Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:48 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Tot ce e posibil Gemenii Cogali, de la Callatis, şi-ar putea trage peste echipamentul de fotbalişti robele de avocaţi (galerie foto)

ro

12 Mar, 2013 00:00 7403 Marime text
Sunt vestiţi şi simpatizaţi în toată Mangalia pentru evoluţiile lor de la echipa locală. E greu să-i deosebeşti pe Erdinci şi pe Enis. Seamănă ca două picături de apă  

Fraţi mai întâlneşti în aceeaşi echipă, dar gemeni identici mai greu. Callatis 2012 Mangalia e privilegiată din acest punct de vedere. Îi are pe cei doi Cogali, care fac fotbal de peste 20 de ani.

Primul născut a fost Erdinci, iar la câteva minute a venit pe lume şi Enis. Era acum 31 de ani, în ziua de 9 iunie 1981, iar familia de etnie tătară Cogali, din Mangalia, nu mai putea de fericire. Băieţi gemeni, ăsta da cadou! Apoi, peste opt ani, Erdinci şi Enis le-au dat din nou motiv puternic de mândrie celor apropiaţi. S-au apucat de fotbal. Primul lor antrenor a fost Marian Negoiţă, la CSS Mangalia. La seniori au debutat la 16 ani, la AS Neptun, în Divizia D. Iar de 12-13 ani sunt la Callatis, primul ajungând Erdinci, urmat la un an de Enis. Au jucat aici şi în C, şi în B, iar acum au luat-o de jos, de la Liga a IV-a, cu noua echipă ACS Callatis 2012 Mangalia, cu care vor să se întoarcă în doi ani înapoi la Liga a 2-a. Titular în echipa actuală, Erdinci joacă mijlocaş central, iar Enis mijlocaş pe ambele laturi ale terenului, dar şi atacant. Ambii sunt mici de înălţime (Erdinci are 1,69 m, Enis 1,66 m), iuţi şi plini de vervă în joc. Adevăraţi spiriduşi. Simpatici pe teren, simpatici şi în afara lui. Au şi promovări la activ, Erdinci trei (cu AS Neptun, Aurora 23 August şi Callatis), iar Enis două. „Am ajuns la fotbal urmând exemplul câtorva colegi de clasă la şcoală. Ne-a plăcut şi am rămas în fenomen”, povesteşte Erdinci. Fotbalul e viaţa lor, dar cariera de sportiv e scurtă şi, la un moment dat, tot vor trebui să agaţe ghetele în cui. Gemenii Cogali ar putea rămâne în fotbal, dar s-au gândit şi la un alt domeniu în care s-ar putea orienta. Astfel că au urmat Facultatea de Drept a Universităţii „Spiru Haret”, studii pe care le-au completat cu câte un masterat. Nu-i exclus ca, peste ani, dacă vor dori şi după ce-şi vor fi luat toate examenele de pătrundere în sistem, să-i vedem pe Erdinci şi Enis îmbrăcaţi nu în echipament de fotbalişti, ci în robe de avocaţi. „Nu ne-am orientat către Facultatea de Sport şi din cauză că fotbalul nu ne lăsa timp suficient. Am urmat Dreptul, dar la frecvenţă redusă. Pe viitor, ne-am putea îndrepta în profesie în domeniul juridic. Nu se ştie niciodată ce-ţi rezervă viaţa”, arată Erdinci.

Ambii sunt căsătoriţi cu românce

Gemenii Cogali seamănă foarte bine. Când îi vede cineva prima dată, e greu să spună care-i unul şi care-i celălalt. Totuşi, cu puţin exerciţiu, poţi înlătura confuziile. „Enis este mai slab, dar şi puţin mai scund. Pe terenul de joc, nu prea ne încurcă lumea. N-am jucat însă niciodată unul în locul celuilalt. În primul rând, e neregulamentar. La facultate în schimb, a mai mers. Mai intram la examene în locul fratelui meu. Eu învăţam mai bine”, râde Erdinci. Ca gemeni care se respectă, veritabili, cei doi Cogali au fost într-un gând şi atunci când s-au căsătorit. Soţiile lor nu sunt de etnie tătară, ci amândouă românce get-beget, Diana nevasta lui Erdinci, Cristina a lui Enis. „Au fost alegerile noastre, ne-am ascultat glasul inimilor. N-am întâmpinat probleme în familie din acest punct de vedere”, arată Erdinci. Cei doi au şi câte un copil, ambii fiind băieţi: Ayan (doi ani şi cinci luni) al lui Erdinci, Denis (o lună şi un pic) al lui Enis. Ayan arată deja că îi calcă pe urme tatălui. „Îi place foarte mult fotbalul. Are vreo zece mingi acasă. E plin de energie. Vreau să îl dau la un sport, dar să vedem şi spre ce se va orienta când va mai creşte”, spune Erdinci Cogali. 

Alţi gemeni din sportul constănţean

În fotbalul constănţean divizionar activează două perechi de gemeni, cazul fraţilor Cogali nefiind singular. Ceilalţi doi sunt fraţii Posteucă, Ionel şi Marian (30 de ani). Ionel evoluează în momentul de faţă chiar la Callatis 2012, fiind coleg cu Erdinci şi Enis. Fraţii Posteucă au fost însă şi coechipieri, la Altay Constanţa şi la FC Snagov, dar şi la echipa naţională de fotbal pe plajă. Atât Ionel, cât şi Marian joacă pe postul de fundaş central, Ionel fiind mai mare cu 15 minute. Alte gemene şi alţi gemeni din sportul constănţean sunt: Livia şi Andreea Cotoban (19 ani, de la CS Farul; karatiste, dar întâi au făcut scrimă), Iulia şi Mălina Milea (14 ani, de la CSS1 Constanţa; gimnaste), Dafne Nicole şi Ariadna Cristiana Stanciu (11 ani; de la CS Farul; gimnaste), Teodora şi Andreea Florescu (19 ani, de la CS Farul; scrimere) sau George şi Nicolae Boantă (16 ani, de la CS Farul; luptători).

Sursa foto: Facebook
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii