Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:09 25 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Rectorul onorific al Universităţii „Ovidius“, Adrian Bavaru, opt decenii de viaţă

ro

19 Dec, 2017 00:00 2433 Marime text
Pentru cetăţeanul de onoare al Constanţei şi rectorul onorific al Universităţii „Ovidius“ Adrian Bavaru, weekendul trecut a fost unul cu totul aparte. Născut la 16 decembrie 1937, biologul Bavaru a absolvit Universitatea din Bucureşti - Facultatea de Biologie în anul 1959 şi a studiat cu bursă acordată de Academia Română, la Paris şi Marsilia.
 
Doctor în ştiinţe biologice (1977), specializarea Botanică marină (algologie), prof. univ. dr. Bavaru a scris peste 80 de lucrări ştiinţifice cu tematică din biologia marină, botanica terestră, ocrotirea naturii, publicate în ţară şi străinătate.
Membru în foruri ştiinţifice internaţionale, după cum sunt ele consemnate în primul volum al Dicţionarului de personalităţi dobrogene: Comitetul de Benthos - Comisia Internaţională pentru Exploatarea Ştiinţifică a Mării Mediterane; Comitetul Internaţional pentru ameliorarea peisajelor cultivate, al Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii; Societatea Americană „Phycology“; Societatea Europeană de Miologie Celulară (1993).
 
În anul 2003 a fost distins cu titlul de Doctor Honoris Causa al Universităţii de Ştiinţe Agricole şi Medicină-Veterinară Banatul, din Timişoara, iar anul trecut a fost declarat cetăţean de onoare al municipiului Constanţa.
Adrian Bavaru deţine funcţia de viceconsul onorific al Italiei la Constanţa.
 
Iată ce declara în urmă cu şase ani rectorul onorific Adrian Bavaru: „În anul înfiinţării acestei universităţi, 1961, eram preparator la Facultatea de Ştiinţe ale Naturii şi Ştiinţe Agricole. Sunt 50 de ani de când această facultate funcţionează alături de alte facultăţi şi este greu de cuprins în două cuvinte cinci decenii de activitate. Cert este că Universitatea s-a dezvoltat foarte mult, au fost oameni care au muncit din greu. Pe vremea când aici era un institut de învăţământ superior numai cu profil pedagogic sau, mai târziu, de subingineri, numărul de studenţi şi de cadre didactice era destul de redus. În anul 1996, când am devenit rector, erau deja vreo 5.000 de studenţi, iar acum sunt peste 21.000, ceea ce înseamnă că universitatea s-a dezvoltat rapid, devenind cunoscută nu doar în ţară, dar şi peste hotarele ei“, mai afirma cel care a deţinut două mandate de rector, între anii 1996 şi 2004.


La ceas aniversar, prof. univ. dr. Stoica Lascu punctează personalitatea rectorului onorific al Universităţii „Ovidius”:

„Profesorul Adrian Bavaru este una din autenticele personalităţi ale Constanţei, distinsă atât intelectual, cât şi uman, un fiu al Cetăţii cu o bogată şi relevantă activitate (de peste cinci decenii) managerial-pedagogică şi de cercetare ştiinţifică în domeniul biologiei marine. Cadru didactic în învăţământul superior tomitan din 1961 până la pensionare (la Institutul Pedagogic de 3 Ani, apoi, din 1990, la Universitatea Ovidius), dar şi profesor (şi director) al Liceului «Mihai Eminescu» (1978-1990), domnia sa se identifică în conştiinţa constănţenilor cu o prezenţă fertilă în spaţiul universitar şi  public - fapt ce a şi determinat Consiliul Local Constanţa în a-i conferi, în martie 2016, titlul de Cetăţean de Onoare al municipiului, respectiv Senatul Universităţii «Ovidius» în a-i acorda titlul de «rector onorific».

Din acest colţ de pagină, îi urăm distinsului şi venerabilului profesor Adrian Bavaru - cu o ţinută permanent afabilă, neîncetat încurajatoare şi comprehensivă, având o alură uşor aristrocratică degajatoare de prospeţime intelectuală - să aibă parte, în continuare, de ani încărcaţi de sănătate, împreună şi alături de familie, să fie la originea a noi «producte» ştiinţifice!".


 
Sursa foto: ZIUA de Constanta

 
Citeste şi:

Întâlnire după jumătate de secol, la Universitatea „Ovidius“: Prima promoţie a Institutului Pedagogic de trei ani a spus „prezent“ în Aula Magna (galerie foto)

 
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii