Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
19:48 11 05 2021 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peste 1.200 de alergători din ţară şi din străinătate iau startul la Maratonul Nisipului, de la Mamaia

ro

29 Mar, 2019 00:00 1229 Marime text
Maratonul Nisipului, unul dintre primele maratoane din Europa care se desfăşoară integral pe nisip, va avea loc duminică, 31 martie 2019, în stațiunea Mamaia. Până la ora actuală, peste 1.200 de sportivi din România și din alte țări s-au înscris la inedita cursă de la malul Mării Negre și alte câteva sute de constănţeni și-au anunțat deja prezența pentru a-şi susţine favoriţii.

La start vor fi prezenţi şi sportivi din Republica Moldova, Spania, Finlanda, Suedia, Bulgaria, Franța, Italia, SUA etc. Ajuns la a șasea ediție, venimentul sportiv internaţional este organizat de Asociația Sportivă „SanaSport“ și Radio Constanța, în parteneriat cu Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța, Primăria Constanța și Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral. Maratonul Nisipului se adresează atât alergătorilor amatori, cât și sportivilor de performanță, și conține patru probe competitive (maraton, semimaraton, cursa de 10 kilometri şi cursa populară de 3 kilometri), precum și crosul „Family Run“ (aproximativ un kilometru), dar și cursa „Campionii Școlii“, dedicată elevilor din școlile constănțene.

„De la an la an am încercat să creştem“

„Va fi o ediţie record, cum am început să obişnuim publicul. De la an la an am încercat să creştem. Şi la această ediţie, a şasea, avem un număr record de participanţi, peste 1.200 per total cursă. Am venit cu mai multe noutăţi, dar în principal cu o nouă cursă, «Campionii Şcolii», prin care ne dorim să dăm restart sportului şcolar, să atragem cât mai mulţi copii spre sport“, a declarat Daniel Antonaru, preşedintele AS SanaSport.

Premii în valoare de 45.000 de lei

Cursele competitive vor începe la ora 10.00 (start comun), la ora 11.00 începe cursa „Campionii Școlii“, iar la 12.00 - crosul Family Run. Sponsorii evenimentului au pregătit premii în valoare totală de 45.000 de lei, dintre care 11.300 lei sunt premiile în bani acordaţi primilor clasaţi la fiecare cursă. De asemenea, premiaţi vor fi maratoniştii care vor reuşi să doboare recordurile cursei la proba de 42 kilometri. Sponsorii au pregătit şi premii în produse, articole sportive sau vouchere de cumpărături care vor fi acordate câştigătorilor pe categorii de vârstă. Participanții sunt așteptați să ridice kit-urile de concurs din centru comercial Vivo! Constanţa (zona de food court), în zilele de vineri (29 martie) şi sâmbătă (30 martie), în intervalul orar 10.00 - 21.00.

Înţeleg ce înseamnă mişcarea şi mai ales cea pe nisip

„Ne bucurăm de Maratonul Nisipului, care a devenit una dintre competiţiile sportive profesioniste din punct de vedere organizatoric şi logistic. Aceasta o demonstrează numărul mare de parteneri şi de sponsori care s-au alăturat acestui eveniment. Vreau să-l felicit pe Dan Antonaru, care e sufletul acţiunii. Cu zâmbetul pe buze, recunoaşte de fiecare dată că orice efort e prea mic pentru bucuria pe care o are în reuşita acestui eveniment. Sunt fericită că participanţii înţeleg ce înseamnă mişcarea şi mai ales cea pe nisip, la mare. Aduce foarte multe beneficii sănătăţii şi dezvoltării fizice. La Constanţa există, săptămână de săptămână, un antrenament, la care amatorii aleargă şi socializează“, a precizat Mariana Solomon, directorul DJST Constanţa.

„Circuitul încrederii și al speranței“, sprijinit

În cursa „Family Run“, eveniment special dedicat sportului în familie, copiii vor alerga împreună cu părinţii lor pentru programul social „Circuitul încrederii și al speranței“. Toate încasările de la această cursă vor fi donate integral pentru susținerea acestui proiect social derulat de Asociația „Dăruiește Aripi“ din Constanța. Programul „Circuitul încrederii și al speranței“ sprijină copiii diagnosticați cu boli cronice grave, onco-hematologice sau boli rare din regiunea Dobrogei și familiile acestora, prin oferirea de vizite la domiciliu de către personalul medical specializat al Centrului Medical Focus. Lansat în februarie 2018, acesta este singurul program de tratament și monitorizare la domiciliu oferit de către o secție de onco-pediatrie din țară.

Proiectul care schimbă mentalităţi

„Ne bucurăm că Maratonul Nisipului a ales să susţină proiectul nostru. «Circuitul încrederii şi al speranţei» este puntea între spital şi familiile copiilor bolnavi de cancer. Constanţa are singurul compartiment de onco-hematologie pediatrică din ţară care face deplasări cu personal medical specializat, după orele de program, acasă la copiii care au nevoie de monitorizare atentă, din cauza diagnosticelor cu care trăiesc. Duminică, aşteptăm cât mai multe familii să ia startul la cursa Family Run, ajutând astfel copiii bolnavi, care au mare nevoie de ajutor“, a precizat Ana-Maria Toma, reprezentant al Asociaţiei „Dăruieşte Aripi“. „Prin intermediul sportului, reuşim să acoperim şi segmentul de responsabilizare socială. Invităm constănţenii să ne sprijine în demersul nostru şi al Asociaţiei «Dăruieşte Aripi». Taxa de participare de la «Family Run» se donează integral către acest proiect extraordinar, care mi-a plăcut foarte mult. Schimbă mentalităţi“, a precizat şi Daniel Antonaru.

Cinci categorii la „Campionii Şcolii“

În premieră, evenimentul sportiv de la malul mării va lansa cursa „Campionii Școlii“, o competiție dedicată copiilor și adolescenților. Cursa este una individuală, pe categoriile de vârstă 5-6 ani, 7-8 ani, 9-10 ani, 11-12 ani și 13-14 ani și va cuprinde următoarele distanțe: 300 metri, 400 metri, 800 metri, 1.200 metri și 1.600 metri. Contribuția de participare este 25 de lei de elev, însă sumele strânse vor fi returnate integral, sub formă de materiale și echipamente sportive, instituției de învățământ care va avea aliniați cei mai mulți participanți la start.

Imbold pentru structurile şcolare din Constanţa

„Mă bucur că ne aflăm şi în acest an alături de Dan Antonaru. Cu mare plăcere observ că se dezvoltă foarte mult paleta de evenimente din cadrul Maratonului. Noua cursă e un bun motiv de a aduce copiii către sport, pentru a-i învăţa cu ideea de mişcare şi a-i obişnui să facă sport. Alături de programele DJST, sper să fie un imbold în acest sens pentru toate structurile şcolare ale Constanţei. Mă bucur că Dan reuşeşte de la an la an să aducă mai mulţi participanţi la Maraton. Alături de alte evenimente de gen, această întrecere aşează Constanţa pe o hartă importantă a sportului de masă din România. Sper să apară şi alţi doritori de a aorganiza astfel de evenimente, care cu siguranţă vor primi sprijinul DJST“, a declarat Mihai Orzan, inspector sport la Direcţie.

Sărbătoresc prin alergare

La Maratonul Nisipului, alergătorii din România şi din străinătate vor purta tricoul cu însemnele Uniunii Europene, pentru a celebra preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România, la 1 ianuarie 2019. Prin acest gest, organizatorii îşi doresc să transmită românilor de pretutindeni un mesaj de unitate şi mândrie. Mai mult decât atât, la competiţia sportivă s-au înscris deja un grup semnificativ de sportivi din mai multe țări membre ale Uniunii Europene, care îşi doresc să sărbătorească, prin alergare, unitatea în diversitate dar și valorile comune ale marii familii europene.

A devenit un fenomen sportiv şi social

„Maratonul Nisipului a început ca un eveniment sportiv, ulterior s-a transformat într-un fenomen sportiv, iar acum este un fenomen sportiv şi social. Dezvoltarea sa a început ca o cursă sportivă şi am ajuns la o ediţie în care promovăm un stil de viaţă sănătos, corespunzător din punctul de vedere al mişcării pentru şcolari, dar şi activităţile organizaţiilor non-guvernamentale, cum e «Dăruieşte Aripi». Am fost de la început alături de Maratonul Nisipului. Trebuie să contribuim fiecare cu ce putem pentru ca acest fenomen sportiv şi social să se dezvolte în continuare. Este o mândrie pentru noi să sprijinim o asemenea iniţiativă şi să o promovăm, dorind-o tot mai frumoasă, mai amplă şi cât se poate de spectaculoasă“, a arătat şi Daniel Sârbu, manager Radio Constanţa.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 

Ti-a placut articolul?

Comentarii