Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
00:00 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Înainte de antrenament, juca şah cu cizmarul şi cu jucătorii Un fost antrenor al FC Farul s-a stins din viaţă

ro

03 Sep, 2015 00:00 2110 Marime text
Fostul antrenor Ion Voica, cel care, în decursul carierei sale, a pregătit şi FC Farul, s-a stins din viaţă. Decesul său a fost anunţat de Liga Profesionistă de Fotbal.
 
„Unul dintre cei mai importanți antrenori din istoria fotbalului românesc, Ion Voica, a încetat din viață. Absolvent al ANEFS în anul 1961, a primit ulterior titlul de antrenor emerit. Și-a început cariera de tehnician în 1961 și a încheiat-o în 1994. La nivelul Diviziei B a pregătit echipele Politehnica Bucureşti (actuala Sportul Studenţesc), Ştiinţa Bucureşti (actuala Sportul), Muscelul Câmpulung. La nivelul Ligii 1 a antrenat-o în mai multe rânduri pe Sportul Studenţesc (atât ca principal, cât şi ca secund), dar şi pe Farul Constanţa, Gloria Bistriţa, FC Argeş (ca secund al lui Florin Halagian). De asemenea, Ion Voica a activat în diferite etape în cadrul FRF, ca antrenor federal, cu diferite responsabilităţi. Este și autorul mai multor cărți, între care și «Fotbal la lumina licuricilor». Dumnezeu să-l odihnească în pace! Liga Profesionistă de Fotbal transmite condoleanțe sincere familiei îndoliate“, se arată pe site-ul oficial al LPF.

După Ion Voica, la Farul a venit Paul Peniu

Ion Voica a pregătit FC Farul la mijlocul anilor 80, fiind înlocuit pe banca „marinarilor“ de Paul Peniu, actualul preşedinte al Academiei de Fotbal „Gheorghe Hagi“. „Era vara anului 1985 când colaborarea dintre FC Farul şi Ion Voica, «Mielu», cum i se spunea, a încetat. Pregătise echipa cam un an. Farul juca de vreo trei sezoane în liga secundă. Eu eram antrenor la Portul Constanţa şi, când mi s-a propus să vin antrenor la Farul, n-am ezitat niciun moment. Era visul oricărui fost fotbalist al acestei formaţii ca apoi să fie şi antrenor. Am pregătit Farul, în tandem cu Petre Buduru, un an şi jumătate, începând o reconstrucţie a lotului. Lui Ion Voica îi plăcea ca, înainte de antrenament, să joace şah cu cizmarul clubului. Îi avea însă parteneri de întrecere la sportul minţii şi pe unii jucători. Era un om deosebit. Dumnezeu să-l odihnească!“, spune Paul Peniu, care, cu ceva vreme înainte, îl avusese antrenor pe Ion Voica la lotul naţional Under-23 al României.

„Era un bun teoretician“

Când a venit la Farul, Ion Voica s-a întâlnit şi cu Petre Comăniţă, fost tehnician la echipa „alb-albastră“. „La Constanţa, Ion Voica stătea la hotelul Sport. Am avut mai multe discuţii cu el pe teme tehnice. Era un bun teoretician. Preda, a scris şi cărţi“, a precizat Petre Comăniţă. Voica l-a pregătit și pe Gică Hagi, pe vremea când fostul căpitan al Naţionalei a evoluat la Sportul Studenţesc.

Sursa foto: lpf.ro
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii