Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:07 29 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Visul poetului satiric Stelian Filip nu s-a împlinit nici la nouă ani de la moartea scriitorului

ro

04 Jan, 2019 00:00 3863 Marime text
Zilele trecute s-au împlinit nouă ani de când scriitorul dobrogean Stelian Filip ne-a părăsit. A fost membru al Uniunii Scriitorilor din România, profesor de limba română, redactor şi realizator şef de secţie la Radio România.
 

 
Poetul şi prozatorul s-a născut pe 18 septembrie 1924 în comuna Islaz, fostul judeţ Romanaţi, în prezent judeţul Olt şi a murit pe 2 ianuarie 2010, fiind înmormântat, la dorinţa sa, în cimitirul din Tuzla, chiar dacă avea loc de veci pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. În 1926, familia poetului s-a mutat în comuna constănţeană Tuzla. Stelian Filip a vrut să rămână pe pământ dobrogean, chiar şi după ce a părăsit această lume.
 
Din dorinţa de a-i cinsti memoria într-un mod deosebit, fiica acestuia, Viorela Filip, a vrut ca şcoala din Tuzla să poarte numele lui Stelian Filip, dar s-a lovit fie de neştiinţa autorităţilor, fie de ignoranţă. În anul 2016 a depus dosarul prin care solicita atribuirea numele tatălui său şcolii din localitate, însă promisiunea pe care aleşii din Tuzla au făcut-o la un moment dat a fost dată uitării.
 
Aşa cum multe instituţii de învăţământ din localităţile în care s-au născut poeţi, prozatori, preiau numele acestora, în cazul comunei Tuzla, acest lucru nu a fost posibil.
 
Chiar dacă, în anul 2015, scriitorul Stelian Filip a devenit cetăţean de onoare al comunei Tuzla, iar la acel moment ideea că şcoala din localitate să îi poarte numele a fost bine primită, iar primarul Florin Micu i-ar fi promis cântăreţei Viorela Filip că acest lucru se va înfăptui, nu s-a întâmplat nicicum, indiferent că aceasta a fost şi dorinţa scriitorului înainte de moarte.
 
Viorela Filip spune despre tatăl său că „a fost un creator care a adus onoare comunei şi ţării sale, a fost o personalitate admirată şi cu o certă valoare în cultura românească. Şi tatăl meu, şi eu, am fost întotdeauna mândri că suntem tuzleni. A lăsat cu limbă de moarte să fie înmormântat în cimitirul comunei Tuzla, deşi putea fi înmormântat pe Aleea Scriitorilor din Cimitirul Bellu. A ales locul pe care l-a iubit cu sfinţenie şi patimă şi de unde a pornit drumul către marea lume literară: comuna Tuzla”.
 
Ignorată fiind de autorităţi şi revoltată din pricina faptului că orice demersuri ar fi făcut, nu s-a înfăptuit nimic, cântăreaţa Viorela Filip a decis ca pe viitor să îl cinstească chiar ea pe tatăl său, printr-un bust, aşezat în curtea casei, şi o placă comemorativă pe care intenţionează să scrie „De aici a plecat Stelian Filip să cucerească lumea literară şi aici s-a întors ca să-şi trăiască veşnicia”.
 
Din anul 2017 până în prezent, nu foarte multe s-au schimbat în privinţa atribuirii numelui lui Stelian Filip şcolii din Tuzla. Primarul nu a făcut niciun demers, chiar dacă promisiunea făcută tatălui cântăreţei a fost auzită de mulţi. Dezamăgită, Viorela Filip consideră că nu mai poate fi ajutată de nimeni. Aceasta a menţionat că acea comisie de la Inspectoratul Judeţean Constanţa care răspundea de numele date instituţiilor a fost desfiinţată, iar acest aspect a rămas la latitudinea primăriilor şi a consiliilor locale.
 
Chiar dacă Viorela Filip a înregistrat la Primăria Tuzla dosarul privind atribuirea numelui tatălui său şcolii din localitate, ea a fost tratată ca şi cum autorităţile nu cunoşteau deloc situaţia.
 

Despre Stelian Filip

 
Scriitorul Stelian Filip a fost elev al şcolii din Tuzla, dar a urmat cursurile liceale la Constanţa şi Bucureşti, pentru ca apoi să meargă la Bucureşti, acolo unde a absolvit Facultatea de Litere şi Filosofie, unde a susţinut lucrarea de licenţă pe tema operei lui Ion Luca Caragiale.
 
A debutat la revista „Papagalul”, în anul 1946, iar în 1953 a scris pentru revista „Tânărul scriitor”. A fost colaborator al revistelor umoristice, a scris articole cu caracter satiric, epigrame, poezii şi versuri în prozodie fixă.
 
Stelian Filip a murit la venerabila vârstă de 85 de ani. Dintre operele sale amintim: „Catrene… muşatesciene!”, Galaxia ochilor noştri”, „Parodii adevărate”. Opera sa cuprinde 19 volume, iar ultima carte scrisă de acesta, „Fabuliada”, este o antologie a creaţiilor sale. Aceasta a văzut tiparul în anul 2009.
 
Profesor, metodist cultural şi redactor, acesta a reprezentat România în oficiul internaţional de radio şi televiziune. Pentru că Stelian Filip a fost cunoscut şi remarcat de mulţi scriitori din jurul său, Aurel Baranga spunea despre acesta că este un poet desăvârşit. „Un poet autentic, de o nobilă conştiinţă”.
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii