Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:46 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral Tv Coasta de sud a Mării Negre, reabilitată

ro

23 Sep, 2014 19:58 1791 Marime text
Lucrările de protecție și reabilitare a părții sudice a coastei Mării Negre continuă. Realizat cu fonduri europene, proiectul vizează consolidarea coastei și lărgirea plajelor cu aproape 60 de metri, pe patru loturi din Constanța.
Din cauza valurilor puternice din Marea Neagră, în ultimii ani plaja a fost înghițită de ape, ajungând să se îngusteze vizibil. Pentru a reduce eroziunea costieră și a reda litoralului românesc frumusețea de altădată, a fost implementat proiectul „Protecţia şi reabilitarea părţii sudice sudice a litoralului românesc al Mării Negre în zona municipiului Constanţa şi Eforie Nord” , ce se defășoară momentan pe patru loturi din zonele Tomis Nord, Tomis Centru, Tomis Sud și unul la Eforie Nord, urmând să se desfășoare lucrări și în Mamaia Sud.
„Lucrările aferente acestor patru loturi sunt constituite de un număr de diguri submerse, care înseamnă aproximativ 243.000 tone de piatră, un număr de diguri emerse legate de țărm, care înseamnă aproximativ 700.000 tone de piatră și înnisiparea plajelor cu un volum de aproximativ 3,7 milioane metri cubi”, a afirmat Marius Stamat, manager contracte.
Pentru realizarea lucrărilor se vor folosi sute de mii de tone de piatră, asigurată de carierele din Dobrogea. O primă parte a lucrărilor a fost deja finalizată.
„Pe această zonă, Tomis Nord, a fost finalizat digul submers, acesta având scopul de a sparge valurile în larg, de a nu le mai lăsa să ajungă pe plajă, unde ar fi avut rol de extracție a nisipului și ar fi dus la eroziune costieră”, ne-a declarat Marius Stamat, manager contracte.
Pentru înnisiparea plajelor se va folosi o tubulatură submarină care va asigura lărgirea cu aproape 60 de metri, ceea ce înseamnă că suprafața totală se va mări cu aproximativ 33 de hectare.
„Plaja va fi ancorată ca într-o celulă, cu un dig submers, la 400 m de mal și cu două diguri tip crosă, emerse, deasupra apei, care vor asigura o protecție a celulei de nisip care se va crea”, ne-a spus ing. Hristu Uzun.
Lotificarea va dura 12 luni iar garanția întregii  lucrării în care se ivestesc  170 de milioane de euro, va fi de 50 de ani. Proiectul din România este foarte important însă nu a impus probleme deosebite constructorilor.
“Avem o experiență foarte vastă cu acest tip de proiecte. Am făcut și anterior astfel de lucrări și în Olanda sau coasta Britanică și am regăsit aceleași circumstanțe și aici. Nu ne-am lovit de dificultăți”, ne-a declarat Johannes Hafkenscheid, manager de proiect.
Constructorii preconizează că vor termina lucrările până în primăvara anului viitor.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii