Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 18 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM Constanța, parteneriat cu CS Farul. Clubul din str. Decebal urmează să treacă la structura sportivă municipală (GALERIE FOTO)

ro

25 Aug, 2022 00:00 2744 Marime text

 
  • Prezent la conferința de lansare a strategiei Clubului Sportiv Municipal Constanța, ministrul Sportului, Carol - Eduard Novak, a vorbit despre ce va urma pentru CS Farul
 
În condițiile apariției la Constanța a Clubului Sportiv Municipal Constanța, instituție de drept public, ce funcționează în subordinea Consiliului Local al municipiului Constanța, Clubul Sportiv Farul Constanța, aflat actualmente sub tutela Ministerului Sportului, va trece la gruparea nou-înființată.
 
Prezent la conferința de lansare a strategiei Clubului Sportiv Municipal Constanța, ministrul Sportului, Carol - Eduard Novak, a vorbit despre ce va urma pentru CS Farul. „Clubul va fi preluat de autoritatea locală. Ideea este că CS Farul are deja niște sporturi individuale în dezvoltare, iar pe urmă să fuzioneze cu CSM Constanța“, a spus ministrul.
 
Fostul director al CS Farul, Ilie Floroiu, persoană care se identifică cu acest club, spusese înainte, în cadrul aceluiași eveniment: „Ca farist, afirm că, probabil, mai devreme sau mai târziu, CS Farul Constanța va ajunge sub administrația publică locală, numai dacă Ministerul Sportului nu are vizavi de clubul Farul un statut aparte în strategia sportivă. Până atunci, între CS Farul Constanța, club de drept public, în subordinarea Ministerului Sportului, și CSM Constanța, de asemenea club de drept public, în subordinea Primăriei și a Consiliului Local, trebuie să primeze spiritul fair-play-ului și să existe o relație de colaborare, din care ambele structuri să aibă de câștigat, în interesul sportului constănțean, național și internațional. Deja s-a semnat un protocol între cele două cluburi“, a menționat Ilie Floroiu.
 
Andrei Talpeș, directorul CSM Constanța, a spus și el: „Am semnat de curând un parteneriat cu CS Farul, pentru că trebuie în continuare să sprijinim sportul constănțean. Probabil, așa cum a anunțat și domnul ministru, clubul Farul va veni în cel mai scurt timp către Clubul Sportiv Municipal și îmi doresc foarte mult ca structura sportivă municipală să se numească CSM Farul Constanța“.
 
CS Teritorial Farul Constanţa, înființat în 1959
 
CS Farul Constanța are 62 de ani de viață. Pe 1 august 1959, Consiliul Central al UCFS (Uniunea de Cultură Fizică şi Sport din Republica Populară Română) a aprobat înfiinţarea CS Teritorial Farul Constanţa. Ulterior, pe 15 septembrie 1959, în sala de şedinţe a Sfatului Popular Orăşenesc, în prezenţa primarului Constanţei de la acea dată, Tudose Vasiliu, a avut loc Adunarea de Constituire, adevărat act de naştere a Clubului Sportiv Farul Constanţa, care actualmente își are sediul în strada Decebal nr. 22.
 
Primul preşedinte / membru fondator al CS Farul a fost, în 1959, Vasile Zamfirescu, iar în momentul de față funcția de director o ocupă Aurelian Arghir. La conducerea instituţiei s-au mai aflat, ca preşedinţi sau directori, Foti D. Foti, Vasile Sârbu, Jean Mocanu, Zaharia Drăghici, Gheorghe Cavalioti, Gheorghe Borcea, Constantin Niţă, Aurel Istudor, Ion Olaru, Mircea Neagu, Ion Draica, Ilie Floroiu sau Dumitru Mihăilescu. De-a lungul anilor, ca vicepreşedinţi sau directori adjuncţi, au activat persoane precum Foti D. Foti, Traian Petcu, Sorin Popescu, Ion Olaru, Constantin Cândea, Constantin Niţă, Ion Tokaci, Dumitru Bănică, Vasile Păcuraru, Octavian Dimofte, Anton Cojocaru, Ion Draica, Ilie Floroiu, Constantin Noviţchi, Mircea Neagu, Ion Dima ori Sorin Başturea, ultimul îndeplinind această funcție în momentul de față. Printre preşedinţii de onoare ai CS Farul s-au numărat Tudose Vasiliu, Petre Ţacu, Ion Tavală sau Nicolae Tudoran.
 
„Avem un proiect separat, pe Constanța“    
  
La evenimentul de la Constanța, ministrul Eduard-Carol Novak a dat detalii despre trecerea la administrația publică locală și a bazelor sportive din municipiu. „Avem un proiect mare de descentralizare a bazelor sportive, care este deja în avizare la ministere. Cu siguranță, legea va trece anul acesta. Dar, pe lângă descentralizare, avem un proiect separat, pe Constanța, prin care bazele sportive vor ajunge la Primărie. Cred că avem toate documentele, urmează să elaborăm proiectul de hotărâre de Guvern și să dăm aceste baze sportive Primăriei. Desigur, cu condiția și speranța ca Primăria să investească în aceste baze și să vină în sprijinul dezvoltării sporturilor. Îm maximum două - trei luni, aceste baze trebuie să treacă la autoritatea locală. Vor intra în administrarea Primăriei locale“, a precizat ministrul.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: 1 - ZIUA de Constanța; galerie - CSM Constanța
 
Citește și:
 
Decizia din 1959 a UCFS
Clubul Sportiv Farul Constanţa împlineşte 60 de ani de viaţă. Cine a fost primul preşedinte

 
„Unul dintre cele mai importante proiecte“
Ministrul Sportului, prezent la conferința de lansare a strategiei Clubului Sportiv Municipal Constanța (GALERIE FOTO)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii