Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dragoș Alexandrescu. Marele dirijor și compozitor al Dobrogei

ro

16 Jan, 2019 00:00 2728 Marime text
Astăzi se împlinesc 95 de ani de la nașterea compozitorului, dirijorului, teologului și profesorului Dragoș Alexandrescu, cel mai reprezentativ creator al muzicii dobrogene. Născut în cea mai importantă familie de muzicieni dobrogeni, a cărei activitate se întinde, din tată în fiu, de aproape două secole, Alexandrescu a ținut întotdeauna să se ridice la nivelul carierei tatălui său.
 

 
Dirijorul Dragoș Alexandrescu s-a născut la Constanța în data de 16 ianuarie 1924, într-o familie de muzicieni, tatăl său insuflându-i pasiunea pentru muzică încă de mic copil. A decedat la 7 martie 2014.
 
Alexandrescu a urmat, între anii 1931 și 1941, cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân”, acolo unde își începe și studiile muzicale. Pentru a-și aprofunda cunoștințele, pleacă la București, acolo unde studiază la Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, unde i-a avut ca profesori pe George Breazul, ce i-a predat teorie-solfegiu, Alfred Mendelsohn - la compoziție, Theodor Rogalski - orchestrație, Ion Dumitrescu - la armonie, Tiberiu Alexandru - la folclor. La pian și citire de partituri, Dragoș Alexandrescu i-a avut ca îndrumători pe Eugenia Ionescu, Ion Ghica și Paul Jelescu.
 
Câțiva ani mai târziu a devenit chiar el cadru universitar, la catedra teorie-solfegiu la Conservator. A mai studiat, pe lângă muzică, și Facultatea de Agronomie din București, pe care a absolvit-o în anul 1949.
 
Fiind extrem de legat de orașul în care s-a născut, acesta se întoarce la Constanța, unde a fost dirijor al corului Bisericii „Adormirea Maicii Domnului”. A mai fost și psalt și dirijor al corului Bisericii „Parcul Domeniilor” din București.
 
Fiind hirotonit diacon la Huși, printre atribuțiile pe care le-a mai avut se numără și faptul că a condus Biblioteca Muzicală a Radiodifuziunii Române și a fondat și condus Cenaclul Muzical din Constanța între anii 1963 și 1989.
 
Bun student, fiind remarcat de mulți dintre profesorii săi, Dragoș Alexandrescu a fost discipol al maestrului I.D. Chirescu. Tot datorită lui s-a înfăptuit și Festivalul de Muzică Corală „I.D. Chirescu” de la Cernavodă.
 
În anul 2004 a fost distins cu premiul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România. Dragoș Alexandrescu a fost autorul unor creații valoroase dedicate Constanței, printre care „Simfonia Dobrogea”, în anul 1954, poemele simfonice „Adamclisi”, în anul 1963 și „Histria” în 2000. Lucrările corale renumite ale compozitorului sunt „Seară pontică”, „Dobroge, mândră grădină”, „Cântecel din Dobrogea”.
 
A susținut conferințe și comunicări științifice, a compus muzică pentru filme documentare. A fost și membru onorific în Honorary Educational Advisory Board, din cadrul The American Biographical Institute din Carolina de Nord.
 
Dragoș Alexandrescu a avut o impresionantă operă de creație muzicală: vocal-simfonică, muzică simfonică, de cameră, prelucrări de folclor pentru orchestră populară, muzică corală religioasă și laică, muzică vocală (voce și pian), lucrări didactice, lucrări dedicate bizantinologiei.
Constanța i-a recunoscut meritele înainte să moară, acordându-i placheta „Teodor Burada” a Centrului Cultural Județean Constanța.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii