Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
04:17 26 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#Dobrogeaetnică Repere şi somităţi. Dan Spătaru, artistul inimii Dobrogei (galerie foto)

ro

26 Nov, 2018 00:00 1335 Marime text
Dan Spătaru s-a născut în data de 2 octombrie 1939, în Aliman, o comună din judeţul Constanţa, într-o familie de învăţători. Părinţii lui, Aurel şi Gherghina Spătaru, împreună cu viitorul artist şi-au petrecut câţiva ani buni în localităţile Aliman şi Ion Corvin, pe perioada copilăriei şi adolescenţei lui Dan Spătaru.
 

 
 
 
Dan Spătaru  vizita oraşul care a ajuns să îi fie casă eternă, Medgidia, încă din copilărie. Acesta avea două pasiuni care nu coincideau atunci cu drumul ce avea să îi fie destinat, respectiv caii şi fotbalul.
Fiind foarte ataşat de bunici, mai ales după ce îşi pierde mama la o vârstă fragedă, se mută în Medgidia şi devine elev al Liceului „Nicolae Bălcescu”, fiind un simbol al promoţiei 1956. Însă, chiar şi după ce îşi schimbă domiciliul, Dan Spătaru rămâne foarte pasionat de fotbal, ba chiar susţine examenul de admitere la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport din Bucureşti. A făcut parte din două echipe de fotbal, şi anume „Progresul” şi „Ştiinţa Bucureşti”, în ambele ocupând funcţia de mijlocaş. Dan Spătaru e nevoit să renunţe la pasiunea lui pentru fotbal din pricina unei accidentări.
 
Abia în anul 1962 pasiunea sa pentru muzică începe să crească, astfel că începe să cânte la „Casa Studenţilor”. Îi plăcea foarte mult muzica italiană. Un om extrem de important în viaţa artistului a fost Camelia Dăscălescu, cea care l-a şi descoperit şi l-a iniţiat în tainele muzicii. Temistocle Popa a fost şi el un reper pentru Dan Spătaru, acesta fiind şi cel ce i-a încredinţat câteva melodii care mai apoi au devenit şlagăre.
 
Debutul oficial al lui Dan Spătaru a avut loc pe scena Festivalului de Muzică Uşoară de la Mamaia, unde a fost foarte apreciat de critici şi de public. În ceea ce priveşte viaţa sa familială, Dan Spătaru şi soţia sa, balerina Sida, de la Teatrul „Fantasio”, s-au cunoscut în anul 1972. S-au căsătorit după doi ani şi au avut un copil, o fată, pe nume Dana.
 
Un lucru inedit despre artist este faptul că în anul 1967 intră în Cartea Recordurilor pentru faptul că a fost aplaudat timp de 16 minute şi 19 secunde, în Cuba.
 
Dintre discurile sale amintim: „Pe drumul meu” (2005), „Raza mea de soare” (2005). Melodiile pe care publicul le iubeşte cel mai mult au fost şi sunt în continuare celebrele „Drumurile noastre”, „Vin' la noi la Medgidia”, „Nici o lacrimă”, „Nu m-am gândit la despărţire”, „În rândul patru”, „Trece fanfara militară”, „Mi-e dor de acasă”, „Mi-a spus inima aseară”.
 
Dan Spătaru a fost o personalitate importantă a lumii muzicale româneşti, cântecele sale dăinuind ani şi ani. Timbrul său vocal inconfundabil va rămâne în inima tuturor românilor.
 
Oraşul care l-a adoptat, Medgidia, l-a susţinut întotdeauna, l-a ascultat cu drag şi i-a iubit melodiile. Artistul a primit din partea oraşului său iubit titlul de cetăţean de onoare al municipiului în 2001. Se stinge, poate mult prea devreme, din pricina unei boli care l-a măcinat doi ani, la 8 septembrie 2004.
 
După ce Dan Spătaru a dispărut fizic dintre noi, oraşul Medgidia a dorit să cinstească memoria artistului, organizând Festivalul Internaţional de Muzică Uşoară „Dan Spătaru”.
 
Datele au fost culese din lucrarea „Personalităţi marcante ale Medgidiei”, scrisă de Adrian Ilie.
 
Citește și:
 
Portrete. Oameni care au făcut istorie culturală în Dobrogea Dan Spătaru (galerie foto)
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii