Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:14 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Discursul ministrului Elena Udrea, la Academia Romana

ro

12 Feb, 2010 19:24 3215 Marime text

Dezvoltarea durabilă - creşterea calităţii vieţii. Investiţiile publice în mediul rural

Doamnelor şi domnilor academicieni,
Doamnelor şi domnilor profesori,
Distins auditoriu,

Am venit în faţa dumneavoastră copleşită de emoţie şi de responsabilitate pentru a vă vorbi despre unul dintre cele mai importante proiecte pe care mi le-am asumat vreodată, proiect care vizează spaţiul rural şi care poate fi subsumat temei conferinţei de astăzi.

Înainte de a vă vorbi însă despre planurile mele, vreau să explic sentimentele care mă domină, reamintind că Academia Română - gazda acestei conferinţe, este forul sub cupola căruia s-au rostit câteva dintre discursurile definitorii pentru satul românesc. Aş aminti discursul de recepţie al lui Lucian Blaga, ”Elogiul satului românesc“, pronunţat la Academia Română la 5 iunie 1937, şi „Lauda ţăranului român“, discursul lui Liviu Rebreanu din 29 mai 1939, ambele demonstrând că ţăranul român a fost mereu creator de valori şi istorie.

”Cum arată satul românesc astăzi? Ce şansă are această lume veche, fatal conservatoare, îndărătnică în epoca mondializării? Mai pot copiii de ţărani să meargă la şcoală şi să se afirme, prin inteligenţa şi ambiţia lor, uneori formidabilă, în profesiunile intelectuale?”. Iată câteva din întrebările rostite de curând, tot sub cupola Academiei Române, de către distinsul academician Eugen Simion, întrebări la care noi, cei prezenţi aici, ne străduim să găsim răspunsuri şi revoluţionare soluţii.

Fără să pierd o clipă din vedere semnificaţiile culturale ale acestor expuneri, trebuie să mă întorc în spaţiul pragmatic, acela al soluţiilor guvernamentale. Se spune că buna guvernare înseamnă armonia dintre stat şi naţiune. Ori această armonie există atunci când statul este capabil să îndeplinească aşteptările cetăţenilor, aşteptări care ţin de ceea ce sociologic se numeşte creşterea calităţii vieţii.

Guvernul din care fac parte acordă o atenţie specială satului românesc, unui spaţiu în care trăieşte aproximativ 45% din populaţia ţării. Zonele rurale din România prezintă o deosebită importanţă din punct de vedere economic, social şi din punct de vedere al dimensiunii lor, diversităţii, resurselor naturale şi umane pe care le deţin. Dezvoltarea durabilă a spaţiului rural este indispensabil legată de imbunătăţirea infrastructurii rurale existente şi a serviciilor de bază. În opinia noastră, pe viitor, zonele rurale trebuie să poată concura efectiv în atragerea de investiţii, asigurând totodată şi condiţii de viaţă adecvate şi servicii sociale necesare comunităţii.

Ca ministru al dezvoltării regionale şi turismului am importante responsabilităţi în ceea ce priveşte derularea unor programe guvernamentale de investiţii în infrastructura din mediul rural. În principal, aceste programe vizează alimentarea cu apă a satelor în sistem centralizat, construcţia de sisteme de canalizare şi epurare a apei,  tratarea apelor uzate, crearea sau modernizarea, după caz, de platforme pentru deşeuri, îmbunătăţirea drumurilor rutiere de acces prin pietruire, reabilitare, asfaltare, construirea, extinderea sau modernizarea de poduri, podeţe sau punţi pietonale şi dezvoltarea unor baze sportive.
Toate aceste măsuri vizează atât conservarea spaţiului rural şi a tradiţiilor, cât şi dezvoltarea infrastructurii, pentru îmbunătăţirea condiţiilor de trai în spaţiul rural.

Doamnelor şi domnilor,

Dincolo de programele enumerate, în care statul investeşte sume considerabile, pe care voi continua să le pun în practică, vin astăzi în faţa dumneavoastră cu un nou program destinat îmbunătăţirii calităţii vieţii în mediul rural.

Este vorba de un program de construcţie de locuinţe pentru specialiştii care profesează la ţară. Fiecare comună va avea, şi acesta este un angajament al meu şi al guvernului din care fac parte, un ansamlu rezidenţial alcătuit din 10 case destinat dascălilor, medicilor, preoţilor, inginerilor, specialiştilor care aleg să îşi exercite profesiile în mediul rural. Casele vor avea suprafeţe de aproximativ 100 de metri patraţi şi o arhitectura compatibilă cu specificul zonelor în care acestea vor fi amplasate. Am estimat că va fi vorba de aproximativ 25.000 de astfel de locuinţe al căror scop principal este acela de a-i stimula pe tinerii specialişti să se îndrepte către satul care are atât de mare nevoie de ei.

Ministerul pe care îl conduc îşi va consolida astfel poziţia de partener al comunităţilor din mediul rural, îşi va spori contribuţia la conservarea şi evoluţia valorilor socio-culturale din acest spaţiu de referinţă al identităţii naţionale. Este vorba de un efort care urmăreşte un trai mai bun pentru locuitorii satelor, servicii la sat comparabile cu cele de la oraş, şanse egale între locuitorii aşezărilor urbane şi cei ai aşezărilor rurale.

Orice analiză a performanţei guvernamentale trebuie să aibă în vedere mai multe aspecte. Ea trebuie să pornească de la identificarea problemelor de interes public, să urmărească măsurile luate de guvern pe domeniile vizate şi să evalueze rezultatele concrete ale acestora. Pe baza analizelor făcute de dumneavoastră, cei prezenţi aici, rezultă că una din problemele de interes general în România, în strânsă legătură cu calitatea vieţii, este problema locuirii. Am şansa ca prin Agenţia Naţională de Locuinţe, agenţie aflată în subordinea ministerului pe care îl conduc, să contribui la ameliorarea acestei probleme.

Pe lângă construcţia ansamblurilor rezidenţiale pentru specialiştii din mediul rural, mi-am propus să derulăm prin ANL, împreună cu Ministerul Sănătăţii, un program de construcţie de locuinţe pentru medicii rezidenţi, iar împreună cu Ministerul Apărării un program de construcţie de locuinţe pentru militari.

Vreau să vă mai spun că am elaborat o propunere de modificare a Legii ANL, propunere prin care să uşurăm accesul tinerilor chiriaşi din locuinţele ANL la cumpărarea acestor locuinţe. Acest act normativ va fi luat în discuţie chiar la următoarea şedinţă de guvern.

Revenind la programul de construcţie de ansambluri rezidenţiale pentru specialiştii din mediul rural, am considerat că am obligaţia morală de a vorbi public despre acest proiect în acest cadru, în semn de respect pentru înaintaşii noştri care s-au preocupat de valorile, istoria şi viitorul satului românesc, precum şi faţă de dumneavoastră, specialişti cu o reputaţie în faţa căreia mă înclin, fără de care nu am avea nici un fundament pentru deciziile politice, uneori nu tocmai uşoare, pe care trebuie să le luăm.

Vă mulţumesc.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • me 14 Feb, 2010 19:08 cow. cow cow cow
  • armaghedon 13 Feb, 2010 00:46 Pana unde poate te merge prostitutia in Romania !! Parca de taranul roman in academia romana avorbit ultima data Liviu Rebreanu !! Asa a ajuns academia romana tribuna pentru toate parashuele ,doar ce am capat de o academiciana de renume mondial !! Rusine ba tovarasi securisti !!
  • Rebel 12 Feb, 2010 18:03 Vrea cumva sa ajunga membra a Academiei Romane?