Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:32 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Jocurile de noroc, distracția preferată a omenirii din Epoca de Bronz până azi

ro

15 Apr, 2021 17:09 3720 Marime text
Istoria noastră este strâns legată de istoria jocurilor de noroc. Există dovezi că, de-a lungul timpului, oriunde exista un grup mai mare de oameni, existau și pariuri, într-o formă sau alta - de la zaruri primitive și primele jocuri de cărți din lume la formarea celebrului Las Vegas Strip.

Chiar dacă multă lume consideră că gamblingul este o ”meteahnă” modernă, majoritatea antropologilor și istoricilor afirmă că este de fapt o parte importantă a societății umane încă de la apariția primelor triburi. În ultimele decenii au fost identificate instrumente și unelte pentru pariuri și jocuri de noroc în fiecare parte a lumii, de la China Antică și vechiul Egipt la Grecia în Epoca de Bronz. Prototipuri de zaruri făcute din fildeș, pietre sculptate și oase cioplite și pictate sunt doar câteva din aceste obiecte preistorice.

Cine a Inventat Jocurile de Noroc?

Pe scurt, nu se știe exact. Romanii și Mesopotamienii antici foloseau bețe și pietre cioplite, precum și astragali – segmente de os sculptate – pe post de zaruri, dar au fost găsite obiecte similare cu zarurile moderne datate în perioada Paleolitică, acum peste 40.000 de ani.

Între timp, China antică este creditată cu invenția primelor jocuri de cărți în 2 sau mai multe persoane. Tot în China au fost inventate și bancnotele (ceea ce e firesc, din moment ce a fost una din primele civilizații care a pus mâna pe hârtie).

Cât despre cauza apariției jocurilor de noroc, există mai multe teorii care nu se exclud reciproc. Pe de o parte, lipsa de surse de divertisment din antichitate a dus la foarte multe invenții moderne. Altă teorie este legată de religie și superstiții, multe culturi considerând că zeii comunică prin rezultatele la aruncarea zarurilor.

Pariuri în China și Asia de Est

Primele jocuri care implicau asumarea unui risc pentru șansa de a câștiga un premiu mult mai mare au fost inventate în China. Acestea erau foarte populare pe vremea dinastiilor Shang și Xia - iar jocurile care au inspirat dominourile și loteria din ziua de azi sunt mai vechi decât dinastia Song (secolul 12).

Detaliu interesant - lozurile Keno au început să fie folosite prin anii 200 BC într-o formă antică de loterie națională, unii istorici suspectând că încasările au fost folosite pentru construcția Marelui Zid Chinezesc.

Egiptul Antic, Mesopotamia, Orientul Mijlociu & India

În Egipt au fost descoperite trei forme preistorice de jocuri de noroc – zaruri, HUBEM-how și o versiune antică a tablelor.

Cele mai vechi zaruri găsite în Egipt sunt datate în anii 3000 BC., iar acestea erau folosite atât pentru distracție, cât și pentru ceremonii religioase de prezicere a viitorului. Cât despre HUBEM-how, jocul consta dintr-o serie de discuri făcute din diverse materiale, pe care jucătorii le aruncau într-un bol într-o ordine specifică.

Și în Mesopotamia, zarurile găsite de arheologi sunt datate din anii 3000 BC., dar acestea au fost inspirate din astragali folosite cu mii de ani în urmă. Grecii antici foloseau și ei zaruri similare, iar Indienii foloseau nucile arborelui bibhitaki pe post de zaruri până au inventat versiunea modernă. Apariția jocului Pachisi în India antică a dus la primele jocuri de masă.
Impactul jocurilor de noroc din Egiptul antic asupra industriei poate fi observat chiar și astăzi, cu popularitatea jocurilor tip Book of Ra sau Book of Gems Megaways.

Grecia & Roma Antică

Atât grecii, cât și romanii din antichitate erau fascinați de jocuri cu zaruri și de alte jocuri de noroc, în ciuda faptului că acestea au fost interzise prin lege o lungă perioadă de timp.
Într-una din versiunile legendelor grecești, Zeus, Poseidon și Hades au dat cu zarul pentru a-și împarți teritoriile. Mai mult, când cineva dădea doi de 6, rezultatul era considerat o combinație automat câștigătoare numită „Aruncarea Afroditei”.

În Roma antică, amatorii de pariuri jucau „Cap sau Navă”, un joc asemănător „Cap sau Pajură”, în care participanții aruncau o monedă și ghiceau rezultatul. Tot acolo s-a găsit jocul Rota, un fel de X și 0 jucat cu pietre și monede.
 

Jocuri Medievale & Renascentiste

În epoca medievală loteriile din Asia de Est s-au răspândit în întreaga lume. Tot atunci au început să devină populare șahul și o versiune de table, iar în epoca Renașterii, s-a inventat pachetul de cărți de joc franțuzești pe care îl folosim și astăzi. Atât Blackjack, cât și Faro au fost inventate de Cavalerii Templieri din Franța.

În Italia secolului XVII, statul organiza deja turnee de cărți și loterii pentru a strânge fonduri pentru lucrări publice. Aristocrații se strângeau în reședințe private numite ridotti și țineau petreceri unde toată lumea juca jocuri de noroc. Pe atunci, doar nobilimea avea acces la cărți de joc, oamenii de rând nepermițându-și acel lux.


Guvernul Venețian a deschis primul cazino oficial, Ridotto, unde oamenii bogați puteau participa la loterii și competiții de cărți de joc și erau serviți cu mâncare și băutură la discreție.
Tot în secolul XVII, celebrul matematician francez Blaise Pascal a inventat ruleta, care a explodat în popularitate și a devenit fenomenul care este în ziua de azi.
 

Charles Fey & Epoca Modernă a Jocurilor de Noroc

La sfârșitul anilor 1880, inventatorul american cu origini bavareze Charles Fey a creat Liberty Bell, un dispozitiv cu 3 role și o manetă inspirat din jocul de poker, care a devenit prototipul primelor aparate de păcănele.
 

Banditul cu o Mână

Cunoscut ca „banditul cu o mână” datorită manetei și faptului că „fura banii” jucătorilor, aparatul a devenit din ce în ce mai popular în SUA, ajungând dintr-un bar din San Francisco în mai multe saloane și frizerii din țară.
Ulterior, designul a fost preluat de compania Mills, care se ocupa cu producția de dispozitive operate cu monede, și care a încorporat faimoasele simboluri cu fructe și BAR. Din cauza reglementărilor legale, jucătorii nu puteau primii premii cash, așa că erau plătiți în gumă de mestecat cu aromă de fructe.
În 1963 a fost inventat primul slot electromecanic, iar în 1976 au apărut primele video sloturi, care au rămas în mare parte neschimbate până în ziua de azi.

Din Las Vegas la Cazinouri Online

Nevada a fost primul stat care a legalizat pariurile în anii 1930, iar acest lucru a dat naștere exploziei industriale care a dus la celebrul Las Vegas Strip. Ajutate și operate în mare parte de mafie, slot machine-urile serveau ca o metodă de relaxare și distracție în timpul prohibiției, până statul a realizat potențialul bugetar al industriei și a legalizat-o.
Cazinourile online au apărut pentru prima dată în anii ’90, dar legislația acestora nu s-a finalizat până în anii 2000. Odată cu dezvoltarea limbajelor de programare și a capacității de stocare a serverelor, cazinourile online au început să dispună de din ce în ce mai multe jocuri ca la aparate sau video sloturi.



În ziua de azi, gama de jocuri de cazino este unul din indicatorii cei mai importanți ai calității unui cazino online. De la păcănele de toate felurile la jocuri de cărți, ruletă, zaruri și alte activități populare, jocurile de noroc și-au găsit o nișă greu de înlocuit în societatea actuală. 










 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii