Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:07 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeșteDobrogea Tedeum dedicat Reginei Maria. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

26 Feb, 2019 00:00 2107 Marime text

Cea mai frumoasă şi mai influentă politic regină a României, Maria, a fost extrem de iubită de popor, mereu implicată în treburile ţării, iar biografii au concluzionat ulterior că majoritatea deciziilor politice luate de soţul ei, Regele Ferdinand I al României, erau influenţate chiar de ea.
 

 
Originile ei nobiliare au făcut din Casa Regală a României, pe vremea Mariei, una dintre cele mai influente din Europa. Născută Maria Alexandra Victoria de Saxa-Coburg şi Gotha, a fost mare prinţesă a Marii Britanii şi Irlandei, fiind nepoata reginei Victoria a Marii Britanii.
 
A fost infirmieră pe front în timpul marii conflagraţii mondiale, iar curajul arătat în faţa obuzelor i-a impresionat pe contemporani. Se spune că România s-a reîntregit în 1918 doar datorită influenţei reginei Maria în cercurile diplomatice de la Paris, acolo unde s-a reîmpărţit lumea la sfârşitul conflictului. Mai mult decât atât, se ştie că a iubit foarte mult marea şi venea adesea la Constanţa.

În recenta lucrare adăugată în Biblioteca virtuală ZIUA de Constanţa, Carte omagială cu ocazia aniversării a cinci ani de pastorie a PSDD Gherontie, îi este dedicat un Tedeum, pe 29 octombrie 1929, la împlinirea a 54 de ani.
 
„Regina noastră Maria, astăzi este numai văduva Marelui nostru Rege Ferdinand l. Supravieţuind soţului său, Regina Maria, nu numai îi păstrează scumpă memoria, dar ni-l înfăţişează, înaintea ochilor noştri sufleteşti, în aceeaşi dualitate - El şi Ea - în momentele decisive ale soartei neamului nostru românesc.
 
Cu înţelepciunea Lor fără seamăn, cu abnegaţia lor împinsă până aproape de sacrificiul Tronului şi a vieţii, desfăcând legăturile de sânge şi-au legat sufletul şi inima, de aspiraţiunile sfinte ale întregului neam românesc.
 
De câte ori - Regina Maria - apare între noi, de câte ori ni apare în minte figura Ei, plină de măreţie şi demnitate, de atâtea ori, ni înfăţişează şi tragedia zilelor grele, în cari - mica Românie - s' a sbătut pentru înfăptuirea României Mari, şi zilele de glorie, pe cari Augustul Său soţ şi Ea, cu înţelepciunea Lor şi cu ajutorul lui Dumnezeu, ni le-au procurat, după izbânda dela Mărăşeşti, Oituz şi dincolo de Tisa.
 
Dacă alte mângâieri, Regina Maria, nu mai aşteaptă dela noi, avem - totuşi - datoria s' o slăvim în toate ocaziunile de felul acesteia, care ne-au adunat astăzi aici, în Catedrala Dobrogei şi s'o iubim ca pe mama noastră, care ni-a dat viaţă din viaţa Ei, care cu cuvântul Ei, din Consiliul de Coroană dela 14 August 1916 a contribuit la crearea României Mari.
Trăiască M. S. Regina Maria, întru mulţi şi fericiţi ani”.
 

Sursa foto: Captură YouTube - TVR - „Ora Regelui: Inima Reginei“

 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii