Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
07:22 16 01 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea Liceul „Mircea cel Bătrân“, blazonul învăţământului constănţean. Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

31 Jan, 2018 00:00 6927 Marime text
Astăzi se împlinesc 600 de ani de la moartea unuia dintre cei mai importanţi domnitori români, Mircea cel Bătrân, supranumit cel Mare, de numele căruia se leagă cea mai importantă şi mai valoroasă instituţie de învăţământ din judeţul Constanţa - Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“.
 
Istoria Gimnaziului, mai apoi Liceul „Mircea cel Bătrân“, întemeiat la 1 septembrie 1896, este prezentată amplu în capitolul „Învăţământul public în Dobrogea“, semnat de inspectorul-şef Ioan Georgescu.
 
După desfiinţarea şcolii de învăţători şi institutori din Constanţa, gimnaziul a avut 134 de elevi, pentru ca, în 1911, an în care devine liceu, să se ridice la 171 şi să crească şi mai mult, la 371 de elevi, în ultimul an şcolar dinaintea războiului.
 
„În 1918-1919 are o populaţie şcolară de 312 elevi, iar în cel încheiat (1927-1928) a avut 880, încât, cu ocazia încadrării şcoalelor secundare, conform legii de la 15 mai 1928, acest liceu a devenit tipul E, adică liceu cu toate clasele dublate, cel mai dezvoltat tip de şcoală secundară românească“.
 
De numele ministrului Spiru Haret, supranumit „omul şcoalei“, se leagă dezvoltarea şi desăvârşirea gimnaziului, întrucât în 1908 acesta a cumpărat de la comuna Constanţa un local destinat pentru două şcoli primare.
„În ce priveşte factorul principal al vieţii şcolare care este corpul profesoral, şcoala aceasta a avut parte de câteva elemente în adevăr distinse. (...) De cei în viaţă, dintre care unii sunt atât de distinşi încât nu se poate concepe congres de specialitatea respectivă fără de colaborarea lor efectivă, nu mai vorbim. Va vorbi odată viitorul.

Aşa modeşti, cum erau, fără situaţie materială şi socială deosebită, aceşti profesori au înţeles că ei sunt factorii principali ai progresului sau ai regresului neamului lor. De aceea au căutat, mai presus de toate, să-şi împlinească datoria cu exactitate, să fie drepţi în aprecieri, imparţiali în judecarea conflictelor păzitori ai bunei ordini, ştiind că numai în chipul acesta vor crea caractere“.
 
Dar despre zbaterile de a avea un local cât mai propice actului educaţional şi mai ales despre felul cum înţelegeau să-şi facă plăcute orele profesorii de la Liceul „Mircea cel Bătrân“ puteţi citi în lucrarea istorică Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieață românească, de la pagina 664 la 668, disponibilă integral în format electronic.

Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea, Petru Vulcan, inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.  
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
 
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa


 

Ti-a placut articolul?

Comentarii