Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
10:38 23 08 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Academicianul Ion Simionescu, în Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanța, începând de astăzi

ro

22 Nov, 2018 00:00 664 Marime text
O altă lucrare importantă, disponibilă de astăzi în Biblioteca Virtuală, este „O țară din povești” (vol. 1), semnată de Ion Simionescu. Autorul a fost profesor la Universitatea din Iași, membru și, ulterior, președinte al Academiei Române.
 
Cartea îi este dedicată colegului său A. Lapedatu, profesor la Universitatea din Cluj. Un alt aspect notabil este faptul că prefaţa a fost semnată chiar de Ziua Învierii din 1928 de către autor, chiar dacă volumul a fost publicat 11 ani mai târziu. Şi cum putea să înceapă o lucrare atât de vastă despre pământul dobrogean decât cu precizarea: „Cel care cunoaşte trecutul istoric al Dobrogei şi a călcat mai îndelung pământul ei, nu va socoti drept exagerare părerea că ea nu are seamăn în Europa”. Imaginile se îmbină perfect cu prezentarea „la pas” a Dobrogei.
 
Ion Th. Simionescu (n. 10 iulie 1873, Fântânele (Bacău) - d. 7 ianuarie 1944, București) a fost un geolog, geograf, pedagog, paleontolog, membru titular și președinte al Academiei Române. De-a lungul carierei sale științifice și didactice, Ion Simionescu a publicat peste 1.600 de lucrări, în principal pe teme de geologie, geografie și paleontologie. Prin lucrările sale, Ion Simionescu a contribuit la dezvoltarea geografiei, a geologiei și a paleontologiei, prin introducerea unor noi puncte de vedere, în cele peste 100 de studii asupra Carpaților, Podișului Moldovei, Dobrogei și a altor regiuni ale României.
 
Prin activitatea științifică desfășurată, s-a dovedit a fi un deschizător de drumuri, fiind recunoscut și pe plan internațional, în mod deosebit ca specialist în fauna neocomianului.
O constantă a lucrărilor sale este perspectiva evoluționistă de prezentare a cauzelor și a mecanismelor care determină desfășurarea proceselor din natură. O serie de rezultate urmate din cercetările practice asupra structurilor stratigrafice și fosilelor din diferite sectoare montane au fost confirmate de cercetări ulterioare, toate acestea demonstrând valabilitatea și competența studiilor efectuate de Ion Simionescu.

Sursa foto: Wikipedia (atribuire: „Domeniu public, https://ro.wikipedia.org/w/index.php?curid=268564“)
 
 
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii