Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:30 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alex. Ştefănescu, dublă lansare de carte la Mangalia

ro

07 Aug, 2014 16:19 2536 Marime text
În cadrul Târgului „Carte la Nisip” din Mangalia, sâmbătă, 9 august, începând cu ora 20.30, va avea loc lansarea volumelor „Texte care n-au folosit la nimic” şi „Un scriitor, doi scriitori”, ambele scrise de Alex. Ştefănescu. Alături de autor, în cadrul evenimentului, vor fi prezenţi Ion Dumitrescu şi Adrian Cioroianu. Lansarea va fi urmată de o sesiune de autografe.
 
„Doamne, ce-am mai scris în aceşti aproape douăzeci şi cinci de ani de după 1989! Mi-am folosit inteligenţa, talentul, pregătirea intelectuală, umorul (în măsura în care le am) pentru a contribui la schimbarea în bine a țării mele, care, după ce se deșteptase din somnul cel de moarte în care-o adânciseră barbarii de tirani, zăcea nemișcată şi se lăsa invadată − ca un pom de omidele păroase − de barbarii de tirani recondiţionaţi şi reorganizaţi. Așa cum un copil aflat în autobuz, cu mâinile pe spătarul din faţă, are impresia că el execută virajele sau, apăsând cu piciorul pe podea, crede în mod naiv că el face ca autobuzul să meargă mai repede, și eu, orbit de entuziasm și recăzut în infantilism, aveam impresia că schimb ceva în țara mea. N-am schimbat nimic, nimic, nimic”, declara scriitorul Alex. Ștefănescu despre volumul „Texte care n-au folosit la nimic”.
 
În cartea „Un scriitor, doi scriitori”, ale cărei ilustraţii şi concepţie graficăsunt semnate de Bogdan Petry, Alex. Ștefănescu povesteşte cele mai amuzante întâlniri cu scriitori români, acompaniat de Bogdan Petry. Cum a scris Nichita o poezie care s-a pierdut, cine se tocmea olteneşte cu Marin Preda, cum aştepta Marin Sorescu Premiul Nobel şi care era reţeta de cucerit femei a lui Grigore Vieru – sunt doar câteva dintre subiectele abordate în volumul „Un scriitor, doi scriitori”, personajele principale ale acestor istorii fiind L.M. Arcade, George Arion, Ana Blandiana, Geo Bogza, Nicolae Breban, Barbu Brezianu, Emil Brumaru, Augustin Buzura, Alexandru Condeescu, Daniel Cristea-Enache, Ion Cristoiu, Gabriel Dimisianu, Mircea Dinescu, Geo Dumitrescu, Nicolae Manolescu, Octavian Paler, Adrian Păunescu, Marin Preda, George Pruteanu, Marin Sorescu, Nichita Stănescu, Constantin Țoiu, Laurențiu Ulici, Eugen Uricaru, Grigore Vieru, Matei Vişniec.
 
Alex. Ştefănescu este critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV, precum şi redactor, începând cu anul 1990,  și redactor-şef, în perioada 1995-2010, al revistei „România literară”. De asemenea, a scris mii de articole şi douăzeci de cărţi, dintre care un mare ecou l-a avut „Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 şi care a fost distinsă cu Premiul Uniunii Scriitorilor şi Premiul Academiei.
În 2009, a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, „Cum te poţi rata ca scriitor”. Tot în 2009, a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, „Tichia de mărgăritar”. Un succes remarcabil a avut și continuă să aibă volumul „Convorbiri cu Alex. Ștefănescu”, realizat de Ioana Revnic şi publicat în 2013 la Editura ALL.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii