Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:42 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Palatul Copiilor Constanța Medalii și recorduri personale pentru „delfinași“ la Cupa României. Cursa de 1.500 m, electrizantă! (GALERIE FOTO)

ro

23 Dec, 2021 00:00 3703 Marime text

 

 
  • Doi dintre elevii lui Octavian Tileagă, Matei Gabriel Silivestru (la categoria de vârstă 12 ani) și Eric Ștefan Andrieș (la 14 ani), au urcat de șapte ori pe podium.
  • Ținut ca de obicei, și pe Facebook, de Octavian Tileagă, „jurnalul de concurs“ a surprins emoțiile și trăirile atât din tribună, din sectorul antrenorilor, cât și din bazin, unde „delfinașii“ au tras din greu.
  • Tehnicianul a trăit la intensitate maximă proba de 1.500 m liber, la care a luat startul și Eric Andrieș.
 
Cupa României la natație, întrecere rezervată cadeților (12 - 14 ani), care s-a desfășurat la Brașov, în bazin de 50 de metri, le-a adus medalii și noi recorduri personale și „delfinașilor“ de la Palatul Copiilor Constanța antrenați de Octavian Tileagă.
 
Doi dintre elevii acestuia, Matei Gabriel Silivestru (la categoria de vârstă 12 ani) și Eric Ștefan Andrieș (la 14 ani), au urcat de șapte ori pe podium. Primul a cucerit trei medalii (argint la 200 m liber și la 400 m liber și bronz la 100 m liber), în timp ce Eric a obținut argintul la 100 m bras, 200 m bras și 1.500 m liber și bronz la 200 m mixt. De asemenea, performanțe dătătoare de speranțe au înregistrat și Victor Farina Alfonzetti (la 13 ani), Emanuella Rebeka Hanriot (la 13 ani) și Albert Bîrsan (la 12 ani). Nu în ultimul rând, la competiția de la Brașov a evoluat (încurajator) pentru Palatul Copiilor și Mihnea George Ioniță (la 13 ani), acesta pregătindu-se însă la Atena Sport Club Constanța.
 
Medalie ratată fără vină
 
Ținut ca de obicei, și pe Facebook, de Octavian Tileagă, „jurnalul de concurs“, împănat și cu umorul carecteristic tehnicianului, a surprins emoțiile și trăirile atât din tribună, din sectorul antrenorilor, cât și din bazin, unde „delfinașii“ au tras din greu. „Prima probă, prima medalie: Matei - 100 m liber băieți 12 ani. Bravo, Mateuț! Din păcate, dintr-o lipsă de coordonare între organizatorii premierilor și țarcul de concurs (sau poate dintr-o eroare de interpretare a anunțurilor), Matei a fost chemat la premiere în același timp cu adunarea la țarcul probei de 200 m mixt. În consecință, fără să fie vina lui, a fost declarat «neprezentat» la proba de 200 m mixt. Aici ne băteam pentru medalia de argint sau bronz. Le-am ratat fără vină“, a menționat antrenorul. Matei Silivestru a cucerit bronzul cu record personal, 59,76 (vechiul record - 1.01,91).
 
E în mod cert o înotătoare de 1.02,00
 
Victor Farina Alfonzzeti și-a corectat și el apoi cea mai bună performanță la 100 m liber. „Este rândul lui Pizzi (capo di tutti capi) să-și facă un nou record personal la 100 m liber. Bravo, Pizzilică!“, a punctat Octavian Tileagă. Au urmat în concurs Eric Andrieș și Emanuella Rebeka Hanriot. „A venit rândul «bătrânilor» categoriei cadeți. La noi, Eric (14 ani) si Emanuella (13 ani). Dacă ar fi să mă iau după randamentul din încălzire, cred că Eric va «umfla» o medalie. Doamne ajută! Hai, Constanțaaa...!!! Rebeka, la țarcul probei de 100 m liber 13 ani. Cu emoții, dar gata de start!“, a sunat avanpremiera. „Rebeka (culoarul 7), în seriile de calificare. Rebe, ești o mare luptătoare! Născută pentru sport. Dacă ai veni constant la antrenamente, ai fi pe podium. Garantat! Acum ai înotat numai din talent, că antrenamentele au fost puține. Nou record personal, 1.06,41 (vechiul record - 1.06 86), dar tu ești în mod cert o înotătoare de... 1.02,00 (în cel mai rău caz)“, a trecut Octavian Tileagă în „jurnal“.
 
„Te-ai «obrăznicit», mexicane!“  
 
La 100 m bras, Eric Andrieș a cucerit argintul, cu nou record personal: 1.10,69 (vechiul record - 1.13,08). „Eric a mai urcat un loc în clasament: argint la 100 m brasi. Nou record personal. Ne-a bătut numai Darius (n.r. Darius Coman, de la Barracuda Câmpina), care a și realizat un nou record national (n.r. la categoria 14-15 ani, 1.06.21). Bravo, mexicaneee...!!! Pe viitor trebuie să-l «vânăm» pe Darius. Peste o jumătate de oră ai 200 m mixt. Treci la treabă!“, a punctat antrenorul. Iar Eric nu i-a înșelat așteptările, urcând din nou pe podium. „La 30 de minute după argintul de la 100 m bras, Eric le-a «furat» și medalia de bronz la 200 m mixt. Nou record personal și aici: 2.17,37 (v.r. 2.20,94). Te-ai «obrăznicit», mexicane!“, a marcat momentul Octavian Tileagă.
 
A rămas în pole-position
 
A patra medalie, în ordine cronologică, i-a aparținut lui Matei Silivestru. „Mateuț a ramas în pole-position: medalie de argint la 200 m liber, cu un nou record personal: 2.11,41 (v.r. 2.18,22). Acum mă atenționează că îl bate gândul să atace medalia de aur, mâine, la 400 m liber. Bravos, simpaticule! Așa trebuie gândit: pozitiv!“, a menționat tehnicianul. Între timp, Victor Farina Alfonzetti și-a îmbunătățit recordul personal la 200 m liber: 2.21,54 (față de 2.38,58). „ Bravo, signor Pizzeti! Bravissimo, capo!“, l-a aplaudat Tileagă. 
 
„Ufff... Necaz mare!“
 
Acesta a avut apoi și satisfacția unui nou podium pentru Eric, la 200 m bras. „Ufff... Necaz mare! S-a terminat bateria la telefon chiar în momentul startului lui Eric la 200 m bras. Dar... am câștigat medalie de argint, cu record personal: 2.33,28. Eric a înotat prima oară în viață proba de 200 m bras, așa că nu avea... record anterior. Din acest motiv, și proba a început-o mult prea lent. Din lipsă de experiență. Cu un efort mai bine dozat, putea «merge» cu vreo 2-3 secunde mai bine. Oricum: Bravo, Eric! A treia medalie!“, a punctat Octavian Tileagă. Eric a fost învins la această probă tot de Darius Coman, care a stabilit un nou record national (la 14 ani), 2.23.50.
 
De data aceasta, a plecat hotărât
 
Și a venit ultima zi a Cupei României. „Inaintea ultimei zile de concurs, avem doi «delfinași» în primii 8 din țară, conform clasamentului general individual (pe puncte), care consemnează cei mai compleți și mai valoroși sportivi din generatia lor, Eric (deocamdată al 4-lea) și Matei (locul 7). Bravo, băieți!“, semnala Tileagă, care a remarcat și evoluția lui Albert Bîrsan la 100 m fluture: „Mezinul echipei, Alberțică, nou record personal: 1.19,48 (v.r. 1.24,21). De data asta, ai plecat hotărât, Alberțică, dar, dacă ai fi așa și la antrenament, nu ai «muri» eroic pe ultimii metri ai cursei la concurs. De data asta, totuși Bravo, pentru record!“.
 
Ghinion!
 
Pe finalul întrecerii, antrenorul a mai trecut în jurnal două medalii, prima fiind a lui Matei Silivestru la 400 m liber. „După o noapte nedormită din cauza unei dureri de ureche, azi am dat o «gherlă» la 400 m liber. În sensul că am realizat un timp cu vreo 3 secunde mai slab decât azi vară (n.r. 4:42.25). Lucru care nu-l caracterizează pe Matei. Ghinion! Ne propusesem o luptă strânsă pentru medalia de aur. N-a fost să fie așa, prin urmare amânăm «răfuiala» sportivă pentru campionatele din primăvară. Azi ne felicităm pentru medalia de argint! Bine, Mateuț!“, a menționat Octavian Tileagă.
 
„Jos pălăria, capo!“
 
În bazin a intrat iar Victor Farina Alfonzetti, „signor Pizzeti“ mai corectându-și un record personal, la 100 m fluture. „Bravo, Pizzi...!!! Nou record personal: 1.14,21 (v.r. de acum... un an: 1.20,17) Jos pălăria, capo!“, a subliniat tehnicianul, care a trăit apoi la intensitate maximă proba de 1.500 m liber, la care a luat startul și Eric Andrieș.
 
Duel epic cu Darius Coman. Țipete, fluierături, urlete...
 
„Woooow...!!! Lovitură de teatru la 1.500 m liber băieți 14 ani. O probă lungă, «plictisitoare» pentru unii, s-a derulat în seara asta extrem de spectaculos. Personajul principal, care i-a entuziasmat pe mulți din tribună, a fost Eric al nostru. Plecat în probă din poziția a 6-a, a făcut o cursă de urmărire, ca în ciclism... Cu 300 - 400 m înainte de final, a accelerat la o manieră care ne-a ridicat pe toți în picioare. Țipete, fluierături, urlete... Eu am uitat să mai cronometrez, Pizzi a apăsat din greșeală pe ceva și a oprit camera video... Să facem atac de cord, nu alta. Ultimii 25 de metri au fost de-a dreptul electrizanți. A fost o confruntare între Eric și triplul recordman național Darius Coman, de la Barracuda Câmpina. Păstrând proporțiile, finalul de cursă a fost copie la indigo cu ultimii 50 de metri ai lui Răzvan (Florea) din finala olimpică de la Atena 2004. «Delfinașul» nostru a reusit medalia de argint pe ultimii 3 metri, în entuziasmul general. Bătălia a fost... ca în filmele de groază. Bravo, Ericuță! Ne-ai făcut viața frumoasă!“, a punctat Octavian Tileagă. Eric s-a clasat pe locul doi cu 17.17.31, în timp ce Darius Coman a fost al treilea, cu 17.17.54!
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Sursa foto: Facebook (Octavian Tileagă)

 
Citește și:
 
Rapizi în bazin!
Înotători constănțeni, medaliați la Naționale. Patrick Dinu și Eva Paraschiv au stabilit și recorduri ale României (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii