Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:41 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Micul gigant” e campion naţional Luptătorul Iulian Grăjdan se întoarce în Germania (galerie foto)

ro

26 Aug, 2015 00:00 2701 Marime text
Campion naţional la lupte greco-romane, Iulian Grăjdan (fost la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanţa, în prezent la Astra Arad) evoluează şi pentru un club din Germania
 
Iulian Grăjdan a început luptele la 12 ani, la Liceul cu Program Sportiv „Nicolae Rotaru“, fiind selecţionat şi adus la Constanţa în urma unei acţiuni la Însurăţei, oraşul său natal. Iulian făcuse înainte fotbal, iar luptele i-au plăcut în mod deosebit, astfel că s-a dedicat acestui sport, la ramura greco-romane. Cu timpul, a cucerit medalii, a fost chemat la lotul naţional şi a participat la întreceri internaţionale. În 2013, s-a ivit oportunitatea unui contract în Germania, la echipa din Aachen, la care, peste puţin timp, va evolua pentru al treilea sezon.

Pe 2 septembrie, Iulian Grăjdan se întoarce în Germania, începând un nou campionat cu formaţia TV Eintracht 1909 Aachen-Walheim. Până de curând, clubul a activat în prima ligă, însă, din acest sezon, va activa în eşalonul secund, în urma retrogradării. În 2014, Iulian a evoluat mai puţin, pentru de o lună, între noiembrie şi decembrie, timp în care a susţinut şase meciuri, câştigând trei şi pierzând trei, însă în două dintre eşecuri luptătorul se plânge că a fost nedreptăţit de arbitri. „În 2013, am evoluat în premieră pentru clubul din Germania, care mi-a oferit un contract prin intermediul unui antrenor din Rădăuţi. Anul trecut, am concurat timp de numai o lună, dar acum voi lupta tur-retur. În campionat, sunt nouă echipe. În anii trecuţi, la Aachen a mai evoluat un român, Florin Mocanu, din Bucureşti, dar care concura pentru Astra Arad. Eu evoluez în continuare şi pentru Astra, şi pentru formaţia din Germania. Sunt la Arad de la sfârşitul lui 2013, iar la început am evoluat numai pe echipe, la restul concursurilor reprezentând Constanţa. În prezent, în ţară evoluez numai la Astra Arad“, spune luptătorul de 20 de ani.

Condiţii deosebite la Aachen

La 1,62 m şi 61 kg, Iulian nu este vreun uriaş, dar pe saltea se comportă ca un gigant. Este campion naţional de cadeţi şi de seniori, vicecampion naţional la copii, la cadeţi şi la juniori şi clasat pe podium la numeroase alte întreceri, inclusiv internaţionale, cum au fost cele din Grecia (unde a fost al doilea) şi Bulgaria (unde a ocupat poziţia a treia). La seniori a luat aurul la vârsta de 18 ani! De asemenea, anul trecut, a concurat la Campionatul Mondial de juniori, de la Sofia, pierzând în turul întâi. A fost selecţionat şi la loturile naţionale, inclusiv cel de seniori. Iulian Grăjdan este foarte mulţumit de condiţiile, financiare şi de altă natură, din Germania. „La un meci câştigat primesc bani cât pe o lună în România. Condiţiile de pregătire sunt foarte bune, iar la meciuri sala este plină, sute de spectatori venind să ne susţină. Voi reveni în ţară pe 12 decembrie“, mai spune Iulian, care, pentru 2016, şi-a fixat ca obiectiv, la Campionatul Naţional de seniori, obţinerea titlului de campion sau măcar a unei medalii.

Tatăl şi fiul, fotbalişti

Născut pe 20 decembrie 1994, micul luptător a făcut fotbal la echipa Viitorul Însurăţei, cu care a cucerit campionatul judeţean al Brăilei. Iulian evolua ca mijlocaş stânga şi a jucat vreo doi ani la Viitorul, până când a fost selectat pentru lupte. Şi tatăl lui Iulian, Marian, a jucat fotbal, pe plan local, la echipa din Ianca. Al doilea copil al familiei Grăjdan, Florin (25 de ani), s-a ţinut departe însă de sport, iar în prezent se află în Germania, unde munceşte.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii