Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:00 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Istoria fotbalului constănțean / Fotbal (IX) Data de naştere a clubului Axiopolis se pierde în negura timpului

ro

19 Dec, 2012 02:32 4584 Marime text
istorie.jpgÎn vârstă de 86 de ani, Gogu Cojocaru este o adevărată enciclopedie sportivă. De-a lungul anilor, a strâns date, cifre şi evenimente, la multe dintre ele fiind martor sau direct implicat, şi le-a adunat în istorii ale sportului constănţean, pe discipline. Studiul său şi munca-i migăloasă s-au axat pe nouă sporturi: fotbal, hipism, karting, tenis de masă, ciclism, automobilism, bridge, motociclism şi volei. Încep cu începutul şi se opresc în jurul anilor 2000. Gogu Cojocaru a pus la dispoziţia cotidianului ZIUA de Constanţa tot materialul său documentar, astfel că, pe parcursul mai multor episoade, vă invităm să cunoaşteţi preţioase file de istorie sportivă constănţeană, aşa cum le-a pus pe hârtie, cu migală şi răbdare, fostul fotbalist în echipa de legendă a Constanţei, Locomotiva PCA, şi marcatorul primului gol al Constanţei în Divizia A. Astăzi, în episodul nouă, continuăm cu prezentarea istoriei fotbalului.

Știința Constanța a luat ființă în anul 1948, odată cu Facultatea de Piscicultură. Din prima formație au făcut parte: Titi Vlad, Dumitru, Taiar, Albuț, dr. Bogatu, Gazibar, Vahe, Stoiciu, Olete, Titus Enăchescu, I. Georgescu, Costel Cojocaru. Până în 1952, joacă în campionatul local, apoi se desființează, facultatea mutându-se la Galați. Se reînființează în 1964, pe lângă Universitatea „Ovidius". Joacă în campionatul județean până în 1972, când promovează în Divizia C. Are și o combinație trecătoare cu Eforie, iar în 1981 se desființează și dispare din peisajul fotbalului constănţean. Din mulțimea de jucători care au evoluat în formațiile Științei (mulți dintre ei afirmându-se și ca valoroși antrenori) se remarcă: Stavarache, Pitu, Iordache, Naum, Dămășaru, Nicoară, Gh. Pârvu, V. Enache, N. Leolea, Lulu, Marinache, Apas, Dragu, Toma, Pache, frații Vizireanu, Topor, Iorga. Dacă înființarea i s-a datorat doctorului Bogatu, reînființarea este opera prof. I. Simula, care a fost un adevărat om de fotbal, aducându-și o contribuție remarcabilă la menținerea echipei aproape două decenii.

Electrica s-a înființat în anul 1945, cu denumirea SCEC (Societatea de Electricitate). A evoluat în campionatul județean până în anul 1963, când a promovat în Divizia C, cu echipa: Cataramă, V. Olteanu, Rădulescu, Giovani, Munteanu, Antonescu, Datcu, Doroș, Mihai, Suliman, Dumitru. În 1970, retrogradează pentru doi ani. Din 1973 și până în 1981, evoluează din nou în Divizia C. Apoi, trei ani în campionatul județean, în perioada 1985 - 1986 iar în Divizia C, apoi, până în 1999, în Divizia D, un fel de categorie onoare a competițiilor locale. În 1999, revine în Divizia C. Din echipă au făcut parte, printre alții: Milanovici, Comănași, Marian și Ionel Posteucă, Drăgoi, Mustacă, Gechereanu, Șerban, Câmpeanu, Roman, Marin, Dumitrof, Sârbu, Truță. Antrenor, Pavel Panaite. De-a lungul vremii, din formațiile Electricii au făcut parte jucători valoroși, precum M. Iuga, Doru Olteanu, Zăbun, Gutulică, Șeitan, Maltezeanu, Alexe, Mircea Rădoi. Ca antrenori, au activat reputații I. Troancă, M. Rădoi, D. Mărgărit, Gh. Nuțu, iar dintre conducători se remarcă oamenii pricepuți în ale fotbalului precum Tunschi, Oglindă, Vaiu. Prin prestațiile sale, Electrica a contribuit substanțial la creșterea calitativă a fotbalului constănțean.

Axiopolis Cernavodă și-a făcut apariția în sportul dobrogean în anul 1927, dar în fotbal începe să se afirme după cel de-al Doilea Război Mondial. Echipa orașului a fost prezentă permanent în competițiile organizate pe plan local sau cu ocazia promovărilor, sub diferite denumiri: Progresul, Constructorul, Ideal, Șoimii sau Dunărea. Din 1950 și până în 1968, joacă în campionatul județean, promovând pentru un an în Divizia C, cu formația: Marinciu, Goagă, Ardeleanu, Pisică, Hristu, Badea, Coroiu, Gora, Izet, Bușteanu, Marinescu, Conete, Gropoșilă, Catrina, Iulian, Constantinescu, Valerică, Vlădăreanu, Poenaru, Ghelase, Cozma. Până în 1974, a evoluat din nou în campionatul județean, iar apoi, pentru 12 ani la rând, în Divizia C. În această perioadă, prin echipele reprezentative ale orașului au trecut mulți jucători de valoare. Iată câțiva: Bebe Iordache, I. Cileagă, Șt. Pleșa, M. Dumitru, Pavel, I. Constantin, T. Mihai, Nițu I și II, Căpușan, Opriță, Nistor, Andronache, B. Mihalcea, Poligraf, Oancea, Nistor, Alecu, Preda, Nedelcu, Rizea, Rădulescu, Radu. Din 1984, participă în campionatul județean, sub diferite forme de organizare.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii