Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:29 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Primul proiect „Redescoperă Oina“, implementat în județul Constanța (GALERIE FOTO)

ro

10 Oct, 2023 12:34 1254 Marime text
 
La nivelul județului Constanța, se implementează primul proiect „Redescoperă Oina“, realizat de Federația Română de Oină, cu sprijinul Consiliul Judeţean Constanţa și având ca parteneri Inspectoratul Școlar Județean Constanța, Direcția Judeteana pentru Sport și Tineret Constanța, ACS Frontiera Tomis Constanța și ACS Tradisport Tomis Constanța.  
 
O prima etapă, cursul de inițiere, s-a desfășurat deja, participând 21 profesori de educație fizică ce și-au dorit să fie inițiați în tainele sportului național al României.
 
 
Etapa urmatoare va fi caravana care va ajunge în localități din județul Constanța.
 

Legea 87/2023 începe să producă efecte în cadrul instituțiilor publice, de altfel o stare de normalitate care ar trebui să se extindă rapid la nivel național. Un prim pas a fost realizat anul acesta de catre Consiliul Județean Constanța, care, în premieră la nivel național, la stabilirea finanțărilor pe anul în curs, a alocat o sumă special pentru Programul Național «Redescoperă Oina». Având în vedere acest aspect, conform legii mai sus menționate, Federația Română de Oină a depus un proiect intitulat «,Caravana Redescoperă Oina», se arată pe pagina de Facebook a Federației Române de Oină.

 
În cadrul acestui proiect sunt prevăzute, în principal, următoarele activități:
 
- promovarea acestuia în rândul profesorilor de educație fizică din județ;
- organizarea unui curs de inițiere în oină pentru cei care doresc să învețe acest sport;
- dotarea cu materiale sportive, materiale de joc, regulamente, materiale de tactică și metodică;
- organizarea unei activități de promovare în județ a oinei prin organizarea unei caravane în care vor fi efectuate meciuri demonstrative de catre Frontiera Tomis Constanța și Tradisport Tomis Constanța;
- înființarea echipelor de oină de către profesorii de educație fizică;
- organizarea unor competiții prin care echipele formate de profesorii de educație fizică își vor arăta cunoștințele și îndemânarea în cadrul Cupei Tomisului la oină care vor avea loc în 4 locații din județ;
- organizarea fazei finale a Cupei Tomisului la oină, la Vatra Dornei, activitate unde vor participa câștigatoarele celor 4 zone;
- evaluarea proiectului și transmiterea unui scurt material legat de acesta la nivelul tuturor Inspectoratelor Școlare Județene și Consiliilor Județene, ca exemplu de bună practică;
- grupul țintă îl reprezintă 20 de profesori și aproximativ 400 de copii.
 
Cursul de inițiere a fost coordonat de lectorii Cristian Văduva (CS Galicea Mare) și Filofteia Dumitru (CS Dacia Mioveni 2012), cu ajutorul, pentru fixarea cunoștintelor practice, a lui Daniel Benghea și Bogdan Lupse (de la ACS Frontiera Tomis Constanța).
 

Participanții au fost extrem de încântați și foarte bucuroși că pot învăța sportul nostru național - oina.

Activitatea a fost foarte interactivă, pe parcursul acesteia fiind și un schimb de experiență cu ceea ce poate fi introdus în procesul de pregătire din celelalte discipline pe care aceștia le practică deja.

După ce au primit cunoștințele teoretice necesare, au trecut la partea practică care i-a captivat, descoperind un sport foarte frumos, complex și dinamic.
Mulțumim mult tuturor participanților la acest proiect inedit și le dorim mult succes!

Mulțumim Consiliului Județean Constanța pentru faptul că sprijină acest proiect, Inspectoratului Județean Școlar Constanța, Direcției Județene pentru Sport și Tineret Constanța, ACS Frontiera Tomis Constanța și ACS Tradisport Tomis Constanța pentru că au acceptat sa fie parteneri în această activitate.

Avand în vedere faptul ca grupul nostru țintă este reprezentat de profesorii de educatie fizică si sport , mulțumim mult domnului Gabriel Georgescu (inspector de specialitate pe educație fizică) care a asigurat promovarea proiectului la nivelul Inspectoratului Scolar Judetean Constanța și a constituit grupa de viitori cursanți.

Mulțumim personalului Federației Române de Oină pentru efortul depus în fazele de redactare și implementarea a acestui proiect important pentru redescoperirea sportului nostru național-oina.

Pentru Gloria Sportului Românesc, Înainte!, se mai arată pe pagina de Facebook a FRO.


UPDATE:

Pe 10 octombrie 2023, a avut loc conferința de lansare a Proiectului „Redescoperă Oina“.

,,Ne bucură faptul că o instituție precum Consiliul Județean Constanța se dovedește un partener stabil în derularea acestui proiect de anvergură pe care îl lansăm astăzi. Consider că va fi un proiect de bună practică, care ar putea fi copiat și de alte instituții din țară în demersul nostru de a redescoperi valorile sportului nostru național, Vom organiza în cadrul proiectului Redescoperă Oina activități în patru locații din județul Constanța, respectiv Hârșova, Valu lui Traian, Eforie și Băneasa, unde avem drept țintă angrenarea unui număr de aproximativ 400 de elevi din clasele 5-8, dar putem extinde numărul prin cooptarea unor activități specifice și pentru elevi din clasele 1-4. Beneficiem de un buget de 150.000 lei asigurat de Consiliul Județean Constanța și 17.000 lei din partea federației. După încheierea activităților vom organiza testarea abilităților acumulate de către elevi prin organizarea primei ediții a Cupei Tomisului la oină, a cărei turneu final se va desfășura la Vatra Dornei. Un alt obiectiv al nostru este să atragem un număr tot mai mare de profesori de educație fizică către oină, deoarece mediul școlar poate constitui o excelentă bază de selecție pentru formarea viitorilor jucători de oină”, a declarat la conferințâa de presă președintele FRO, Nicolae Dobre.

Caravana Redescoperă Oina se va desfășura după următorul program:
 
- 11 octombrie - Hârşova, ora 10:30,
- 12 octombrie - Valu Traian, ora 10:30,
- 16 octombrie - Eforie Sud, ora 10:30,
- 17 octombrie - Băneasa, ora 10:30.
 
Cupa Tomisului va avea următoarea desfășurare:
 
20 octombrie - Eforie Sud: ora 9:00 - ședința tehnică, ora 9:30 – meciurile,
20 octombrie - Valu Traian: ora 14:00 - ședința tehnică, ora 14:30 – meciurile,
21 octombrie - Hârșova: ora 9:00 - ședința tehnică, ora 9:30 – meciurile,
21 octombrie - Băneasa: ora 14:30 - ședința tehnică, ora 15:00 – meciurile.
 
Turneul final de verificare va fi găzduit în perioada 31 octombrie – 3 noiembrie la Vatra Dornei.
 
,,Inspectoratul Școlar Județean Constanța salută acest proiect demarat de partenerul nostru Federația Română de Oină, care propune un stil de viață sănătos pentru combaterea sedentarismului în rândul elevilor. Noi vom sprijini acest proiect finanțat de Consiliul Județean Constanța și vom încuraja toți profesorii de sport să se alăture caravanei Redescoperă Oina. Sunt convins că va fi un proiect de succes deoarece colaborăm deja foarte bine cu federația de oină în cadrul Olimpiadei Naționale a Sportului Școlar”, a precizat inspectorul Gabriel Georgescu.
 
Sursa foto: Facebook (Federația Română de Oină)

Citește și:


Oină
CS Tradisport Constanța, prima participare la o întrecere rezervată seniorilor
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii