Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
01:50 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Doliu în fotbal S-a stins din viață o legendă a FC Farul Constanța!

ro

01 Nov, 2019 14:27 3628 Marime text
Fotbalul românesc este în doliu, după ce s-a stins din viață, la vârsta de 83 de ani, fostul mare portar Iuliu Uțu.

În cariera sa, acesta a jucat și la Farul Constanța, între anii 1966 și 1969.
 
Uțu a evoluat și la Știința Timișoara, Dinamo București (cu care a cucerit patru titluri de campion național, 1962 – 1965), dar și la Racing White Brussels (1970-1972).
 

Uțu a fost unul dintre cei mai mari portari din istoria Farului, internațional și un om cu un caracter extraordinar. Când am venit eu la echipă, la 19 ani, el era portarul de bază. Am fost ca și copilul său. M-a întristat nespus această veste. Dumnezeu să-l aibă în pază!, a declarat un alt fost jucător de legendă al clubului constănțean, Ion Constantinescu.  

În urmă cu patru ani, un alt fost mare portar al FC Farul, Dan Ștrefănescu, povestea cum s-a produs debutul său la echipa de pe litoral (într-un meci cu ASA Tg. Mureş, partidă pe care constănţenii au câştigat-o cu 4-1) și care a fost roliul lui Uțu.

Concurenţa era foarte mare, atât în poartă, cât şi pe restul posturilor. Ceilalţi portari erau Uţu şi Manciu. Primul juca şi la Naţionala mare, iar celălalt, la lotul olimpic. Am beneficiat însă de un gest deosebit al lui Uţu, care mi-a făcut loc în poartă. Într-o seară, pe la 11 noaptea, ne-am pomenit, eu şi soţia, cu el acasă la noi. Puţin «ameţit», dar cu o sacoşă de portocale pentru fetiţa noastră. Aceasta era însă sugar, nu avea cum să mănânce fructe, însă Uţu ţinea foarte mult la noi, avea un adevărat cult al familiei. Iniţial, a vrut să discute doar cu soţia mea, apoi m-a chemat şi pe mine. Voia să-mi lase locul în poartă, simulând o accidentare la un antrenament din timpul săptămânii, premergător partidei cu Tg. Mureş. «Vreau ca duminică să joace Dan. Aveţi familie şi e necesar să intre în poartă şi să câştige, astfel, mai mulţi bani. Joi, la antrenament, o să mă prefac că am întindere», a fost explicaţia sa mărinimoasă. Şi aşa s-a şi întâmplat. Eu am evoluat titular, iar el m-a dirijat tot meciul din spatele porţii. Am învins cu 4-1, iar eu am rămas titular, spunea în 2015 Dan Ştefănescu.


Sursa foto (cu rol ilustrativ): ZIUA de Constanța   
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii