Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:06 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#sărbătoreşteDobrogea141 Un nou titlu în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța - Pericle Martinescu, „Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim 1941-1945”

ro

19 Nov, 2019 00:00 2002 Marime text

Un al treilea volum din seria jurnalelor intime semnate de Pericle Martinescu - „Uraganul istoriei. Bombe și boemă. Pagini de jurnal intim 1941-1945” se află de astăzi în Biblioteca Digitală ZIUA de Constanța, alcătuind o imagine – dintr-o perspectivă foarte personală – a ceea ce a însemnat războiul și consecințele sale asupra lumii în care a trăit și a scris. 

 
Autorul își începe jurnalul într-o notă optimistă, războiul amenințător pare încă departe, iar el este mulțumit că-și poate vedea de scrisul și de lecturile sale, de momentele de introspecție, stând departe de zbuciumul vremurilor și calificându-se drept un „un zăpăcit, un visător, un naiv, un idealist”.
 
Singurătatea este pentru el fertilă, căci își poate vedea în liniște de melancolii și de puseurile creației – nu e trist decât în momentele în  care nu poate scrie, când răsturnările și prăbușirile istorice îi închid orizonturile.
 
Notează cu frenezie pe marginea cărților citite – ele rămânând un antidot valoros al depresiilor morale și sufletești. Citește literatură, dar și filosofie și istorie, făcând considerații interesante și foarte utile pentru cititorul de astăzi, asupra autorilor sau a ideilor împărtășite de ei.
 
Veșnic în căutarea dragostei, autorul mai face câte o escapadă nocturnă sau se trezește amorezat de soția unui prieten, simțindu-se sfâșiat între vină și pasiune. Iubirea „sublimă și nemângâiată” pentru L., despre care am citit în primele două volume, pare acum stinsă, dar sunt adesea rememorate disperarea și exaltarea din anii în care tânărul scriitor era consumat de dor și dorință.
 

DESCARCĂ GRATUIT CARTEA ÎN FORMAT PDF


 
Deși pare un însingurat, Pericle Martinescu are totuși vocația prieteniei și nu puține sunt paginile în care evocă momentele petrecute cu cei mai apropiați dintre amici, discuțiile nesfârșite, generozitatea lor, clipele de împărtășire a bucuriilor sau suferințelor.
Incursiunile sale la Constanța, unde stă de vorbă cu marea și se „răcorește”, sunt completate de vizitele acasă, la Viișoara, unde se bucură de atmosfera molcomă a satului, de jocurile nepoților, de liniștea patriarhală.
La București, tensiunea se accentuează, oamenii încep să fie speriați și să-și caute locuri unde să se poată adăposti de amenințarea războiului, pe la mănăstirile din jurul capitalei.
Amenințarea bombardamentelor rusești aruncă orașul în întuneric și lumea în desăvârșită panică.
 
Intrarea României în război de partea Puterilor Axei, în iunie 1941, este oglindită în jurnal în mai multe intervenții interesante.
Memorabilă este delimitarea autorului de cenaclul „Sburătorul” al lui Lovinescu, atunci când apare într-o fotografie din ziarul Vremea, alături de Tudor Vianu, Vladimir Străinu, Tudor Jebeleanu și alte nume importante ale literelor vremii. Potrivit diaristului, „cenaclul e pentru diletanți, pentru cucoane, pentru oameni care se plictisesc, nu pentru unul care poartă în cârcă, zi și noapte, povara seducătoare a Vieții. Pentru astfel de inși, el devine un supliciu. «Cenaclul» meu preferat e un boschet, în noapte, cu doi prieteni buni, la un pahar de vin, sau casa de pe strada dosnică, cu felinar roșu la poartă, unde mă eliberez de mine însumi pentru o clipă.”
 
Jurnalul se încheie odată cu sfârșitul războiului și cu decizia scriitorului de a se căsători cu Luchi, fata frumoasă și inteligentă pe care o întâlnise la Câmpulung și care avea să-i devină soție credincioasă și răbdătoare, pentru tot restul vieții.
 
Dilemele sale de tânăr boem, care își lua, de data aceasta, un angajament atât de serios, ce i s-ar fi părut cu ani în urmă imposibil, se sfârșesc în fața ofițerului Stării civile și odată cu nunta organizată cu grijă, dar ratată din cauza sosirii rușilor.
 
Citește și celelalte volume ale lui Pericle Martinescu disponibile în Biblioteca digitală ZIUA de Constanța!
 

„Confesiune patetică. Pagini de jurnal intim 1936-1939. Vulcanul Iubirii“, de Pericle Martinescu

„Uraganul istoriei. Pagini de jurnal intim. Anul 1940”, de Pericle Martinescu

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii