Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:27 20 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Primul gimnaziu românesc din Tulcea. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

30 Jan, 2018 00:00 2627 Marime text
Sub dominaţia otomană, centrul Dobrogei era la Tulcea, numele oficial al provinciei fiind „Sangiacatul Tulcei“. Multă vreme, a fost oraşul cel mai de frunte, fiind firesc ca şi învăţământul secundar să se dezvolte mai mult în această parte decât la Constanţa, care numai după ce devine întâiul port maritim va întrece Tulcea.
 

„Înainte de stăpânirea românească erau multe şcoale, mai ales primare, în oraşele şi satele din aceste părţi. Cele creştine era confesionale, întreţinute de diferitele comunităţi religioase; cele turceşti erau de Stat.

Îndeosebi, se obişnuia ca familiile mai înstărite să-şi aducă din Ţara Românească ori din Ardeal învăţători pentru instrucţia şi educaţia copiilor lor. Şcoalele acestea ţineau cât timp ţinea şi buna înţelegere dintre învăţător şi respectiva familie. Când această înţelegere înceta, se desfiinţa şi şcoala“.

 
În 1868, la iniţiativa paşalei Ismail Bey, guvernatorul sangiacatului Tulcea, este construit un liceu, care nu se deschide, dar care va deveni cazarmă şi apoi sediul primăriei.
 
La 14 noiembrie 1883 avea să se deschidă clasa I a primului gimnaziu românesc din Tulcea, desfiinţat doi ani mai târziu din cauza crizei financiare.
 
Se redeschide în septembrie 1890, la stăruinţele localnicilor, iar din 1897 se transformă în liceu, după venirea lui Ioan Neniţescu în fruntea prefecturii judeţului. Aceluiaşi prefect i se datorează şi înfiinţarea Şcolii secundare de fete gr. II „Principesa Ileana“ din Tulcea. Pentru fete a funcţionat şi o şcoală profesională între anii 1883 şi 1885.

Tot la Tulcea s-a înfiinţat, în anul 1921, Gimnaziul „Principele Mihai“ din Sulina, „sub denumirea de «Casa Naţională», întreţinut la început cu două clase din partea comitetului, pe urmă trecut în bugetul Statului“.
 
Mai multe amănunte legate de începuturile învăţământului în Tulcen puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, de la pagina 659 la 664, disponibilă integral în format electronic.
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa

Ti-a placut articolul?

Comentarii