Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:08 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

LIVE TEXT 14 Noiembrie - „Ziua Dobrogei”, marcată prin două activități, la Muzeul de Artă Populară (FOTO+VIDEO)

ro

14 Nov, 2022 09:53 3131 Marime text

UPDATE 4 

Prima prezentare este facută despre lipoveni, de către unul din elevii școlii. El face o radiografie a poporului. Al doilea elev prezintă o istorie a evreilor.

Francisc Dîncă

UPDATE 3 

Muzeul va dona liceului o carte despre rușii lipoveni, fiind impresionat de prezentarea elevului Francisc Dîncă.


UPDATE 2

Cerasela Dobrinescu și Ioana Tompe sunt muzeografii prezenți care le face elevilor o prezentare a evenimentelor de astăzi.

 “O să vedeți Dobrogea cum era ea de odinioară. Este un mozaic etnic care reprezintă Dobrogea, cum este ea de atâtea secole. O să vedem că viața aici a continuat și elementul românesc a existat dintotdeauna” a spus Dobrinescu


Copilașii vor vizita și muzeul. 

Elevă îmbrăcată în portul popular
 Copiii au realizat lucrări din propria inițiativă.



UPDATE 1 

Magdalena Baciu a luat cuvântul și face o prezentare către elevii prezenți. Vorbește de importanța principelui Carol.

Magdalena Baciu, de la inspectoratul Școlar

“A insistat și a obținut Dobrogea, cu vărsare de sânge. De asta se depun coroane pentru eroi. 14 noiembrie înseamnă toate minoritățile care erau în Dobrogea. Mesajul principelui Carol a fost pentru toate națiile din Dobrogea. Suntem un model pentru Europa, pentru convietuirea pașnică”, a spus inspectorul școlar. 


Luni, 14 noiembrie, la sediul  Muzeului de Artă Populară, se desfășoară două activităţi menite să omagieze revenirea provinciei Dobrogea în graniţele statale româneşti, la 1878, ca urmare a Războiului de Independenţă ce a pus capăt stăpânirii otomane. Pentru dobrogeni, această dată reprezintă cea mai importantă sărbătoare, fiind garanţia unei vieţi libere şi a acordării de drepturi egale cu ale tuturor românilor.  
 
Pe teritoriul Dobrogei, de-a lungul timpului, s-au stabilit numeroase etnii, atrase atât de regimul politic ce le-a permis păstrarea nealterată a propriei identităţi, cât şi de mediul propice pentru desfăşurarea unor activităţi economice care să le asigure traiul zilnic. Acestea au convieţuit cu populaţia autohtonă şi au lăsat urme materiale şi spirituale care astăzi reprezintă dovezi clare ale unui model de convieţuire interetnică.

Citește și: #Dobrogea144. 14 noiembrie 1878 - Reintegrarea Dobrogei în cadrul Statului Român
 
Astfel, sub genericul „Dobrogea- istorie vie”, elevii clasei a XI –a E de la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” Constanţa, coordonaţi de prof. Florentina Barău, vor susţine prezentări despre Dobrogea şi mozaicul său etnic, urmate de vizionarea expoziţiei permanente a muzeului în care se găsesc obiecte cu valoare identitară pentru Dobrogea: piese de port şi de ceremonial, ţesături, podoabe, obiecte de uz gospodăresc şi de cult, toate având o valoare inestimabilă, unele dintre ele fiind încadrate tezaurului cultural-naţional. Sub îndrumarea specialiştilor muzeului, elevii vor descoperi patrimoniul etnografic dobrogean aparţinând românilor, aromânilor şi etniilor (turci, tătari, ruşi lipoveni, bulgari, greci) şi vor afla informaţii despre obiceiurile şi traiul cotidian al acestora.
 
La eveniment, Inspectoratul Şcolar Judeţean este reprezentat de Inspectorul Şcolar pentru Istorie, prof. Magdalena Baciu- Iacob.


Citește și: #Dobrogea144. La mulți ani, Dobrogea! Ziua Dobrogei, la Biblioteca Academiei Române
 
Simultan, au loc ateliere de educaţie muzeală intitulate „Desenăm şi colorăm portul dobrogean”, în cadrul cărora elevi de clasa a IV-a de la Şcoala Gimnazială nr. 7 „Remus Opreanu” şi Şcoala Gimnazială nr. 24 „Ion Jalea” se vor familiariza cu piesele componente ale portului românesc din această zonă. Atelierele se vor desfăşura în atmosfera costumelor dobrogene ce fac parte din expoziţia permanentă a muzeului, care vor servi drept model şi inspiraţie pentru şcolari.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Vezi toate STIRILE VIDEO!

Ti-a placut articolul?

Comentarii