Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:39 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Un amănunt la care nu se aștepta nimeni!“ Răzvan Florea, vicecampion european în 2004. Sacrificiul de la Madrid. Dar a meritat! (galerie foto)

ro

30 Apr, 2020 00:00 5059 Marime text

Primul medaliat olimpic din istoria natației masculine românești (la Atena, în august 2004), constănțeanul Răzvan Florea a participat, cu mai puțin de trei luni înainte de acest mare eveniment, la Campionatul European de la Madrid, unde a obținut medalia de argint la 200 m spate, probă la care avea să urce pe podium, pe treapta a treia, și la JO.

Întrecerea din capitala Spaniei s-a desfășurat între 5 și 16 mai, iar, potrivit lui Octavian Tileagă, antrenorul lui Răzvan Florea, competiția a reprezentat un punct de referință în parcursul ciclului olimpic 2000 - 2004. „Cu mai puţin de trei luni înaintea Jocurilor Olimpice de Vară de la Atena, multe ţări participante au utilizat evenimentul ca turneu de calificare pentru JO. Pentru noi, românii, zarurile erau ca şi aruncate. Dacă păşeam cu piciorul drept, puteam privi cu încredere spre întrecerea olimpică“, arată Octavian Tileagă.

Madridul i-a întâmpinat cu vreme de toamnă


Antrenorul emerit își amintește că sportivii români erau bine pregătiți, dar un amănunt era să le dea tuturor, înotători și tehnicieni, planurile peste cap. „Încă din prima zi, emotiile ne-au copleşit, aruncându-ne dintr-o extremă într-alta. Nu din cauza sportivilor, care erau foarte motivați şi bine pregătiți. Din cauza unui amănunt la care nu se aştepta nimeni şi care era să ne dea peste cap toată pregătirea: timpul nefavorabil. Cunoscând clima caldă din Spania, cu toții ne-am antrenat în ţară în condiții apropiate, adecvate de temperatură (+28 / +31°C la București). Stupoare însă. Madridul ne-a întâmpinat cu ploaie de toamnă și… +6°C temperatura zilei, competiția urmând să se desfășoare în bazin… descoperit“, arată Tileagă.

Inspirația lui Tileagă


Ce s-a întâmplat în această situație și cum au gestionat Răzvan și antrenorul său impedimentul? „Pentru moment, mi-am văzut toate visele spulberate. Timpii din antrenamentele de acomodare erau de coşmar. În plus, pe parcursul întregii zile bazinele erau ocupate de competițiile de înot sincron și polo pe apă. Având încredere în pregătirea acumulatã de Răzvan acasă, dar mai cu seamă având convingerea că la mijloc este doar o chestiune de readaptare a organismului la noile condiții meteo, mai exact la frig, am avut inspirația să renunț complet la cronometru şi sã programez antrenamente dimineața, odată cu primele raze de lumină, la ora… 5.00“, precizează Octavian Tileagă.

S-au chinuit și au strâns din dinți


Sacrificiul a meritat însă. „Având acordul lui Răzvan, în primele zile ne-am chinuit și am strâns din dinți doar noi doi în tot bazinul, pe cele mai crunte frig și ploaie. A meritat sacrificiul. În final, Răzvan a urcat pe podiumul de premiere în postura de vice-campion european, confirmând și realizarea baremului olimpic pentru JO Atena 2004. De altfel, întreaga delegație a României a fost la înălțime, românii cucerind nouă medalii (1 Aur, 3 Argint și 5 Bronz), care pentru noi toți au însemnat o mare promisiune pentru Atena“, punctează Octavian Tileagă. Răzvan a cucerit atunci argintul european cu timpul de un minut și 58 de secunde, performanța constituind nou record național al României! Campion a devenit austriacul Markus Rogan (1:57:58), iar pe locul trei s-a situat francezul Simon Dufour (1:58.54). „ Obiectiv realizat! Vice-campion european și nou record național. Jos pălăria pentru Răzvan! Într-adevăr, un talent rarisim!“, a încheiat Octavian Tileagă.

Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)

Citește și:

Florea a câștigat argintul european

 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii