Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:45 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace. Haideţi să fim mai buni prin sport!

ro

06 Apr, 2021 09:12 2407 Marime text
  • Ziua este sărbătorită în fiecare an, din 2013, în ziua de 6 aprilie.

Ziua Internaţională a Sportului pentru Dezvoltare şi Pace se sărbătoreşte în fiecare an pe 6 aprilie.

Totodată, astăzi se marchează şi 125 de ani de la prima ediție a Jocurilor Olimpice Moderne, Atena 1896.

Sărbătorită anual din 2013, ziua este o recunoaștere a faptului că sportul poate contribui la transformarea lumii într-un loc mai bun. Decizia luată acum câțiva ani de a avea Ziua Internațională pe 6 aprilie este recunoașterea locului Atenei în istoria olimpică, se arată pe pagina de Facebook a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, care-l citează, cu acest prilej, şi pe președintele Comitetului Internațional Olimpic, Thomas Bach:

 

Sărbătorim această aniversare într-un moment în care valorile olimpice - Excelență, Prietenie, Respect și Solidaritate sunt mai relevante ca niciodată. Valorile care ne unesc astăzi sunt aceleași care ne-au adus împreună acum 125 de ani. Jocurile Olimpice ne reamintesc că putem construi o lume pașnică, mai bună prin sport și că suntem mai puternici dacă acționăm împreună. Jocurile au această putere unificatoare unică, care rămâne la fel de adevărată astăzi ca și în 1896.

 
Potrivit sursei citate, la scurt timp după adoptarea Agendei Olimpice 2020 în aprilie 2014, CIO și Secretariatul ONU au semnat un Memorandum de înțelegere din care a rezultat o cooperare la cel mai înalt nivel.
 
Acordul a subliniat că CIO și ONU „împărtășesc aceleași valori ale contribuției la o lume mai bună și pașnică prin sport”.
 
De asemenea, a solicitat respectarea organizării autonome a sportului.
 
De atunci, mai multe rezoluții ale ONU au subliniat autonomia sportului și rolul de conducător al CIO.
 

Cel mai recent, la 1 decembrie 2020, Adunarea Generală a ONU a adoptat rezoluția «Sportul ca facilitator al dezvoltării durabile», solicitând statelor membre să includă sportul și activitatea fizică în planurile lor de recuperare post-COVID-19 și în strategiile lor de dezvoltare națională, se mai arată pe pagina de Facebook a COSR.

 

Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace (IDSDP) este o sărbătoare anuală a puterii sportului de a stimula schimbările sociale, dezvoltarea comunității și de a încuraja pacea și înțelegerea, se menţionează şi pe site-ul olympic.org.

 
Haideţi să fim mai buni prin sport!
 
Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanţa
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii