Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Avioanele F-16 aterizeaza astazi la Bucuresti

ro

10 Apr, 2010 15:24 1766 Marime text

f_16_falcon_1.jpgDouă avioane de luptă F-16 vor ateriza astăzi, în jurul orei 13.30, pe Aeroportul Băneasa, urmând să fie expuse la salonul de armament BSDA 2010.

Firmele europene SAAB şi Eurofighter au refuzat să participe la salon, ca urmare a deciziei CSAT de a achiziţiona fără licitaţie avioane F-16 produse de americani.
Aeronavele F-16 aparţin trupelor americane din Germania şi nu vor zbura pe timpul expoziţiei. În schimb, vor executa zboruri un MiG 21 LanceR şi un IAR 99 Şoim. Salonul este organizat la complexul ROMAERO din Bucureşti, în perioada 13-15 aprilie. Accesul la ecveniment este gratuit, cu înregistrare pe site-ul www.bsda.ro. Firmele SAAB şi Eurofighter şi-au anulat prezenţa la Black Sea Defense & Aerospace 2010 (BSDA), în urma deciziei României de a cumpăra avioane F-16 fără a mai organiza vreo licitaţie.

Firma suedeză SAAB oferise Forţelor Aeriene ale României avioane JAS 39 Gripen, iar grupul european Eurofighter, aeronave Typhoon. Reprezentanţii consorţiului care produce avioanele Eurofighter Typhoon declarau după ce Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a decis cumpărarea fără licitaţie a avioanelor F-16 second-hand, că procedura standard de achiziţie de tehnică militară în toate ţările europene este licitaţia internaţională. „Această decizie a privat România de oportunitatea de a-şi întări legăturile cu industria aerospaţială din Europa", spuneau cei de la Eurofighter într-un comunicat de presă. Oficialii companiei au susţinut că ar fi putut oferi un aparat de zbor mult mai performant şi, în plus, ar fi oferit industriei române „un program de compensare economică, care ar fi creat locuri de muncă".

1,3 miliarde de dolari, costul primului lot de avioane
În următorii trei ani, toate avioanele LanceR ale Armatei Române vor fi retrase din exploatare, întrucât le expiră resursa de zbor, urmând a fi înlocuite cu avioane F-16. Primele avioane americane care vor intra în dotarea Forţelor Aeriene ale României vor fi 24 de aeronave F-16 Block 25, folosite anterior de Forţele Aeriene ale SUA. Cele 24 de avioane F-16 block 25 ce fac parte din primul lot sunt fabricate în urmă cu 30 de ani şi ar urma să intre în ţară în 2013.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii