Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:40 09 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Farul Constanța De la +3 la -1. În noul sezon, au dat, dar au și luat. De la ce vine slăbiciunea defensivă a „marinarilor“? (GALERIE FOTO)

ro

21 Aug, 2023 18:00 1542 Marime text
  • În cele cinci meciuri jucate până acum în noul sezon al Superligii, Farul a înregistrat două victorii și trei înfrângeri, golaveraj 9-10.  
 
În clasamentul intermediar al etapei a șasea a Superligii 2023/2024, campioana în exercițiu, Farul Constanța, ocupă locul zece, cu șase puncte, dar cu un meci în minus. În comparație, după cinci meciuri jucate în sezonul trecut, „marinarii“ aveau nouă puncte și erau pe poziția a doua.
 
Farul are un parcurs sub așteptări în acest start de campionat, cu două victorii (1-0 cu FC Hermannstadt în deplasare, 4-1 cu FC Voluntari acasă) și trei înfrângeri (1-3 cu Poli Iași la Ovidiu, 2-3 cu Petrolul Ploiești în deplasare și 1-3 pe terenul Rapidului) în cinci meciuri, golaveraj negativ, -1 (9-10). În campionatul trecut, Farul a început tot cu două victorii (2-1 cu FCU 1948 Craiova la Ovidiu, 2-0 cu CS Mioveni afară), iar apoi nu a cedat în celelalte trei meciuri, înregistrând egaluri: 0-0 cu Chindia acasă, 1-1 cu FC Botoșani în deplasare și 0-0 cu FC Hermannstadt acasă. Golaverajul după cinci partide era +3 (5-2). Deci acum s-au marcat mai multe goluri (de la cinci la nouă), dar s-au și primit mult mai multe (de la două la zece), câte trei în ultimele trei partide.
 
Marcaj larg și se elimină ușor
 
Întrebat, la conferința de presă de după meciul cu Rapid, dacă faptul că Farul joacă în această perioadă pe două planuri, campionat și preliminariile Conference League (într-un ritm al meciurilor cu care jucătorii nu sunt obișnuiți) poate fi o explicație a parcursului din Superligă, Gheorghe Hagi, managerul tehnic al Farului, a răspuns: „Poate fi, deși nu vreau s-o accept“. „Faza defensivă începe de la atacanți, ei trebuie să fie primii care să facă presiune, mijlocașii s-o susțină, iar fundașii să nu se elimine atât de ușor ori să stea atât de larg față de adversar, astfel încât acesta să șuteze sau să aibă timp să gândească. Când, defensiv, lași adversarul și-i dai spațiu, e clar că te pune în dificultate. Dacă, în partida cu Rapid, marcam noi primii, poate era altceva. Asta e. Le-am spus jucătorilor că trebuie să ne conectăm și la campionat, să fim atenți. Se pare că în momentul de față atât putem. Vom vedea ce va fi“, a mai spus Hagi.
 
Construcție previzibilă și slabă
  
„Deși, în Giulești, am avut primii șansa de a marca, am făcut o primă repriză slabă, atât defensiv, cât și ofensiv. Au fost unele momente în care am făcut bine presiunea, însă ne-am apărat destul de slab, cu greșeli foarte mari, i-am dat adversarului ocazia să marcheze. Pe plan ofensiv, construcția a fost previzibilă și slabă, rareori am făcut ce am vorbit. În repriza a doua, s-a dorit mai mult, însă în interpretarea fazei defensive, începând de la atacanți, mijlocași și fundași, se elimină prea ușor. Cred că de aici vin toate problemele. Ofensiv, anumite lucruri s-au făcut, dar și acolo trebuie să facem mai mult. Avem câteva zile în care trebuie să ne strângem rândurile (n.r. până la meciul european cu HJK Helsinki, de la Ovidiu, programat joi, 24 august) și să încercăm să ne mărim nivelul, pentru că altfel se întâmplă la fel. Pentru mine e frumos să joci din trei în trei zile, eu toată viața am jucat așa. Însă trebuie să ai capacitatea să te conectezi. În viață trebuie să știi ce e mâine. Pregătim acum meciul de joi“, a menționat Gheorghe Hagi.
 
„Toți vor mingea, dă-mi-o mie și să vedem ce facem“
 
Acesta s-a referit și la alte probleme din jocul Farului din acest start de sezon. „A ieșit un meci frumos cu Rapid, cu ritm și intensitate foarte bune. Ei au marcat, noi am ratat acea situație incredibilă. Ofensiv, n-am fost lucizi, iar defensiv pierdem prea ușor omul. Alergăm prea puțin, e prea puțină agresivitate. Nu știu dacă e de la oboseală, vom vedea. Nu e bine, sunt trei meciuri pe care le-am pierdut. Anul trecut, am pierdut trei meciuri într-un an, acum avem deja trei eșecuri. Ceva nu e bine. Rapid era în criză, dar i-am scos noi. Orice echipă dacă are un adversar lent și previzibil, cum suntem noi, poate juca. Ne-am dus la Ploiești, am luat trei goluri, am venit aici - trei goluri, acasă - am luat trei goluri. Spune ceva asta, nu? Ca și atitudine, determinare, duel defensiv, cât de mult lucrează fiecare jucător pe partea asta care e cea mai grea în fotbal, să joci fără minge. Toți vor mingea, dă-mi-o mie și să vedem ce facem. Nuuu! Fără minge, trebuie să ai constanță și putere“, a punctat managerul tehnic al Farului. 
 
„Le-am spus că așa joc și eu“
 
Situația nouă cu care se confruntă - meciuri la intervale scurte de timp, în două competiții - trebuie gestionată bine de jucători. „Orice se poate spune. Suntem Farul, jucătorii sunt obișnuiți să joace din trei în trei zile? Faceți o analiză și vezi vedea, e ceva nou pentru noi. Le atrag atenția, că trebuie să aibă grijă de ei, trebuie să te deconectezi și să te conectezi foarte repede, în condițiile în care joci la trei zile. Dacă nu ai grijă, se întâmplă ca acum, cum au pierdut fundașii noștri atacanții. Spații mari... Le-am spus că așa joc și eu. Intru și eu, pot și eu, dacă mă antrenez vreo săptămână - două. Fundașii trebuie să câștige duelul, trebuie să fie făcuți din duel. Trebuie să știi să câștigi mingea. Dacă fundașul nostru cel mai puternic a căzut în duel cu un adversar inferior fizic asta spune multe în plan negativ, despre conectare, atenție și a face lucrurile cum trebuie. Tu vedeai mingea și trebuia s-o faci. Și a căzut! A căzut cu unul care era atâta (n.r. arată degetul mic). Subțire, mic. Iar al nostru era cel mai bun la cap, cel mai puternic fundaș al nostru. A avut și dueluri de 100% la cap. A căzut, s-a lovit. Cine-i de vină? Nimeni!“, a arătat Hagi.
 
Despre debutul fostului farist Andrei Borza la Rapid:
„Borza a jucat foarte bine, a făcut un meci bun, ca întrega echipă a Rapidului, de altfel. Au avut atitudine, determinare, sprijinul publicului. Dar știam toate acestea, am jucat aici și anul trecut. Știam ce trebuia să facem, dar nu am reușit“.

Despre evoluțiile lui Louis Munteanu:
„E un jucător care poate diferența dacă echipa joacă bine. Trebuie să fim ca anul trecut, ca o echipă, și ofensiv, și defensiv. Să avem spiritul de anul trecut, cât de bine alergam, ce presiune făceam în jumătatea adversă... Ce atacuri rapide, ofensiv cât de bine jucam. Louis poate juca joi“.

Despre campania de achiziții a Farului:
„Se încheie în septembrie, dar de fundaș nu avem nevoie. Eu zic că stăm bine pe acest post“.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Farul Constanța
 
Citește și:
 
Hagi, după Rapid - Farul Constanța 3-1
„Se pare că e prea mult pentru noi să fim și în Europa, și în campionat“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii