Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:01 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Golurile lui „Matthae” Un fotbalist de la Avântul Comana a ţinut prima pagină a ziarelor germane (galerie foto)

ro

01 Aug, 2013 00:00 4484 Marime text
Matei Caracostea, jucător în Liga a V-a constănţeană, a evoluat câţiva ani în Germania. Mort după fotbal, constănţeanul a fost la multe meciuri ale echipei Hamburger SV, făcând rost de un tricou original al vedetei formaţiei din Bundesliga.

În vârstă de 38 de ani, Matei Caracostea este unul dintre mijlocaşii experimentaţi ai formaţiei Avântul Comana, care a încheiat pe locul patru sezonul trecut al Ligii a V-a, Seria Est. Matei joacă de plăcere la Avântul, unde îl are coechipier şi pe fratele său mai mic (23 de ani), Ionuţ Caracostea. Cu o bogată experienţă în fotbalul judeţean constănţean, unde a mai jucat la CFR Constanţa, Ovidiu, Osmancea sau Năvodari, după ce începuse fotbalul la FC Farul, cu antrenorul Ion Constantinescu, Matei Caracostea a încercat şi senzaţiile oferite de fotbalul mic din Germania. Timp de doi ani şi două luni, jucătorul a evoluat la o echipă din Liga a VI-a, Sportclub Uelzen 09, din oraşelul Uelzen (situat la jumătatea distanţei dintre Hamburg şi Hannover, în districtul Uelzen din landul Saxonia Inferioară). Caracostea a fost unul dintre golgeterii lui Uelzen, echipă care, la un moment dat, s-a bătut la promovarea în Liga a V-a. „Am jucat la această echipă cât timp am lucrat în Germania. Am muncit în construcţii, participând, printre altele, la ridicarea ecluzei de pe Elba.

Era echipă de Liga a VI-a, dar nivelul fotbalului era de Liga a III-a de la noi. Clubul avea şi formaţie secundă, care evolua în Liga a VIII-a, echipă de fete şi de juniori, care juca în Liga 1. Baza sportivă era şi ea una foarte frumoasă, cu trei terenuri, unul de joc (cu nocturnă) şi două de antrenament, pe unul dintre ele putându-ne pregăti şi la lumina reflectoarelor. Se joacă un fotbal curat în ligile inferioare din Germania. Nemţii au în sânge acest sport şi investesc mult. Iar spectatorii şi fanii au o mentalitate sănătoasă. Deşi terenul avea şi o zonă cu tribune (în jur de 2.000 de locuri), de regulă oamenii asistau la meciuri de jur împrejurul gardului şi plăteau de fiecare dată biletul (1 - 2 euro), nu intrau moca, precum la noi. Eu veneam la pregătire seara, după orele de program de la muncă”, povesteşte Matei Caracostea. Numele jucătorului a apărut des şi în ziarele de răspândire regională, în cronicile sportive ale meciurilor lui Sportclub Uelzen 09, care menţionau golurile lui „Matthae”, recordul său fiind de 14 într-un retur de campionat. „Păstrez şi acum acele ziare, precum Allgemeine Zeitung”, arată Matei. Constănţeanului i-a făcut acomodarea mai uşoară la echipă un alt român, un bistriţean stabilit de vreo zece ani la Uelzen, care juca fundaş dreapta. Matei era distribuit în teren ca la Constanţa, mijlocaş central. În limita timpului disponibil, Caracostea mergea şi la meciurile jucate în Bundesliga de Hamburger SV. Fan al vedetei echipei, mijlocaşul olandez Rafael van der Vaart, Matei nu a ratat prilejul de a-şi achiziţiona de la magazinul de prezentare al clubului tricoul cu numărul 23 al fotbalistului batav, care a mai jucat la Ajax Amsterdam, Real Madrid şi Tottenham.

A câştigat Cupa României

După ce s-a întors din Germania, Matei a fost înregimentat de Avântul Comana. „La această echipă, fac mişcare pentru menţinerea condiţiei fizice. Am întâlnit un colectiv deosebit la Comana. Îmi face plăcere să fiu component al acestui grup. Cu ani în urmă, mi s-a ivit la un moment dat şansa să joc la Holding Hondor Stil, la Liga a 2-a, însă CFR nu mi-a dat transferul. Cu Osmancea, am câştigat Cupa României pe judeţ, învingând cu 4-0 în finala de pe terenul ITC echipa din Năvodari”, mai spune Caracostea. Dinamovist convins, Matei nu a ratat ocazia de a se fotografia la Constanţa alături de unul dintre cei mai buni jucători din lotul actual al „câinilor roşii”, Cosmin Matei, cu atât mai mult cu cât acesta a plecat în fotbalul mare de la FC Farul.    

Jucător de bază la Arsenal Inel II

Matei Caracostea nu este jucător numai la Avântul Comana, ci şi la Arsenal Inel II, formaţie de mini-fotbal care a ocupat locul trei în sezonul trecut al Campionatului Naţional, faza judeţeană. La turneul final al Cupei României, de la Piatra Neamţ, ar fi trebuit să evolueze echipa de pe locul doi, Tiki-Taka, însă cum aceasta a declinat participarea, a mers Arsenal. Sub Pietricica, echipa constănţeană a deplasat un lot subţire (de doar opt jucători din 15), mai mulţi fotbalişti care evoluaseră pe plan local (printre care şi foştii farişti Cosmin Paşcovici şi Ion Barbu) neputând evolua. Echipa redusă numeric, lipsa experienţei şi neşansa au făcut ca Arsenal să nu iasă din grupă. „Am înregistrat două înfrângeri, 3-5 cu Iaşi şi 0-1 cu Suceava (una dintre finaliste), şi am învins Focşani la penalty-uri, după 2-2 la finele timpului regulamentar de joc. Toate meciurile au fost însă pe muchie de cuţit. Iaşi a avut lotul în neregulă, iar Suceava ne-a dat gol la singurul ei şut pe poartă, după ce noi ratasem două lovituri de la 9 m”, a arătat Matei Caracostea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii