Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Motivarea propunerii de acordare a titlului de cetăţean de onoare pentru Elena Frîncu

ro

01 Feb, 2014 00:00 3211 Marime text
Fostul director al Direcției pentru Sport și Tineret Constanța, Elena Frîncu, va primi titlul de cetățean de onoare al municipiului Constanța, acordarea acestei distincții urmând a fi aprobată în ședința Consiliului Local Municipal. Este al patrulea asemenea titlu, Elena Frîncu mai fiind cetățean de onoare al municipiului Medgidia, al comunei Cumpăna (unde o sală de sport îi poartă numele) și al județului Constanța. În referatul depus în ședința CLM, se arată că Elena Frîncu a avut o activitate deosebită atât ca sportivă (a fost handbalistă), cât și ca administrator al sportului. „Personalitate importantă a sportului românesc, doamna Elena Frîncu a avut o activitate remarcabilă, atât ca practicant al handbalului, cât și ca administrator al sportului constănțean”, se arată în document, care informează că Elena Frîncu este vicecampioană mondială (obținând acest trofeu în anul 1973), de cinci ori campioană balcanică, semifinalistă a Cupei Campionilor Europeni cu IEFS București și a jucat peste 40 de meciuri internaționale. „Ca antrenor, a selecționat și a format mai multe generații de sportive”, mai este trecut în motivare. În vârstă de 61 de ani, Elena Frîncu s-a aflat în fruntea DJST Constanța timp de 22 de ani, în 2012 ieșind la pensie. Referatul CLM îi prezintă activitatea olimpică, cea de la catedră și cea publicistică.

„A condus Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Constanța peste 20 de ani, aducându-și o contribuție deosebit de importantă la dezvoltarea sportului în oraș. Ca membru în Comitetul Executiv al Comitetului Olimpic Român, respectiv Comitetul Olimpic și Sportiv Român, din 1992 și până în prezent, a demonstrat spirit de dăruire, onestitate și fair-play. Întreaga activitate depusă în slujba sportului, precum și promovarea valorilor etice și morale ale Mișcării Olimpice au făcut ca Elena Frîncu să se numere printre puținele personalități ale vieții sportive distinse cu Colanul Olimpic, cea mai înaltă distincție a Comitetului Olimpic și Sportiv Român. Este maestru emerit al sportului, Doctor în educație fizică și sport, cadru didactic la Universitatea Maritimă Constanța și are o susținută activitate publicistică în domeniu”, se precizează în referat. Totodată, sunt aduse în atenție funcțiile federale și implicarea în activitatea ONG-urilor: „A activat intens în consiliile de conducere ale unor federații sportive naționale, cum ar fi: Federația Română de Canotaj, Federația Română de Tenis de Masă, iar la Federația Română de Handbal și Federația Română de Gimnastică Ritmică este și în prezent membră, respectiv vicepreședinte. S-a implicat, de asemenea, în dezvoltarea și punerea în practică a obiectivelor mai multor ONG-uri, între care Fundația Olimpică Română și Fundația Casa Campionilor”. Toate acestea au atras recunoaștere locală și națională: „Toate aceste merite i-au fost recunoscute prin decernarea unor distincții precum: Ordinul Muncii clasa a III-a, Crucea serviciului credincios clasa a II-a, Ordinul Meritul Sportiv clasa a II-a cu două barete, cetățean de onoare al municipiului Medgidia, al comunei Cumpăna și al județului Constanța. Prin adresa înregistrată cu nr. 92/20.01.2014, Comitetul Olimpic și Sportiv Român evidențiază meritele deosebite ale doamnei Elena Frîncu”. Astfel că, „având în vedere cele de mai sus, se propune inițierea unui proiect de hotărâre privind acordarea titlului de cetățean de onoare al municipiului Constanța doamnei Frîncu Elena”.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • teodor 01 Feb, 2014 10:22 Doresc sa intreb daca titlul de cetatean de onoare al municipiului,vine la pachet cu o statuie din bronz aurit si cu schimbarea numelui unui bulevard din Constanta. Terenul de 500 mp nu ma atrage ca am destule,chiar mai bune.Ma intereseaza pentru ca sunt membru PSD de peste 20 de ani.Am facut o cerere in acest sens si vad ca nu am primit niciun raspuns.Va multumesc anticipat.teodor.
  • mario 01 Feb, 2014 03:35 Foarte frumos ca sa u gindit si cei de la constanta sa ii acorde acest titlu,la multi ani.