Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:33 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Hagi îşi sărbătoreşte ziua de naştere

ro

05 Feb, 2011 00:00 1631 Marime text

Fostul căpitan şi selecţioner al echipei naţionale a României, Gheorghe Hagi, considerat "regele" fotbalului românesc, împlineşte astăzi 46 de ani.

În 1975, Hagi a bătut pentru prima oară la porţile unui club de fotbal, FC Farul, unde a fost antrenat de Iosif Bukossi. În 1980, Hagi a fost cooptat în proiectul Luceafărul - echipa naţională de juniori, pentru ca doi ani mai târziu, la vârsta de 17 ani, să debuteze în Divizia A, în partida SC Bacău - Farul Constanţa, scor 3-0. După numai un an, Gică debuta la naţională într-o partidă cu Norvegia, scor 0-0. După un sezon petrecut la Sportul Studenţesc, "regele" a fost înregimentat de Steaua, de unde a făcut pasul în 1990 spre fotbalul mare, plecând la Real Madrid. Palmaresul lui Hagi în primul eşalon din România totalizează 223 de meciuri şi 141 de goluri, trei titluri de campion şi trei Cupe ale României. Gheorghe Hagi a fost de două ori cel mai bun marcator din campionatul României, în sezoanele 1984/1985 şi 1985/1986.

În perioada petrecută în Spania, Hagi a evoluat la cele două mari forţe ale Primerei Divizion: Real Madrid şi FC Barcelona. Între Madrid şi Barcelona, Hagi a mai îmbrăcat tricoul Bresciei, iar după perioada petrecută la Barcelona Hagi a plecat în Turcia pentru a juca pentru Galatasaray, echipă pentru care a înscris 78 de goluri în cele 167 de meciuri în care a evoluat, a adunat patru titluri de campion şi două Cupe ale Turciei, o Cupa UEFA şi Supercupa Europei. În ceea ce priveşte echipa naţională, Gică a fost recordmanul absolut cu cele mai multe banderole de căpitan, cele mai multe selecţii şi cele mai multe goluri înscrise. Seria recordurilor a fost întreruptă de Dorinel Munteanu, care a devenit cel mai selecţionat jucător din istorie. Imediat după retragere, Hagi a devenit antrenor al echipei naţionale a României, în anul 2001, dar nu a reuşit să califice echipa la Cupa Mondială din 2002 şi a demisionat imediat după "barajul" cu Slovenia. În 2003, a devenit tehnicianul echipei turce Bursaspor, de unde a demisionat din nou, iar în sezonul 2004 - 2005 s-a aflat pe banca tehnică a formaţiei Galatasaray Istanbul. A revenit apoi în România, unde a antrenat Poli Timişoara şi Steaua. În octombrie 2010, Hagi şi-a început al doilea mandat la Galatasaray.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii