Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:59 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Retrospectiva sport Constanța 2023, anul în care Farul a devenit campioana României! Eroi, rezultate și întreceri de top la malul mării

ro

18 Dec, 2023 17:00 1467 Marime text

 
  • La doi ani de la unirea dintre FC Farul și FC Viitorul, clubul fanion al fotbalului din această parte de țară, Farul Constanța, a dat lovitura în sezonul 2022/2023 al Ligii 1 și a devenit campioana României!
 
Sportul constănțean nu a fost ocolit de performanțe nici în anul 2023. De la titlul de campioană a României cucerit de Farul Constanța, la rezultatele deosebite obținute de echipele și sportivii CSM Constanța, dar și de CS Farul, CSS1 Constanța, LPS „Nicolae Rotaru“ și de celelalte cluburi din municipiu și județ, continuând cu evenimentele internaționale găzduite de litoral în 2023, toate acestea au conturat un an fast în sportul constănțean.
 
La doi ani de la unirea dintre FC Farul și FC Viitorul, clubul fanion al fotbalului din această parte de țară, Farul Constanța, a dat lovitura în sezonul 2022/2023 al Ligii 1 și a devenit campioana României! Condusă magistral de pe banca tehnică de Gheorghe Hagi (declarat antrenorul sezonului) și de echipa sa, iar pe gazon având un Denis Alibec irezistibil, golgeterul echipei și desemnat cel mai bun jucător al întrecerii (adevărată „locomotivă“ pentru garnitura constănțeană care a gonit spre titlu), formația de pe litoral a dominat competiția și a realizat o performanță istorică, făcându-le o mare bucurie fanilor.
 
Pentru calificarea în grupele Conference League
 
Obținerea titlului de campioană i-a dat dreptul Farului să evolueze în preliminariile Ligii Campionilor, iar clubul constănțean se confrunta cu o nouă mare provocare, sub toate aspectele. Urmau partide și pe plan intern, și în Europa, iar „marinarii“ au operat mai multe transferuri, pentru a face față pe cele două fronturi. În perioada de pregătire însă, din vară, Hagi nu a avut la dispoziție toți jucătorii, unii fiind plecați la loturile naționale, alții accidentați, ceea ce avea să se cunoască ulterior. Au început meciurile oficiale, iar Farul a pierdut Supercupa României. Echipa suferea sub aspectul pregătirii, ceea ce a tras-o în jos în continuare. „Marinarii“ au jucat cu un efectiv de jucători în Europa și cu altul în campionat, în Superligă punându-se bază și pe cei nou transferați. Pe plan continental, Farul a fost eliminată din preliminariile Ligii Campionilor, jucând apoi pentru calificarea în grupele Conference League. „Marinarii“ nu au reușit să pătrundă în grupe, dar parcursul lor european a cuprins mai multe victorii, atât acasă, cât și în deplasare.
 
Primii sub linia de play-off
 
În campionat, startul a fost sub așteptări, Farul prezentându-se cu mult sub nivelul sezonului trecut, însă în condițiile problemelor de lot și de pregătire. Unele dintre achiziții nu au dat satisfacție, iar despărțirea a intervenit firesc. În plus, Farul s-a despărțit de doi jucători de bază, Denis Alibec și Andrei Borza, care s-au transferat la alte formații. După încheierea meciurilor europene, Farul s-a putut concentra pe campionat, folosind echipa de bază. Obiectivul este calificarea în play-off. Au început să vină și rezultate mai bune, iar în acest moment, cu o etapă înaintea încheierii meciurilor din 2023, echipa de pe litoral ocupă locul șapte, primul sub linia play-off-ului, dar la egalitate de puncte cu echipele de pe pozițiile cinci și șase! În Cupa României, „marinarii“ au fost eliminați de timpuriu, pierzând toate cele trei meciuri din grupa D, fără a înscrie vreun gol și clasându-se pe ultimul loc. Însă această competiție a fost folosită preponderent pentru a le da minute tinerilor jucători din Academia Hagi și celor folosiți mai puțin în campionat.
 
Rivaldo, cooptat în club
 
Farul Constanța urmărește să urce la un nou nivel, iar, pentru aceasta, Gheorghe Hagi își dorește schimbări semnificative în club în ce privește susținerea financiară. În acest sens, Hagi a declarat că planul său e să rămână doar manager tehnic, să nu mai fie și acționar majoritar, păstrând doar 10% din pachetul de acțiuni, iar restul, alături de actualii acționari, printre care și celebrul Rivaldo, cooptat și el la Farul în acest an, să fie acoperit de mai mulți oameni de afaceri.    
 
Academia Hagi, cea mai bună din România
 
La nivel juvenil, Academia Hagi a continuat să fie cea mai bună din România, pentru al cincilea an la rând, potrivit clasificării Federației Române de Fotbal, rezultatele nelipsind pe plan intern. De asemenea, și în acest an, AH a alimentat loturile naționale ale României, iar Farul a avut reprezentanți și la echipa națională de seniori, care a realizat performanța de a se califica la Campionatul European 2024, de pe primul loc în grupă și fără înfrângere! În campania de calificare la Euro, au participat nouă jucători formați în Academia Hagi!
 
Promovare pentru echipa feminină
 
Anul 2023 a adus și promovarea în prima ligă a echipei feminine a Farului, care a plecat la drum în Superligă cu multe schimbări în lot (fiind transferate și mai multe internaționale), dar și cu alt staff tehnic, având planuri mărețe, care au vizat și obținerea imediată a titlului de campioană. După meciurile din 2023, Farul se află pe locul trei în clasament.                
 
Axiopolis Cernavodă a acces în Liga a 3-a
 
În Liga a 3-a, județul Constanța este reprezentat, în seria a treia, de Axiopolis Cernavodă și Gloria Băneasa, care, la finele lui 2023, sunt clasate pe locurile 6, respectiv 7. Echipă antrenată de Petre Grigoraș, Axiopolis este nou promovată. Ea a câștigat Liga a 4-a a județului Constanța, iar apoi barajul de accedere în Liga a 3-a. Axiopolis a avut un parcurs bun și în Cupa României, fiind campioană regională și în ediția 2023/2024 a competiției.
 
Seri magice în sala Sporturilor „Simona Amânar“
 
Club sportiv tânăr, dar cu medalii mari. Și multe. 2023 i-a adus CSM Constanța numeroase performanțe. De numele echipei masculine de handbal se leagă în acest an câștigarea Cupei României (pe terenul lui Minaur Baia Mare), a medaliei de argint în Supercupă și a medaliei de bronz în campionat (ediția 2022/2023), dar și parcursul remarcabil în întrecerea continentală EHF European League, în care, pentru 2024, CSM Constanța s-a calificat de pe primul loc în grupele principale! În preliminarii, „delfinii“ au realizat performanța de a elimina una dintre finalistele ediției trecute, Fraikin BM Granollers, iar, în grupă, meciurile, victoriile de senzație (inclusiv contra Sporting CP) și serile magice din Sala Sporturilor „Simona Amânar“ au continuat. În grupa principală, CSM Constanța va avea ca adversar, alături de Sporting CP și Dinamo București, cealaltă finalistă a ediției trecute, Fuchse Berlin!
 
Medalii și la juniori
 
În handbalul constănțean, în 2023, HC Omer a devenit campioană națională la juniori 4, echipa feminină a Universității „Ovidius“ a obținut medalia de aur la Campionatul European Universitar, CS Medgidia a urcat pe prima treaptă a podiumului în Cupa României de beach-handball, iar medalii, dintre care trei de aur (CSM Constanța - la juniori 1 și la juniori 2 și HC Omer - la juniori 3) au venit și de la Campionatul Național de handbal pe plajă.
 
Baschetbalistele, vicecampioane naționale
 
La baschet, echipa feminină CSM Constanța a cucerit medalia de argint în Liga Națională, devenind astfel vicecampioană a României! Performanța este cu atât mai însemnată cu cât ea a venit în doar primul an de la înființarea clubului de pe litoral, care și-a cucerit pe drept statutul de revelație a campionatului la baschet feminin. În finală, CSM Constanța a întâlnit campioana în exercițiu, Sepsi SIC Sfântu Gheorghe, care și-a menținut trofeul. În urma medaliei naționale de argint, CSM Constanța a obținut dreptul de a evolua, în premieră, în competiția continentală EuroCup Women, în care și-a măsurat forțele în grupă, având evoluții curajoase, cu trei adversare, una dintre ele fiind Galatasaray Istanbul, finalistă în ediția trecută. 
 
Trei trofee stagionale
 
Performanța cuceririi medaliei de argint în Liga Națională nu a fost singulară pe plan intern pentru echipa feminină, care a obținut trei trofee stagionale, celelalte două fiind Cupa Federației și Cupa României la baschet 3X3, în a doua competiție triumfând și echipa masculină a CSM Constanța, care s-a calificat și la turneul Final 8 al Cupei României, pentru al doilea an la rând. Iar un rezultat similar, accedere în sferturile de finală ale Cupei României, a înregistrat și echipa feminină.
 
Evenimente de primă mărime din baschet la Constanța
 
În 2023, Constanța a găzduit și mai multe evenimente de primă mărime din baschetul intern și internațional. Pe litoral, U-BT Cluj-Napoca s-a încoronat campioană în Cupa României. De asemenea, la City Park Mall s-a derulat FIBA 3x3 World Tour - Constanta Masters 2023. circuit mondial profesionist de baschet 3x3, în premieră în România! La Constanța, Naționala feminină a României a debutat în preliminariile Euro 2025, susținând două partide, una câștigată (cu Islanda) și una pierdută (cu Slovacia). De remarcat că CSM Constanța a avut convocate la reprezentativă, la această acțiune, cele mai multe jucătoare dintre toate cluburile din Liga Națională! Nu în ultimul rând, înalte oficialități din baschetul mondial au fost prezente la Constanța, la turneul de calificare la Campionatul European 3X3, găzduit de asemenea de orașul de la țărmul mării. 

De la H3RO Mamaia la „4V Rally Raid Constanța - România“
 
Pe lângă întrecerile internaționale de baschet și baschet 3X3 care au avut loc la Constanța, la malul mării s-au derulat în 2023 și alte evenimente de anvergură, cu participare internațională, precum ediția aniversară, a 15-a, a H3RO Mamaia (cea mai mare competiție de triatlon din Europa de Est), Maratonul Nisipului (la care au participat și alergători străini), a patra etapă a Campionatului Mondial de lupte pe plajă (Beach Wrestling World Series Constanța 2023), cursa de la Mamaia a bărcilor de viteză (UIM XCAT World Championship Romanian Grand Prix Constanta 2023), Campionatul European de șah pentru juniori, etapa de la Mangalia a Campionatului Național de Super-Rally sau „4V Rally Raid Constanța - România“ 2023, show internațional al sporturilor cu motor.    
 
Simona Halep speră să-și demonstreze nevinovăția la TAS
 
Anul 2023 a continuat să o țină pe Simona Halep, fost număr 1 mondial în tenis și câștigătoare a două turnee de Grans Slam, în afara competițiilor, în urma acuzațiilor de dopaj care i-au fost aduse de ITIA. De când a fost depistată pozitiv la substanța interzisă Roxadustat, în 2022, jucătoarea de tenis a fost suspendată provizoriu, iar verdictul a întârziat mult, fiind incriminate și probleme în pașaportul biologic al sportivei. În cele din urmă, în acest an, jucătoarea din Constanța a aflat decizia: suspendare de patru ani, hotărârea tribunalului sportiv nefiind însă definitivă. Astfel că Simona a depus apel la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, sperând să-și demonstreze nevinovăția. TAS a programat primele audieri între 7 și 9 februarie 2024. Nemaijucând de anul trecut, Simona Halep a ieșit din clasamentul mondial. Într-un interviu pentru Euronews, sportiva constănțeană a menționat că, dacă suspendarea nu i se va reduce la TAS, cel mai probabil se va retrage din tenis, având în vedere vârsta ei (32 ani).   
 
Gimnastica, din nou la Jocurile Olimpice
 
În 2023, gimnastica feminină românească a reușit din nou o calificare la Jocurile Olimpice, la ediția de la Paris, din 2024, cu echipa, după ce a absentat la ultimele două ediției ale întrecerii. Tricolorele au obținut calificarea la JO Paris 2024 în urma clasării pe locul zece la Campionatul Mondial de la Antwerp. Din echipa României au făcut parte și două sportive constănțene, Sabrina Maneca Voinea (CS Farul - CSM Constanța) și Andreea Preda (CSS1 Constanța - CSM Constanța). Iar din staff-ul tehnic face parte și antrenoarea Camelia Voinea, mama și antrenoarea Sabrinei.
 
Sabrina Maneca Voinea, marea speranță
 
Componentă a proiectului „Țară, țară vrem campioane!“, Sabrina Maneca Voinea este marea speranță a României în gimnastică, iar următorul ei obiectiv e o medalie olimpică. Sabrina a ocupat la Mondiale și un prețios loc patru în finala de la sol, fiind foarte aproape de poziția a treia! La doar 16 ani, debutantă de succes la Campionatul Mondial de senioare, Sabrina e privită deja cu respect de galonatele și experimentatele ei adversare, care s-au convins și la Mondiale că sportiva din România vine tare din urmă. Sabrina e medaliată la Campionatele Europene din Antalya 2023 (bronz la sol), la FOTE 2022 (aur cu echipa) și la Europenele de junioare de anul trecut (aur la sărituri, argint la echipe și bronz la sol). În acest an, și-a început cum nu se poate mai bine senioratul, cucerind două medalii de aur la Cupa Mondială de la Doha, întrecere la care a fost sportiva revelație! Sabrina s-a clasat prima la bârnă și la sol, dar a fost finalistă și la sărituri, aparat la care a ocupat locul cinci. Debutantă în cupele mondiale, avea atunci numai 15 ani!
 
Vicecampioană mondială
 
Anul 2023 le-a impus atenției, în competiții internaționale, și pe alte gimnaste de pe litoral, precum Alexia Vânoagă (vicecampioană mondială de junioare și vicecampioană la FOTE 2023) sau Evelina Papană (campioană balcanică, la individual compus și cu echipa). Laolaltă cu rezultatele de frunte de pe plan intern, de la gimnastică artistică, ale CSM Constanța, CS Farul ori CSS1 Constanța.
 
Nici gimnastica aerobică și nici cea ritmică nu s-au lăsat mai prejos în 2023, obținând în continuare rezultate deosebite. Au impresionat și sportive de la CS Victoria Cumpăna sau de la ACSA It’s What I Love by Elena Rușa Constanța.
 
Cea mai bună gimnastă a anului în România
 
Comitetul Executiv al Federației Române de Gimnastică a desemnat cei mai buni sportivi ai anului, pe baza rezultatelor din 2023, iar la gimnastică artistică feminină pe primul loc s-a clasat Sabrina Maneca Voinea. Constanța mai este reprezentată în acest top, dar și în clasamentul de la gimnastică aerobică, astfel: gimnastică artistică - 2. Alexia Vânoagă (CS Farul Constanța), 6. Andreea Preda (CSS1 Constanța - CSM Constanța), 9. Miruna Botez (CSS1 Constanța); gimnastică aerobică - 3. Leonard Manta (CS Farul), 4. Sandra Dincă (CS Farul), 5. Daria Mihaiu (CSM Constanța), 6. Larisa Șuiu (CS Farul), 8. Daniel Țavoc (CS Farul), 9. Antonio Surdu (CSM Constanța), 10. Mădălin Boldea (CSM Constanța).
 
Elena Zaharia, ultimul an înaintea trecerii la seniorat
 
Și tenisul de masă, care e un nesecat izvor de talente la Constanța, a fost la înălțime în 2023, prin sportivii și sportivele de la CSM Constanța, LPS „Nicolae Rotaru“ și CS Farul. Pentru talentata Elena Zaharia, de la CSM Constanța, formată în fabrica de talente de la LPS „Nicolae Rotaru“, a fost ultimul an înaintea trecerii la seniorat, iar sportiva se desparte de extraordinara etapă juvenilă a carierei sale cu o medalie de argint (la individual) și una de bronz (cu echipa) la Campionatul Mondial de juniori Under-19. Pe echipe a urcat pe podiumul mondial și Bianca Mei-Roșu (dublă legitimată la LPS Nicolae Rotaru și CSM Constanța), și ea cu performanțe deosebite în 2023. Printre altele, aceasta a devenit campioană europeană la dublu feminin la categoria de vârstă Under-21, ea având 16 ani! Echipa feminină a CSM Constanța a avut evoluții importante în competiția europeană ETTU Europe Cup, iar pe plan intern a promovat în Divizia A, ca și formația masculină.             
 
Constanța a avut contribuții însemnate, răsplătite cu multe medalii, și la Jocurile Europene, Campionatele Balcanice, Campionatul European Under-19, Campionatul European de senioare sau Top 10 Europa (locul 1- Elena Zaharia). Din staff-urile loturilor tricolore au făcut parte, de la Constanța, antrenorii Viorel Filimon, Elena Sebe și Anamaria Sebe, dar și psihologul Mioara Șincan.
 
Bianca Cucu, debutantă în Divizia A1, la senioare, la numai 12 ani!
 
La volei, în 2023, echipa feminină CSM Constanța a promovat în Divizia A1, iar, după zece ani, Constanța s-a întors în elita României și la fete. La cadete, echipa de pe litoral s-a clasat în top 4 național, iar Alexia Ruci a fost desemnată cea mai bună trăgătoare din România la această categorie de vârstă, impresionând și la lotul național. De numele formației feminin a CSM Constanța se leagă și un eveniment istoric, debutul în Divizia A1, la senioare, la numai 12 ani, a Biancăi Cucu, voleibalistă cu un potențial fantastic. În ce privește echipa națională masculină, după 38 de ani, aceasta a ajuns din nou în primele opt echipe ale Europei, după meciuri extraordinare ale tricolorilor. Iar din staff-ul Naționalei a făcut parte, ca antrenor secund, Răzvan Parpală, care ocupă acest post și la CSM Constanța.
 
Multe recorduri naționale doborâte
 
La natație, sportivii de la CSM Constanța, CS Farul Constanța, Atena Sport Club Constanța, Palatul Copiilor Constanța, dar și de la celelalte cluburi cu secție de înot au obținut rezultate importante. O multitudine de medalii pe plan intern, dar evoluții de top și pe plan internațional. Pe lângă acestea, multe recorduri naționale doborâte. Pe lângă Patrick Dinu, Brigitta Vass (de la CSM Constanța) - sportiva stabilind la Campionatele Naționale de înot în bazin scurt (25 de metri) de la Otopeni 16 recorduri naționale în cinci probe diferite - au ținut ștacheta sus și colegii lor de club și de la restul echipelor. De asemenea, constănțeanul Cristian Tranulea, în prezent antrenor la Axiopolis Cernavodă, a fost medaliat cu argint la Campionatul Mondial de înot în ape înghețate    
 
George Moise, campion mondial la Men wheelchair bodybuilding
 
Culturismul, fitnessul și disciplina Fitness Challenge le-au adus motive de satisfacție, și în 2023, atât sportivilor de la CS Farul Constanța și Power Gym Constanța, cât și iubitorilor acestor sporturi. Multe medalii la competițiile de pe plan intern, dar și la cele de top din străinătate. Extraordinarul sportiv veteran Vasile Șerban, de la Power Gym, care a împlinit în 2023, 73 de ani, a cucerit al 19-lea titlu de campion național la veterani, dar și medalia de bronz la Campionatul Mondial, cel mai important rezultat din cariera sa de până acum! De asemenea, George Moise (CS Farul) a devenit campion mondial, la Men wheelchair bodybuilding! Power Gym Constanța a continuat să obțină rezultate de primă mărime la Fitness Challenge, la care au urcat pe podium și cei de la CS Farul. Coordonatorul lotului național de Fitness Challenge și președintele Comisiei de profil a Federației este Dan Pandelea, președintele ACS Power Gym Constanța și membru al FRCF.
 
Amalia Niță, campioană europeană pentru a treia oară
 
În ringul magic, boxul constănțean a fost și el la înălțime, inclusiv cu prezențe pe podium la Mondiale și Europene. Amalia Niță, de la CSM Constanța, a devenit în acest an, la Erevan, campioană europeană pentru a treia oară, fiind desemnată cea mai bună sportivă a competiției continentale Under-18! Colegul de club al Amaliei, Alexandru Buleu (printre altele, campion național, medaliat cu bronz la Campionatul Balcanic, dar și învingător la „Mănușa Litoralului“), aflat în primul an de seniorat, este om de bază la lotul național. Evoluții deosebite au fost și pentru reprezentanții CS Năvodari, dar și pentru cei ai CS Farul sau Axiopolis Cernavodă. De la CS Năvodari au impresionat în mod deosebit peste hotare Maria Cimpoeru, Maria Bucur Trigos sau Denisa Elena Manu, care au urcat pe podium la Mondiale și la Europene. Tot în 2023, CSM Constanța a reînviat pe litoral „Mănușa Litoralului“, tradiționala competiție de box a României.  
 
Stadionul „Gheorghe Hagi“, demolat
 
Anul 2023 a adus și demolarea atât de mult așteptată a stadionului „Gheorghe Hagi“ din Constanța, în locul căruia este preconizat să fie clădită o nouă bază sportivă, în care stadionul de fotbal să aibă o capacitate de 18.000 de locuri. După demolare, în drumul către construirea noului complex, s-au ridicat însă mai multe bariere birocratice (existând și o contestație, respinsă însă de Curtea de Apel București). „Stadionul are ca termen estimativ de finalizare anul 2025. Voi continua să mă implic în asigurarea finanțării stadionului, așa cum am făcut și pentru Cazinou. Nu voi lăsa lucrurile la voia întâmplării și sper ca în luna iulie, anul viitor, să înceapă lucrările la noul stadion. În ceea ce privește Stadionul, pot spune că am reușit să realizez un studiu de fezabilitate pentru întregul complex sportiv (stadion de fotbal, stadion de rugby, stadion de fotbal de antrenament cu pista de atletism, terenuri de tenis, arena de tenis, hotel pentru sportivi). Pentru că lucrările necesitau mai multe fonduri, a trebuit să extragem din studiul de fezabilitate celelalte obiective pentru a interveni mai mult atât în lucrările pentru Stadion, cât și pentru terenul de antrenament și pista de atletism. Ulterior am obținut toate avizele pentru acest document de la Ministerul Dezvoltării, cât și avizul de la comisia interministerială și hotărârea de guvern necesară finanțării investiției, ca mai apoi CNI să preia și să organizeze licitația care, din cauza contestației, a durat cam mult”, a menționat Vergil Chițac, primarul municipiului Constanța.
 
Sala Polivalentă trebuia să fie gata de peste doi ani

Un alt obiectiv de infrastructură sportivă de la Constanța, Sala Polivalentă, nu a fost finalizat nici în acest an. „Sala Polivalentă trebuia să fie gata de peste doi ani, dar finanțarea a fost întreruptă de mai multe ori și constructorul a oprit lucrările. Anul acesta, ne-am implicat și am făcut modificări importante la proiectul inițial, pentru a face sala funcțională. Erau multe inadvertențe care riscau să conducă la neomologarea sălii polivalente. Voi supraveghea îndeaproape lucrările și finanțarea, pentru a nu mai exista sincope în derularea proiectului“, a mai spus Vergil Chițac.
 
Lucrările de construire a sălii multifuncționale de la CSS1 continuă
 
În același timp, Clubul Sportiv Școlar Nr. 1 Constanța a semnat, pe 29 noiembrie 2023, contractul de execuție privind realizarea obiectivului de investiții - execuție lucrări „Continuare lucrări construire sală de sport multifuncțională și anexe P+1E+2E”, după cum a informat Inspectoratul Școlar Județean Constanța. Construcţia sălii de sport multifuncționale a început în urmă cu 14 ani, în decembrie 2009, și trebuia să se încheie în august 2010, dar lucrările s-au oprit, din pricina problemelor cu finanțarea.  
 
O nouă suprafață de joc la Sala Sporturilor „Simona Amânar“
 
Totodată, la Sala Sporturilor „Simona Amânar“ din Constanța a fost instalată, după 30 de ani, o nouă suprafață de joc. „Investițiile în infrastructură continuă pentru Clubul Sportiv Municipal Constanța, astfel, Sala Sporturilor «Simona Amânar» din Constanța beneficiind de un nou parchet. Realizat din esență de lemn de arțar, parchetul Sălii Sporturilor din Constanța este unul dintre cele mai folosite îm sporturile de sală și printre cele mai fiabile, datorită rezistenței sale în raport cu umiditatea și temperatura. Materialul și trasările sunt realizate la standard FIFA, IHF și FIVB, iar pe suprafața de la Constanța au fost applicate două straturi de vopsea și lac, cu anumite zone identificate vizual diferit (unele mai închise la culoare decât celelalte), pentru o mai bună poziționare și luarea reperelor în teren mai ușor de către sportivi“, a informat CSM Constanța. 
 
CSM Constanța, medalii și la rugby
 
La rugby, echipele CSM Constanța au avut rezultate la mai multe categorii de vârstă. Formația de pe litoral a devenit campioană a României la Under-20, iar la Under-18 a cucerit bronzul. De asemena, la rugby în 7 CSM Constanța a fost a doua pe țară, vicecampioană. La Campionatul European U-20 și U-18, la care România a ocupat locul 5, din loturile tricolore au făcut parte mulți jucători de la CSM Constanța (11 la U-20 - la care selecționer este Nicolae Radu Mocanu, antrenor la clubul de pe litoral - și trei la U-18). Totodată, tineri rugbyști de la CSM Constanța s-au clasat pe primul loc la Rugby Europe Trophy Under-18, din Polonia. CSM Constanța a evoluat și la seniori, în Liga Națională, și a ocupat locul 9 pe țară, deși, în tot sezonul, a înregistrat doar două înfrângeri și un egal la București cu Steaua, restul fiind victorii pe linie.  
 
Cea mai bună clasare de 65 de ani de când există rugby la Năvodari
 
În sportul cu balonul oval Constanța a fost la înălțime în 2023 și cu celelalte echipe, Tomitanii Constanța, CS Năvodari (clasată pe locul 7 în Liga Națională), CS Medgidia și celelalte cluburi din Asociația Județeană de Rugby Constanța, structură care derulează un proiect de amploare în județ, pentru descoperirea și susținerea talentelor. „Clasarea pe locul 7 în Liga Națională este o performanță remarcabilă și o clasare după echipele profesioniste, cu bugete mult mai mari și jucători aduși din străinătate. Pentru formația noastră este cea mai bună clasare de 65 de ani de când există rugby la Năvodari, în condițiile în care se încearcă promovarea tinerilor din zonă și atragerea acestora către sport“, se arată pe site-ul oficial al CS Năvodari.
 
Tomitanii, clasări pe podium și la U-14, și la U-16
 
„La Tomitanii, în momentul de față, din cele două categorii de vârstă, U-14 și U-16, fac parte 55 de copii. Ne prezentăm foarte bine în Campionatul AMRB, dar și pe plan național, la U-16, suntem aproape de a ne califica la turneul final, în 2024, printre cele mai bune opt echipe ale țării. În anul viitor, dorim să trecem la U-18, să aducem copiii către seniorat, să-i ducem către CS Năvodari. Echipa de pe litoral cred că are nevoie de copiii județului Constanța. În momentul de față, CS Tomitanii este la a treia generație. Consiliul Județean ne-a finanțat în 2023, ne-a ajutat și le-a dat șansa copiilor să participe în aceste competiții. Pentru ei contează foarte mult acest sprijin. Pe legea 350, copiii pot primi echipamente, cazare, masă și alte lucruri benefice vârstei lor“, a menționat, printrer altele, Cristian Cojocaru, antrenor și președinte la Tomitanii Constanța.  
  
Adrian Liviu Petrovici, campion la motociclism viteză
 
În ce privește sporturile cu motor, pilotul din Mangalia Emil Ghinea a avut un sezon 2023 plin, atât sub aspectul volumului competițional, cu participări în trei competiții diferite organizate sub egida Federației Române de Automobilism Sportiv, cât și ca rezultate obținute. Participarea la trei campionate de-a lungul unui an este o premieră pentru Emil Ghinea, sportivul de 45 de ani luând startul în 2023 la Campionatul Național de Viteză în Coastă Masters, la Campionatul Național de Viteză în Coastă și la Campionatul Național Super Rally. „A fost un an solicitant pentru mine și echipa mea, prin multitudinea etapelor la care am participat, dar cu rezultate remarcabile“ a declarat Emil Ghinea. La CNVC Masters, pilotul de pe litoral a ocupat locul II în Clasamentul Open și poziția a III-a la Grupa CN/E2-SC și la Clasa CN/E2-SC-3000. În Campionatul Național de Viteza în Coastă, Emil Ghinea a fost al doilea la final în Clasamentul Open, iar la Categoria 2 și la Grupa CN/E2-SC a devenit vicecampion național. Iar aceeași performanță a obținut-o și la Campionatul Național de Super Rally, la clasa GT. Pilotul de 45 de ani din Mangalia s-a numărat și în 2023 printre premianții Galei de final de an a Federației Române de Automobilism Sportiv.

Un alt pilot constănțean, Alex Cascatău, a participat și el cu succes la mai multe curse în străinătate, cum ar fi ADAC Prototype Cup Germany, la Zandvoort (Țările de Jos) - clasându-se pe podium în cursa a doua sau în prima etapă a Endurance Prototype Challenge, pe circuitul „Paul Ricard“ din Franța (prima cursă într-o mașină de categorie LMP3).

Nu în ultimul rând, în 2023, Adrian Liviu Petrovici, pilotul din Năvodari, multiplu medaliat în competiţiile de motociclism viteză, s-a întors în forță în campionatul MotoRC și a devenit din nou campion la clasa S600.

Luptătorul Ștefan Orza a debutat în „Glory“!
 
Anul 2023 i-a adus tânărului luptător constănțean Ștefan Orza (22 de ani), de la Sharks Gym Constanța (antrenor, Daniel Asaftei), debutul în Glory, cea mai mare promoție de kickboxing din lume! La Rotterdam, în Olanda, Ștefan s-a duelat cu un luptător olandez, Chico Kwasi, care a câștigat, pricinuindu-i lui Orza prima înfrângere la profesioniști, după 17 victorii în celelalte 17 partide susținute. În ciuda înfrângerii, faptul că ajuns în Glory este o mare realizare pentru Orza și pentru kickboxingul din Constanța și din România. Ștefan Orza este originar din satul Moșneni, comuna 23 August, județul Constanța, iar în viața de zi cu zi activează la ISU „Dobrogea“ Constanța, la Secția de Pompieri Mangalia. Tânărul luptător a evoluat în 2023 și pentru centura categoriei super-mijlocii (77 kg) din circuitul Dynamite Fighting Show (cel mai puternic circuit de kickboxing din România, înființat de Cătălin Moroșanu). La Galați, Orza l-a întâlnit în finala turneului piramidal pe Florin „Rambo“ Lambagiu, din Iași, care s-a impus după extra-round, deși Orza ar fiu trebuit declarat câștigător după primele trei reprize.
 
Competiții naționale găzduite de Cumpăna
 
Rezultate de vârf la sporturi precum gimnastică ritmică, lupte, rugby sau șah au îmbogățit și în 2023 palmaresul CS Victoria Cumpăna, club sportiv care beneficiază de sprijinul Primăriei Cumpăna și al Consiliului Local Cumpăna, autoritatea locală susținând activitatea și premiind rezultatele, totul desfășurându-se sub motto-ul „Sportul, un mod de viață la Cumpăna“. Totodată, la Cumpăna s-au derulat și competiții naționale, gen faza pe euroregiunea Sud-Est a Cupei Satelor la fotbal (echipa din Cumpăna ocupând ulterior locul șase pe țară), etapa pe euroregiune a Campionatului Național de handbal juniori IV sau Cupa României la oină. Totodată, la Constanța, în Sala Sporturilor „Simona Amânar“, s-a derulat Campionatul Național de Gimnastică Ritmică - Junioare II și III (9 - 12 ani), organizat de Primăria și Consiliul Local Cumpăna, Clubul Sportiv Victoria Cumpăna, Federatia Română de Gimnastică Ritmică, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Ministerul Tineretului și Sportului, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța. La finele anului, echipa de fotbal Victoria Cumpăna s-a clasat pe locul întâi în întrecerea de juniori a Ligii a 4-a a județului Constanța.
 
Premii la Gala Gimnasticii Ritmice Românești
 
Prestigiul de care se bucură Cumpăna în gimnastica ritmică românească și importanța pe care o are în acest sport au făcut ca, la Gala Gimnasticii Ritmice Românești 2023, localitatea din județul Constanța să obțină două premii importante: Clubul Sportiv Victoria Cumpăna - premiul pentru implicarea în dezvoltarea Gimnasticii Ritmice, prin organizarea Campionatului Național; Elena Vlad, antrenor al secției de Gimnastică Ritmică a CS Victoria Cumpăna - aprecierea pentru valoroasa implicare în Dezvoltarea Gimnasticii Ritmice Românești, din funcția de membru în Comitetul Executiv al Federației Române de profil.
                      
Pe plan județean, beneficiază de sprijinul autorităților locale multe alte cluburi și asociații sportive, începând cu CS Medgidia, CS Năvodari, Axiopolis Cernavodă, CSO Ovidiu, CSC Mihail Kogălniceanu și altele.  
 
În 2023, au urcat pe podium, atât intern, cât și internațional, și sportivi de la cluburi de pe litoral de la judo, lupte și lupte pe plajă, atletism, haltere, sambo și sambo pe plajă, triatlon, navomodelim, ju-jitsu, Taekwondo WT, karate, kempo, yachting, șah, canotaj, kaiac-canoe, ciclism, sporturi cu motor, stand-up paddling, salsa ori oină.
 
Iată, în continuare, lună de lună, secvențe din reușitele și momentele importante ale sportului constănțean în 2023, până la data de 18 decembrie:   
 
Ianuarie
 
  • Sharks Gym Constanța: Luptătorul Alex Filip, câștigătorul secțiunii „Revenirea anului“ la premiile Dynamite Fighting Show
  • „Rezultatul carierei!“: Constănțeanul Cristian Tranulea, medaliat cu argint la Campionatul Mondial de înot în ape înghețate
  • Volei: Constănțencele Alexia Ruci și Sara Buricea, primele puncte la Naționala României
  • George Teșeleanu, președintele CS Pantheon Constanța, plachetă din partea șefului Federației Ucrainene de Judo
  • Valu lui Traian: Atletul veteran Petru - Andrei Condurache, campion european la categoria +70 ani
  • ACS Power Gym Constanța: Elena Novac, pe locul întâi mondial în clasamentul IFBB la Fitness Challenge în 2022
  • Elena Zaharia, de la CSM Constanța, desemnată Sportiva anului, la categoria Tinere talente, la Gala Ministerului Sportului
  • La un an de la accidentarea gravă suferită, Ianis Hagi a revenit pe teren la Glasgow Rangers. Alexi Pitu, debut la Bordeaux
 
Februarie
 
  • Hagi, după vizita la Școala Gimnazială nr. 23 „Constantin Brâncoveanu“, cea la care a învățat - „Am o plăcere deosebită să mă întorc de unde am plecat“
  • Constanța: Tricoul purtat de Alexandru Cicâldău în meciul Moldova - România 0-5, scos la licitație pentru ajutorarea lui Iulian Voinea
  • Constănțeanul Alin Larion a participat, în Bahrain, la Ziua Națională a Sportului. Activități în Circuitul Internațional de Formula 1
  • Farul Constanța a făcut o donație pentru victimele cutremurelor din Turcia
  • Baschet: U-BT Cluj-Napoca a câștigat finala Cupei României, jucată la Constanța
  • Eforie Nord: Sportivul Arun Asan a intrat în apa mării și în februarie. „După o alergare, merge și o baie“
  • Județul Constanța: Moment de reculegere ținut la un meci de fotbal în memoria tatălui lui Ionuț Galani
  • Ziua cea mare pentru „Diamant“: Luptătorul Ștefan Orza, pompier la ISU „Dobrogea“ Constanța, își face debutul în promoția Glory. „Sus România!“
  • Handbal: Fiul lui Enis Murtaza, Ayar, debut cu gol la seniorii CSM Constanța, în meciul cu CSM Vaslui
 
Martie
 
  • Vasile Vicol, un nou mandat de președinte al Asociației Județene de Lupte Constanța
  • UPDATE. CSM Constanța: Gimnasta Sabrina Maneca Voinea, primele medalii la senioare. Și ce medalii, două de aur la Cupa Mondială! Revelația întrecerii!
  • Atletism: Veterani de aur pe litoral. Coculeana Oltean, de trei ori campioană a României. Cine a mai urcat pe podium
  • UPDATE: Adrian Mazilu, tânărul atacant al Farului Constanța, votat tricolorul lunii februarie. Trei „marinari“ în top șase!
  • Lupte: Andreea Ana și Ana Maria Pîrvu, din Mangalia, medaliate la Campionatul European
  • Farul Constanța: Gheorghe Hagi, la meciul 300 ca antrenor în prima ligă
  • Premieră în cariera pilotului constănțean Alex Cascatău. Va concura cu o mașină de clasă LMP3. „Mă bucur să încep acest nou capitol“
  • Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța, ales în Comitetul Executiv al Federației Române de Canotaj
  • Golgeterul Farului Constanța, Denis Alibec, marcator în victoria României cu Andorra
 
Aprilie
 
  • Gimnasta constănțeană Alexia Vânoagă, vicecampioană mondială de junioare
  • CSM Constanța: Alexandru Olteanu, lecție în Programul pentru Instruirea și Licențierea Antrenorilor de Baschet
  • Reprezentanți ai Constanței, printre laureații Galei sportivii anului 2022 a Federației Române de Culturism și Fitness
  • Tenis de masă: La numai 16 ani, constănțeanca Bianca Mei-Roșu - campioană europeană la Under-21, la dublu feminin
  • Baschet: CSM Constanța s-a calificat în finala Ligii Naționale!
  • Într-o atmosferă incendiară, CSM Constanța a învins campioana Dinamo și s-a calificat în semifinalele Cupei României!
  • CSM Constanța: David Gliga, bronz la Cupa Europeană de judo
  • Gimnastică: România s-a calificat la Campionatul Mondial. Sabrina Maneca Voinea, prezentă în două finale pe aparate la Euro
  • Gimnasta constănțeană Sabrina Maneca Voinea încheie Campionatul European pe podium
  • Halterofila constănțeană Bianca Dumitrescu, aproape de medalii la Campionatul European
  • „Un sezon de vis“: În doar primul an de la înființare, CSM Constanța a devenit vicecampioană a României la baschet!
  • Andreea Ana, din nou campioană europeană la senioare! Luptătoarea din Mangalia continuă să scrie istorie
  • Fiica viceamiralului Dorin Dănilă: Maria Dănilă, din Mangalia, premieră în alpinismul românesc. A cucerit Vârful Annapurna din Himalaya
  • Tenis de masă: Echipa masculină a CSM Constanța a promovat în Divizia A
  • Sambo: Anda Mihaela Vâlvoi, medaliată la Campionatul European
  • Sportivii de la Power Gym Constanța, medaliați la Campionatul Balcanic, la Speed Fit. România, campioană balcanică!
  • Simona Halep, primele declarații după suspendarea provizorie: „De ce durează atât de mult? Cer doar să fiu judecată, nu un tratament special“
  • Tinerii Andrei Borza și Enes Sali, de la Farul Constanța, clasați pe locuri onorante într-un top mondial
  • Farul Constanța a primit licență pentru participarea la competițiile de club UEFA, sezonul 2023/2024
  • Echipa de fotbal Under-13 a comunei Cumpăna s-a calificat pentru a treia oară la turneul final al Cupei Satelor
  • Constanța: Alergători de toate vârstele, participanți la Maratonul Nisipului
 
Mai
 
  • Rugby: În careul de ași! Echipa Under-15 de la Tomitanii Constanța s-a calificat la turneul final
  • CS Marina, pe doi la Naționalele de Ju Jitsu și pe prima poziție la Fighting. Miruna Iuga, campioană europeană. Program dens pentru clubul din Constanța
  • CS Năvodari: Maria Cimpoeru a urcat pe podium la Europenele de box. „Suntem mândri de tine!“
  • Box: Amalia Niță, de la CSM Constanța, campioană europeană pentru a treia oară!
  • Constănțeanca Antoanela Manac, pe locul cinci în clasamentul mondial, după CM de Aquathlon de la Ibiza
  • Planul roșu activat!: Microbuzul care transporta echipa de fotbal Gloria Băneasa, implicat într-un accident rutier. Persoane rănite
  • Gheorghe Hagi, antrenor al echipei România All Stars la gala „Mihai Neșu“
  • 7-2 cu Rapid București! Farul Constanța sprintează spre titlu în stil de mare campioană!
  • CS Farul Constanța: Cosmin Iancu și Ionuț Lepădatu, pe podium la Campionatul European de Culturism și Fitness
  • Echipa feminină de fotbal Farul Constanța a promovat în Liga 1
  • Academia Navală „Mircea cel Bătrân“ Constanța: Studentul Daniel Vasile, trei medalii la Campionatul European de karate
  • CSM Constanța: Voleibalista Alexia Ruci, cea mai bună trăgătoare din România la cadete. Echipa de pe litoral, în top 4 național
  • Lupte: CSM Constanța, două medalii la Campionatul Balcanic Under-17
  • Volei: CSM Constanța a promovat în Divizia A1. După zece ani, din nou în elita României!
  • Handbal: „O performanță uriașă!“. CSM Constanța a câștigat Cupa României, învingând Minaur Baia Mare la ea acasă
  • Super Rally: Show pe circuitul stradal din Mangalia. Jerome France, din nou cel mai rapid
  • Oină: Frontiera Tomis Constanța a câștigat Cupa Regelui pentru a șaptea oară
  • „Clasare importantă. Tot mai sus!“: Micii fotbaliști de la Cumpăna, locul șase pe țară la Cupa Satelor
  • CS Farul Constanța, 20 de medalii la Cupa Europeană Intercluburi de Navomodele - Grupa C
  • Farul Constanța, vicecampioană națională la juniori Under-15
  • CSM Constanța: Yachting de top! Ebru Bolat, evoluții la Europene, Cupa Mondială și Săptămâna Olimpică, plus locul întâi la Regatta Port Bourgas
  • Atletul Mihai Alin Șavlovschi s-a calificat la Festivalul Olimpic al Tineretului European
  • Fotbalistul Denis Alibec, de la Farul Constanța, a fost declarat cetățean de onoare al municipiului Mangalia
  • Echipa Under-19 a Kinder Constanța, vicecampioană națională
  • Rugby: CSM Constanța, campioana României la categoria Under-20
  • Farul Constanța, campioana României 2022/2023. Festival pe litoral!
  • Simona Halep: „Vom lupta pentru adevăr până la sfârșit!“
  • LIVE TEXT. Farul Constanța: Campionii României, la înălțime! Triumful din Superligă, sărbătorit de „marinari“ și fanii lor
  • Canotaj: Constanța, prezentă pe podiumul Campionatului European Under-19
  • Box: CSM Constanța reînvie Mănușa Litoralului!
  • Farul Constanța a încheiat Superliga 2022/2023 cu o victorie în deplasare cu CFR Cluj. Noua campioană a învins fosta campioană
  • Liga a 4-a Constanța: Fotbaliștii de la Axiopolis Cernavodă au primit cupa, tricourile și medaliile de campioni
  • CSM Constanța: După echipa de băieți, a promovat în Divizia A și formația feminină de tenis de masă
  • Baschet masculin: CSM Constanța câștigă Cupa României la baschet 3X3 Indoor, egalând performanța reușită de echipa feminină
 
Iunie
 
  • Farul Constanța, felicitată de Gianni Infantino, președintele FIFA. Mesajul trimis către FRF
  • Gheorghe Hagi, antrenorul sezonului 2022/2023 în Superligă. Farul Constanța are cinci jucători în echipa ideală a stagiunii
  • Baschet: CSM Constanța, al treilea trofeu stagional. A câștigat și Cupa Federației! Alina Podar, MVP în finală
  • Axiopolis Cernavodă a câștigat din nou finala județeană a Cupei României
  • Handbal: HC Omer Constanța, campioană națională la juniori 4
  • Înalte oficialități din baschetul mondial, prezente la Constanța, la turneul de calificare la Campionatul European
  • CSM Constanța: Tânărul șahist Henry Tudor a obținut titlul de Maestru FIDE
  • Doi fotbaliști de la Farul Constanța au jucat în Kosovo - România 0-0
  • Rugby: Echipa Under-18 a CSM Constanța, medaliată cu bronz în Divizia Națională
  • Constanța: Consilierii locali au aprobat cofinanțarea pentru proiectul ce prevede construirea stadionului „Gheorghe Hagi“
  • Mamaia. Cursă bărci de viteză 2023: În urma etapei de pe lacul Siutghiol, Team GB a urcat pe primul loc în clasamentul general
  • Farul Constanța și-a aflat adversarul din primul tur preliminar al Ligii Campionilor
  • Triatlon. CSM Constanța: Carol Popa, cel mai bun rezultat al delegației României la Cupa Europeană pentru juniori
  • Fotbal: Axiopolis Cernavodă a promovat în Liga a 3-a
  • UPDATE. Farul Constanța: Eric de Oliveira, membru al staff-ului, a suferit un accident vascular cerebral! Mesajul campioanei României
  • CSM Constanța: Triatlonistul Carol Popa, pe podium la Cupa Europeană. „Încă o performanță de top“
  • Constanța: S-a stabilit data la care va începe demolarea efectivă a stadionului „Gheorghe Hagi“
  • Baschet: Dan Fleșeriu, noul antrenor al CSM Constanța
  • Suveniruri pentru vizitatorii expoziției „Stadionul FARUL - Templul sportului constănțean”
  • CSM Constanța: Alexandru Olteanu, antrenor principal al echipei feminine de baschet
  • Simona Halep, audiată la Londra în urma acuzațiilor de dopaj care i s-au adus
 
Iulie
 
  • Tenis de masă: Echipa feminină a României, aur la Jocurile Europene. „Fetele au scris istorie!“
  • Pilotul Alex Cascatău, din Constanța: Prima participare în ADAC Prototype Cup Germany, primul podium
  • Rugby: CSM Constanța a transferat cinci jucători din Fiji, cel mai cunoscut dintre ei fiind Eseria Vueti
  • Farul II Constanța nu va evolua în ediția 2023/2024 din Liga a 3-a
  • ACS Pantheon Constanța: S-a încheiat proiectul prin care 300 de judoka din Ucraina, refugiați, au fost sprijiniți, un an, pe litoral
  • CS Medgidia a câștigat Cupa României la beach handball
  • Volei: Argentinianul Cristian Imhoff, noul antrenor al CSM Constanța
  • CS Agigea: George Țența, finalist la Campionatul Mondial de kaiac-canoe
  • Tenis de masă Constanța: Bianca Mei-Roșu, de patru ori pe podium la Campionatul Balcanic 
  • Ovidiu: Stadionul central de la Academia Hagi, omologat pentru ediția 2023/2024 a Superligii
  • Sepsi OSK Sfântu Gheorghe a învins Farul Constanța și a cucerit Supercupa României
  • LIVE VIDEO-TEXT: Constanța. „Arena de 10“, evenimentul care a dat startul demolării stadionului „Gheorghe Hagi“
  • LIVE TEXT. Meci la Ovidiu: Farul Constanța, victorie cu Sheriff Tiraspol, în prima manșă a turului întâi preliminar al Ligii Campionilor
  • CSM Constanța Triatlon: Raul Petre a obținut cel mai bun rezultat pentru România la Cupa Europei
  • Pentru al cincilea an la rând, Academia Hagi - pe locul întâi în urma clasificării Federației Române de Fotbal
  • Handbal: Echipa Universității „Ovidius“ Constanța, campioană europeană universitară. „Ne-am atins visul!“
  • Farul Constanța și Brighton, acord pentru transferul lui Adrian Mazilu
  • UPDATE: Farul Constanța, eliminată de Sheriff Tiraspol din preliminariile Ligii Campionilor
  • Tenis de masă: România, campioană europeană Under-19 2023! Constanța, contribuție importantă
  • Atemi Karate Constanța, medalii la Campionatul Mondial WUKF 2023. Adela Borcănea, de două ori aur
  • Universitatea „Ovidius“ Constanța: Diana Șamanț, desemnată MVP la Campionatul European Universitar 2023
  • Sportivii și angajații CSM Constanța au susținut campania „Avem același sânge“
  • Axiopolis Cernavodă, campioană regională în Cupa României și în ediția 2023/2024
  • UPDATE. Tenis de masă Gliwice 2023: Elena Zaharia, din Constanța, o nouă medalie de aur la Campionatul European
  • Rugbyști de la CSM Constanța, campioni la Rugby Europe Trophy Under-18, din Polonia
  • Judo Constanța: Vlad Topală, pe podium la Campionatul European Universitar
  • LIVE TEXT: Farul Constanța, succes obținut în prelungiri cu FC Urartu, în preliminariile Conference League 2023/2024!
  • Haltere Constanța: Bianca Dumitrescu, triplă campioană europeană la tineret
  • CSM Constanța atletism: Petronela Simiuc și Marian Valentin Tănase, pe podium la Campionatul Balcanic
  • CSM Constanța haltere: Robert Florea, triplu medaliat la Campionatul European București 2023
  • Dobrogea atletism: Alin Mihai Șavlovschi, aur la Festivalul Olimpic al Tineretului European 2023
  • Cupa României la oină s-a disputat la Cumpăna. Frontiera Tomis Constanța, câștigătoare
  • CSM Constanța judo: David Gliga, campion la FOTE Maribor 2023
  • Constanța. Gimnastică: Alexia Vânoagă, vicecampioană la FOTE 2023
  • Două sportive de la CS Năvodari, vicecampioane europene la box
 
August
 
  • Atletism Constanța: Campionul Alexandru Toader, primul cetățean de onoare al comunei Nufăru, județul Tulcea
  • Condusă cu 2-0, Farul Constanța a învins cu 3-2 FC Urartu și s-a calificat în turul trei preliminar al Conference League
  • UPDATE. Jocurile Francofoniei 2023: Elena Zaharia, Eduard Ionescu și Viorel Filimon au cucerit toate medaliile de aur 
  • CSM Constanța atletism: Petronela Simiuc Burr, medaliată la Jocurile Francofoniei Kinshasa 2023
  • LIVE TEXT: Farul Constanța, victorie cu 3-0 cu Flora Tallinn! „Marinarii“, la un pas de play-off în Conference League 2023/2024
  • Simona Halep a ieșit din top 500 în clasamentul mondial
  • Conference League 2023/2024: Farul Constanța, calificată în play-off, după două victorii cu Flora Tallinn. Budescu, gol de generic!
  • S-a despărțit de Farul Constanța: Denis Alibec, prezentat la noua sa echipă, Muaither SC, din Qatar
  • Axiopolis Cernavodă, învinsă de Unirea Slobozia în Cupa României
  • Handbal: CSM Constanța, medalie de argint în Supercupa României. De la egal la egal contra campioanei!
  • Simona Halep a ieșit și din top 1.000 în ierarhia mondială!
  • Triatloniști din Constanța, medalie de argint cu România la Cupa Europeană
  • LIVE TEXT: Farul Constanța, victorie cu HJK Helsinki în turul play-off-ului Conference League 2023/2024
  • Canotorii de la CSM Constanța au câștigat patru medalii de aur din cele opt obținute de România la Campionatele Europene de canotaj Under-23 de la Krefeld, Germania
  • Ciclism: Mihnea Harasim de la CSM Constanța, clasare pe podium la Campionatele Balcanice de Ciclism pe Șosea din Grecia
  • Farul Constanța pierde la Helsinki și ratează calificarea în grupele Conference League
 
Septembrie
 
  • Handbal: CSM Constanța s-a calificat în grupele EHF European League, după ce a eliminat finalista ultimei ediții
  • Farul Constanța: În septembrie 2023, aproape 40 de jucători și jucătoare participă la acțiuni ale echipelor naționale
  • Tenis de masă: Constanța, medaliată la Campionatul Balcanic
  • FIBA 3x3 World Tour - Constanta Masters 2023: Show la City Park Mall! Circuitul mondial profesionist de baschet 3x3, în premieră în România
  • Șah: Campionatul European 2023 pentru juniori, în desfășurare la Mamaia
  • CSM Constanța, pe podium la Beach Wrestling World Championships U-17
  • Calificări pentru Campionatul European 2024: Denis Alibec, marcator pentru România în egalul cu Israel
  • E oficial: Marele Rivaldo, acționar la Farul Constanța!. „Cel mai răsunător «transfer» din istorie“
  • „Surpriză uriașă“: Debutanta Hangzhou, câștigătoare la FIBA 3x3 World Tour - Constanta Masters 2023
  • Constanța. Celebrul culturist Vasile Șerban: În curând, va împlini 73 de ani și a cucerit al 19-lea titlu de campion național!
  • Simona Halep a ieșit complet din clasamentul mondial!
  • Două sportive de la CSM Constanța, medaliate la Campionatul Mondial de Sambo pe Plajă
  • Fotbal: Eugen Trică, noul antrenor al echipei Gloria Băneasa
  • Simona Halep, suspendată patru ani pentru dopaj!
  • Simona Halep, suspendată patru ani. Declarații la Constanța: „Sunt șocată și dezamăgită. E o mare nedreptate. Voi lupta până la capăt!“
  • Volei: După 38 de ani, România a ajuns din nou în primele opt echipe ale Europei. Meciuri extraordinare ale tricolorilor!
  • CSM Constanța. O nouă mare performanță!: Șahistul Henry Edward Tudor, vicecampion european de juniori
  • UPDATE. Cupa Davis la Mamaia: Taiwan a câștigat întâlnirea cu România, după trei meciuri
  • Gimnastele de la CS Victoria Cumpăna, participare de succes la Campionatul Balcanic din Muntenegru
  • România, vicecampioană europeană la tenis de masă. „Ne-au oferit noi momente de mândrie“
  • Baschet: CSM Constanța s-a calificat la turneul Final 8 din Cupa României, pentru al doilea an la rând
  • UPDATE. Gimnastică: Evelina Papană, campioană balcanică, la individual compus și cu echipa
  • „Inimă de leu“: Ștefan Orza, pompierul din Constanța, s-a calificat în finală la Dynamite Fighting Show și va lupta cu „Rambo“
  • Rezultate la H3RO Mamaia 2023. „Motivația de a participa la un triatlon deloc ușor“
  • UPDATE. Tenis de masă: CSM Constanța avansează în ETTU Europe Cup
  • LIVE VIDEO-TEXT. CSM Constanța: Conferință de presă. Suprafață nouă de joc la Sala Sporturilor „Simona Amânar“ și alte subiecte de interes
  • CS Farul Constanța: Crina Orleanu, pe podium, la Womenʼs Bikini, la 2023 IFBB Malta International Grand Prix
  • UPDATE. CSM Constanța box: Alexandru Buleu, medalie de bronz la Campionatul Balcanic
 
Octombrie
 
  • Ștafeta sportului constănțean a ajuns la destinație, în comuna Cumpăna. „Va fi păstrată la loc de cinste“
  • Tenis de masă CSM Constanța: Elena Zaharia a câștigat Top 10 Europa. „Performanță de top, din nou la înălțime!“
  • Aproape 20 de medalii pentru sportivii CS Farul Constanța la Campionatul Mondial de Navomodele Clasa C
  • Gimnastică: România s-a calificat cu echipa feminină la Jocurile Olimpice Paris 2024
  • Constanța: La doar 16 ani, Sabrina Maneca Voinea s-a clasat pe locul patru la Campionatul Mondial
  • Constanța: Legendarul Gogu Cojocaru, la 97 de ani! Marcatorul primului gol al litoralului în Divizia A, vizitat de prieteni la momentul aniversar
  • CSM Constanța: Voleibalista Bianca Cucu a debutat în Divizia A1 de senioare la numai 12 ani!
  • UPDATE: Primul proiect „Redescoperă Oina“, implementat în județul Constanța
  • Farul Constanța: Cristiana Pariza, director executiv, a absolvit cu nota maximă cursul UEFA Certificate in Football Management
  • Cristina Halep visează la Jocurile Olimpice: Simona Halep are o nepoată performeră la gimnastică ritmică. Lansată în performanță de CSS1 Constanța
  • Baschet: CSM Constanța, figură frumoasă la primul meci din istoria clubului în EuroCup Women
  • CS Medgidia: Ionel și Eric Crînguș, tată și fiu, medaliați la Campionatul European de Kempo
  • 11 rugbyști de la CSM Constanța, selectați în lotul lărgit la României Under-20, pentru Euro 2023. Nicolae Radu Mocanu, antrenor principal
  • Palatul Copiilor Constanța: Înotătorul Matei Silivestru, selecționat în echipa României, pentru „Concursul Țărilor Central Europene“ din Slovenia
  • Pilotul din Năvodari, pe Kawasaki Ninja: Adrian Liviu Petrovici, din nou campion la clasa S600 în întrecerea MotoRC. Titlul, decis în ultima cursă!
  • Handbal: CSM Constanța, victorie de senzație în deplasare cu Tatabanya, la debutul în grupa din EHF European League
  • „Obiectiv atins“: Pilotul Emil Ghinea, din Mangalia, locul doi la Open în clasamentul general 2023 al CNVC Masters
  • Ce evenimente au avut loc la Constanța în Săptămâna Europeană a Sportului. Trei activități unice la nivel național
  • Judo: Doi sportivi de la CSM Constanța, David Fodor și Vlad Topală, medaliați la Campionatul Balcanic
  • UPDATE. Victorie cu CSS CS Arcada Galați!: Micii voleibaliști de la CSM Constanța, debut în competiții. Primul lor turneu, la Ploiești
  • Conferință de presă: Un nou parteneriat semnat între Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi“ și OMV Petrom
  • Tenis de masă: CSM Constanța s-a calificat în faza a treia a ETTU Europe Cup
  • LIVE TEXT. Handbal: CSM Constanța, victorie mare cu Sporting CP Lisabona, în grupa H a EHF European League
  • Constanța: Academia de Fotbal „Eden“ pornește la drum. Cine îi va pregăti pe copii
  • Simona Halep a depus apel la TAS împotriva deciziei prin care a fost suspendată patru ani
  • Sambo: Sportive de la CSM Constanța, medaliate la Jocurile Mondiale
  • UPDATE. „Ultras, nu infractor“: Galeria campioanei Farul Constanța, absentă din peluză, la meciul cu UTA. Semnal de alarmă tras de fani
  • Academia Hagi, dată ca exemplu la Congresul FIFA! A fost singura invitată dintre cele peste 200 de țări afiliate
  • Farul Constanța: Iustin Doicaru, debut în Superligă la 16 ani. Al 61-lea fotbalist format în Academia Hagi care ajunge în prima divizie
  • CSM Constanța, vicecampioană națională la rugby în 7
  • Zeci de sportivi s-au antrenat la Constanța de Ziua Internațională a Judo-ului
  • Fitness Challenge: Sportivii Power Gym Constanța, medaliați la Mondiale. „Două zile încărcate de adrenalină și efort extrem“
 
Noiembrie:
 
  • Galatasaray Istanbul, distincții pentru Gheorghe Hagi cu ocazia împlinirii a 100 de ani a Republicii Turce
  • Culturism Constanța: La 73 de ani, Vasile Șerban - bronz la Mondiale. George Moise - campion mondial!
  • Pe litoral, „4V Rally Raid Constanța - România“ 2023, show internațional al sporturilor cu motor
  • UPDATE. Baschet: Echipa națională feminină a României joacă la Constanța două meciuri oficiale
  • UPDATE. Gimnastică aerobică: Campionatul Național s-a desfășurat la Constanța. Rezultate
  • Constanța. Gimnastică aerobică: După Jocurile Balcanice, sportivele de la ACSA It’s What I Love au ieșit campioane și la Naționale
  • Arun Asan, din Techirghiol, alergare de 21 de kilometri, urmată de o baie în Marea Neagră Au impresionat în Japonia!
  • Luptătorii de la Gethika Team Constanța, șase medalii la Campionatul Mondial și titluri de Excelent Fighter
  • Gimnastică aerobică: CS Farul Constanța, pe primul loc în clasamentul pe cluburi la Campionatul Național 
  • Șah: CSM Constanța, promovare în Divizia A de seniori și pe podium la Naționalele de juniori pe echipe 
  • Constanța, pe podium și la Cupa Mondială de Speed Fit. Elena Novac, de la Power Gym, cinci medalii de aur și două de argint 
  • Baschet: România a învins Islanda la Constanța, la debutul în preliminariile Euro 2025 
  • Scrimă: Campioana olimpică Ana-Maria Popescu, prezentă la Constanța. „Mulțumim pentru exemplul pe care îl oferi sportivilor noștri!“
  • Baschet: CSM Constanța are convocate la Națională cele mai multe jucătoare dintre toate cluburile din Liga Națională
  • CSM Constanța natație: După Brigitta Vass (de trei ori), a stabilit record național și Patrick Sebastian Dinu
  • Baschet: România a pierdut meciul cu Slovacia, de la Constanța
  • Un centru regional de licențiere UEFA va funcționa în Dobrogea, în urma parteneriatului dintre FRF și Universitatea „Ovidius“
  • CS Farul Constanța: Boxerul Darius Florin Sîrbu, medaliat cu aur și la Naționale
  • Handbal: CSM Constanța, a treia victorie în grupele European League. Succes detașat cu KGHM Chrobry Glogow. „O nouă seară de vis!“
  • Farul Constanța: Visul împlinit al lui Andrei Artean. La Națională! „Sunt foarte mândru. E încununarea muncii mele“
  • Rugby: Tomitanii Constanța, cu ambele echipe pe podium. „A devenit o caracteristică a lunii noiembrie“
  • Tenis de masă: CSM Constanța s-a calificat în sferturile ETTU EuroCup Women
  • Natație: Patrick Sebastian Dinu, de la CSM Constanța, l-a învins pe David Popovici!
  • Naționala României s-a calificat la Campionatul European Germania 2024. Golul victoriei, marcat de Ianis Hagi
  • Atmosferă electrizantă pe Arena Națională la meciul România - Elveția. Tricolorii, victorie și locul întâi la final!
  • România Under-17 s-a calificat la Turul de Elită. Sub tricolor au jucat și fotbaliști de la Academia Hagi
  • Rugby: CSM Constanța, bine reprezentat la Campionatul European U-20 și U-18. România, pe locul cinci
  • Gimnastică aerobică: Medalii pentru Constanța la Campionatul European
  • Constanța i-a adus României bronzul la Campionatul Mondial de Stand-Up Paddling din Thailanda. „O reușită deosebită!“
  • Nouă fotbaliști formați în Academia Hagi au evoluat în campania de calificare la Euro 2024. „Suntem cea mai bună Academie din țară“
  • Atemi Karate Constanța, nouă medalii la Campionatul European de Karate WUKF
  • CSM Constanța: Înotătorul Tudor Iordache, medalii de aur și argint la Concursul Țărilor Central Europene
  • Handbal: Ce performanță! CSM Constanța s-a calificat în grupele principale ale European League
  • Palatul Copiilor Constanța: Înotătorul Matei Silivestru a corectat un record național, în Slovenia, la Concursul Țărilor Central Europene
  • Tenis de masă Constanța: „Mândrie tricoloră!“. Elena Zaharia și Bianca Mei-Roșu, medalie de bronz la Campionatul Mondial
  • Construcția sălii de sport multifuncționale de la Clubul Sportiv Școlar nr. 1 Constanța, reluată
  • Baschet: CSM Constanța, punct final în FIBA EuroCup. „S-au bătut cu echipe puternice ale continentului“
  • Constanța. Canotaj de coastă: Doi specialiști din Grecia, vizită la CS Farul, în proiectul RoBeats
 
Decembrie
 
  • Box: Maria Bucur Trigos, de la CS Năvodari, pe podium la Campionatul Mondial
  • CSM Constanța tenis de masă: Elena Zaharia, vicecampioană mondială la simplu. „Istorie, o performanță imensă!“
  • Fotbalista Laura Rus, de la Farul Constanța, și-a anunțat retragerea de la echipa națională
  • EHF European League: Învinsă de Sporting CP, CSM Constanța merge cu două puncte în Main Round. Calificare de pe primul loc!
  • Euro 2023 Otopeni: Înotătorii de la CSM Constanța au contribuit la stabilirea a noi recorduri naționale
  • Constanța: Sara Chiru, de la Encanto Dance Academy, medaliată la Campionatul Mondial de Salsa Euroson Latino! 
  • Farul Constanța. Anunț important!: Hagi - „Nu mai vreau să fiu acționarul majoritar al acestui club“ 
  • Handbal: CSM Constanța va debuta contra Fuchse Berlin în grupa principală IV a EHF European League
  • Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne a anunțat când va fi audiată Simona Halep
  • CS Victoria Cumpăna, două premii la Gala Gimnasticii Ritmice Românești 2023
  • CSM Constanța Natație: Brigitta Vass a stabilit 16 recorduri naționale!
  • Nicolae Manolache, președintele AMRB, prezent la ședința de bilanț pe 2023 a Asociației Județene de Rugby Constanța
  • Sabrina Maneca Voinea, din Constanța, desemnată cea mai bună gimnastă a anului 2023
  • Pompierul din Constanța: Ștefan Orza, învins după extra-round în marea finală a Dynamite Fighting Show
  • Fotbalistul Dragoș Nedelcu, de la Farul Constanța, cetățean de onoare al comunei Istria
  • Constanța: Gala Premiilor Marina 2023. Miruna Daniela Iuga, cel mai bun sportiv din acest an al clubului
  • Federația Română de Automobilism Sportiv: Pilotul Emil Ghinea, din Mangalia, trofee și la Gala Campionilor 2023
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanța
 
Citește și:
 
Retrospectiva 2022 în sportul constănțean. Momentele importante care au marcat anul
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii