Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
20:34 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Elisabeta Lipă a fost numită în funcția de președinte al Agenției Naționale pentru Sport

ro

20 Jun, 2023 18:56 1303 Marime text
 
Elisabeta Lipă a fost numită în funcţia de preşedinte, cu rang de secretar de stat, al Agenţiei Naţionale pentru Sport, printr-o decizie a prim-ministrului Marcel Ciolacu.

Decizia a fost publicată astăzi în Monitorul Oficial.



Agenţia Naţională pentru Sport va fi condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat şi de doi vicepreşedinţi.

"(1) Se înfiinţează Agenţia Naţională pentru Sport, instituţie publică, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi coordonarea prim-ministrului, finanţată de la bugetul de stat prin bugetul Secretariatului General al Guvernului, prin reorganizarea prin transformare a Ministerului Sportului, care se desfiinţează. (2) Agenţia Naţională pentru Sport preia de la Ministerul Sportului toate activităţile, posturile, personalul şi patrimoniul, în condiţiile legii. (3) Agenţia Naţională pentru Sport este condusă de un preşedinte cu rang de secretar de stat şi de doi vicepreşedinţi cu rang de subsecretar de stat, numiţi şi eliberaţi prin decizie a prim-ministrului. (4) Atribuţiile, organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale pentru Sport se stabilesc prin hotărâre a Guvernului", se arată în ordonanţa adoptată de Guvern.

Despre Elisabeta Lipă

Elisabeta Lipă a început canotajul la 16 ani, iar peste numai un an a fost selecționată în lotul olimpic al României, unde a fost încadrată timp de aproape 24 de ani.

În 1981, la Campionatele Mondiale rezervate juniorilor, a cucerit prima medalie din cariera sa de sportiva, bronz în proba de patru vâsle cu cârmaci (4x+).

În 1984, la Los Angeles, la 19 ani, a cucerit primul său titlu olimpic la dublu vâsle. A fost doar începutul unei cariere sportive de legendă. A devenit cea mai medaliată canotoare din istoria Jocurilor Olimpice, cu cele 5 medalii de aur, două de argint și una de bronz cucerite într-o perioada de 20 de ani.

A fost primul sportiv din istorie care a câștigat 6 medalii olimpice la canotaj, record pe care și l-a doborât de două ori, ajungând primul sportiv din canotaj care a cucerit 8 medalii olimpice.

Are în palmares 25 de titluri de campioană națională și a fost port-drapelul delegației României la Jocurile Olimpice de la Sydney (2000) și Atena (2004). La Atena, în 2004, la 39 de ani, a devenit cea mai vârstnică sportivă care a cucerit un titlu olimpic la canotaj, în proba de opt rame cu cârmaci.

În anul 2000, Elisabeta Lipă a fost declarată de Federația internațională de specialitate cea mai buna canotoare a secolului XX.

Pe 1 iunie 2000, la Lucerna, în Elveția, a primit medalia "Thomas Keller", cea mai înaltă distincție din canotaj, iar președintele României i-a conferit Ordinul Național ''Serviciul credincios'' în grad de comandor, pentru talentul, pregătirea deosebită și dăruirea excepțională dovedite în întreaga carieră sportivă.

Din partea COSR i-a fost decernat trofeul "Colanul Olimpic", înainte de plecarea la JO de la Beijing, din 2008. La data de 1 decembrie 2004, Elisabeta Lipă a devenit prima femeie din România înaintată la gradul de chestor de politie (echivalent cu cel de general).

În anul 2008 a fost declarată Cetățean de Onoare al orașului Siret.

În noiembrie 2015 a fost numită în funcția de ministru al Tineretului și Sportului.

În 2021, Elisabeta Lipă a fost realeasă în funcția de președinte al Federației Române de Canotaj pentru încă 4 ani. Este al patrulea mandat în această funcție.



Sursa datelor biografice: Comitetul Olimpic și Sportiv Român


Citește și: Elisabeta Lipă, gazda evenimentuluiÎn premieră națională, la Constanța se lansează o nouă disciplină în canotaj, Coastal Rowing
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii