Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:03 17 02 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea „Zaifet“ sau „carclaruma“ ori „sunet dunii“, obiceiuri la tătarii din Ezibei. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța

ro

07 Aug, 2018 00:00 1892 Marime text
Dacă obiceiurile aromânilor şi ale bulgarilor, descrise în monografia „Un sat dobrogean - Ezibei“, alcătuită de către prof. C.D. Constantinescu-Mircești, cu sprijinul elevilor săi, la 1939, erau oarecum înrudite, astăzi vă prezentăm, într-o primă parte, obiceiurile la tătari, care sunt net diferite, datorită religiei.
 
 
 
 
Şi vom începe cu naşterea, prilej cu care aflăm că „zaifetul“ este prima petrecere în sănătatea nou-născutului, prilej cu care se pregătesc diferite feluri de mâncăruri şi se invită rudele şi cunoscuţii. În timp ce lăuza nu are voie să părăsească patul timp de zece zile.
 
A treia zi după naşterea copilului, tatăl se adresează unui hoge sau unui om bătrân, iar acesta, după ce primeşte chemarea, vine acasă, ia copilul în braţe şi îi strigă la ureche numele dorit de părinţi. Până la 40 de zile, nici lăuza, nici pruncul n-au voie să iasă din casă.
După 40 de zile, i se face copilului o baie şi este bine spălat cu săpun. Apa murdară se varsă în locuri ferite, pe unde nu calcă lumea.
Acest obicei se numeşte „carclaruma“.
Dacă nou-născutul este băiat, la vârsta de 12-13 ani se taie împrejur. Tot atunci se face un fel de petrecere numită „sunet dunii“.
 
 
Alte obiceiuri și tradiții interesante puteți lectura în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii românești în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanța, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidență, cotidianul ZIUA de Constanța, conștient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri și de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informațiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informații, fotografii, fișiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispozițiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor și drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile și indicațiile geografice și Legea nr. 129/1992 privind protecția desenelor și modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informații.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afișarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum și orice modalitate de exploatare a conținutului site-ului, cu excepția afișării pe ecranul unui computer personal și imprimarea sau descărcarea, în scop personal și necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanța.
 
Citește și:
 
#citeşteDobrogea Tinerii bulgari umblau mascaţi în Postul Paştelui. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii