Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
18:58 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea 1878. Decizia Consiliului Comunal Brăila privind alocarea bugetului festivităţilor trecerii armatei române în Dobrogea

ro

23 Nov, 2017 00:00 2236 Marime text
1878 octombrie 18, Brăila. Decizia Consiliului Comunal Brăila privind alocarea bugetului necesar organizării festivităţilor trecerii armatei române în Dobrogea. Totodată, strada Portului primeşte numele de Calea Dobrogei.
 
Consiliul Comunal Brăila
Şedinţa de la 18 octombrie 1878
Nr. 175
 
Astăzi, 18 octombrie 1878, Consiliul Comunal constituindu-se în şedinţă ordinară în sala şedinţelor Primăriei, au răspuns la apelul nominal:
D-l Primar R.S. Campiniu Dl. Consilier C. Berlescu
adj. M.N. Duiliu 
C.N. Vericeanu
Gh. Cociaşiu 
I. Triandafil
consilier D. Mărgăritescu 
P. Moisescu
I. Stîlpeanu 
E. Nichiforescu
şi fiind în majoritatea dictată de art. 60 din legea comunală, d-l primar a declarat şedinţa deschisă şi a dat lectură înscrisei propuneri a d-lui consilier D. Mărgăritescu în cuprindere:
 
„Fiindcă trecerea armatei de ocupare în Dobrogea are să se opereze prin oraşul nostru, pentru care scop s-a şi făcut o ambarcaderă în port vis-a-vis de Ghecet. Propun ca, comuna să ridice cu spezele sale două arcuri de triumf, unul la ambarcaderă şi altul la Ghecet în dreptul său şi să se dea acestei treceri toată solemnitatea ce merită.
 
Strada ce coboară în port la ambarcaderă, pe unde va trece armata, ca suvenir pentru oraşul nostru şi pentru ţara întreagă, să se numească de azi înainte „Calea Virtutea Militară“, iar în locul arcurilor de triumf să se ridice în mod stabil şi definitiv, două mici coloane în formă de stâlpi de o înălţime ca de trei metri, în vârful cărora să se aprindă câte o lampă şi pe care să figureze inscripţiunea trecerii în Dobrogea“. 
 
Consiliul, luând în consideraţiune propunerea de mai sus şi deliberând în majoritatea membrilor prezenţi în această şedinţă,
Decide:
I. Pentru solemnitatea trecerii armatei române în Dobrogea:
a. Se vor face toate onorurile cuvenite pentru însoţirea ei până la ambarcader.
b. Se va ridica un arc de triumf la locul de îmbarcare.
c. Seara se vor ilumina autorităţile şi grădinile publice.
II. Pentru cheltuielile ce va necesita cu prepararea acestei solemnizări, se deschide d-lui primar credit de lei cinci mii, care se vor mandata de la art. 1 din bugetul construcţiunilor pe anul curent.
III. În caz când urbea noastră cu această ocazie va fi onorată şi cu prezenţa Alteţei Sale Regale, Domnul, se vor face toate onorurile de recepţie, pentru care se mai deschide credit d-lui primar încă de la trei mii din acelaşi capitol şi articol al bugetului construcţiunilor.
IV. Strada Portului începând de la Piaţa Sf. Arhangheli până în port, pe unde se va face descinderea armatei la ambarcader va purta de acum înainte numirea de „Calea Dobrogei“ pentru care se va solicita cuvenita aprobare prin decret conform art. 77 aliniatul e. din legea comunală.
V. Prezenta deciziune se va supune copie d-lui ministru de Interne spre aprobarea deschiderii creditului şi decretarea numirii străzii Portului în aceea de „Calea Dobrogei“.
 
D-l consilier C.N. Vericeanu, a dat opiniunea următoare:
„Difer de majoritate numai în ceea ce priveşte ca cheltuiala să se facă din banii locurilor. Sunt de opiniune ca pentru arătata cheltuială să se facă împrumut din banii locurilor îngrijind Consiliul ca din veniturile sale ordinare sau din împlinirea rămăşiţelor să se pună la loc, ca astfel să nu se micşoreze fondul banilor locurilor, bani care sunt destinaţi pentru înfrumuseţări în urbe“.
 
D-l consilier P. Moisescu a opinat:
„Sunt contra propunerii, întrucât s-a arătat nevoia de a se face împrumut din fonduri care au altă destinaţie anume, mai cu seamă că şi suma mi se pare mare“. (ss) indescifrabil
 
SJAN Brăila, fond Primăria municipiului Brăila, dosar 70/1878, f. 6-7
 
Citeşte şi:

ZIUA de Constanţa lansează, în curând, Îndreptarul de iubire
 
Zi după zi, până la Ziua Dobrogei, ZIUA de Constanţa va fi semnalul, apelul, conştiinţa care #sărbătoreşte Dobrogea

Ziua Dobrogei, 139 de ani. 14 noiembrie 1878 - 14 noiembrie 2017
 
Ziua Dobrogei

#sărbătoreşteDobrogea: ZIUA de Constanţa invită autorităţile la o masă rotundă

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul prof. univ. dr. ing. Garabet Kümbetlian, membru titular al Academiei de Ştiinţe Tehnice din România

#sărbătoreşteDobrogea: Mesajul lui Gheorghe Hristodol - Institutul de Istorie „George Bariţiu“ al Academiei Române, Cluj-Napoca

#sărbătoreşteDobrogea: Ambasadorul Marii Britanii în România, Paul Brummell - Britain in Constanta

#scrieDobrogea: Dobrogea în inima şi conştiinţa mea
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii