Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:22 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

CSM Constanța Carol Popa, performanță de excepție la Cupa Europeană. O poveste a efortului supraomenesc și a spiritului de echipă (GALERIE FOTO)

ro

26 Mar, 2024 17:00 847 Marime text

 
  • La concursul din Quarteira (Portugalia), pe lângă Carol Popa, au concurat (cu evoluții foarte bune), și Raul Petre (CSM Constanța), dar și Amalia Singuran (Trident Triathlon Team Constanța).  
 
La primul concurs din circuitul internațional de triatlon desfășurat în acest an, Cupa Europeană de la Quarteira (Portugalia), Carol Popa, de la CSM Constanța (antrenor, Cristi Doicescu), a realizat o performanță de senzație, încheind pe locul 2 cursa juniorilor.
 
În concursul de pe coasta de sud a Portugaliei, la Oceanul Atlantic, ce a reunit la start 70 de competitori valoroși de pe întregul continent, sportivii au parcurs 750 m înot, 20 km bicicletă și 5 km alergare. Carol a fost cronometrat în 55 de minute, sosind la 13 secunde în urma câștigătorului, spaniolul Izan Edo Aguilar (19 ani). Carol a fost mai bun la înot, iar la bicicletă a stat la doar trei secunde în urma ibericului, care a făcut diferența la alergare.
 
Raul Petre, omul de echipă perfect
 
„A fost o cursă foarte grea! Am avut un înot bun, o bicicletă bună, însă alergarea a fost foarte rapidă, Edo a fost mai rapid. Sunt mulțumit”, a declarat Carol Popa pentru Europe Triathlon YouTube channel.
 
Britanicul Deri McCluskey a fost pe locul 3, la 5 secunde în urma lui Carol. Celălalt reprezentant al CSM Constanța prezent la concurs, Raul Petre, a terminat pe locul 30, cu timpul de 57.33, însă, după cum notează clubul de pe litoral, „a fost omul de echipă perfect. L-a ajutat pe Carol în probele de înot și bicicletă, astfel încât să prindă primul pluton și să revină în cursă. Hai, Constanța! Hai, România!“. Cei doi sportivi ai CSM Constanța împlinesc anul acesta 18 ani.
  
„Acesta este spiritul de care avem nevoie!“
 
La competiția din Portugalia a evoluat și Amalia Singuran, de la Trident Triathlon Team Constanța, care, grație unei evoluții deosebite, a ocupat locul 22 din 42 de sportive.
 
„Performanță stelară pentru Carol Popa, de la CSM Constanța. Medalie de argint la Cupa Europeană de la Quarteira! Cel mai important rezultat al acestei curse este faptul că s-a lucrat în echipă la probele de înot și bicicletă, acolo unde Raul Petre a dat tot pentru Carol. Acesta este spiritul de care avem nevoie pentru calificarea unei ștafete la JO Los Angeles. În aceeași competiție, sportiva noastră Amalia Singuran, de la Trident Triathlon Team, s-a clasat pe locul 22 din 42, arătând o formă foarte bună. Felicitări antrenorilor: Cristi Doicescu - CSM Constanța și Gabriel Constantinescu - Trident Triathlon Team“, este mesajul Federației Române de Triatlon.
 
„Pe «ușa din față» a triatlonului global“
  
Vlad Stoica, președintele Federației Române de Triatlon, a subliniat spiritul de echipă. „Un debut de an formibabil pentru juniorii noștri! Concentrarea resurselor FRTRI, în mod eficient, se revăd în acest rezultat stelar. Sunt foarte mândru de faptul că funcționăm ca o echipă, numai așa putem să intrăm pe «ușa din față» a triatlonului global și să sperăm la rezultate care, poate, până de curând, erau de neconceput. Mulțumesc Agenției Naționale pentru Sport și Comitetului Olimpic și Sportiv Român pentru încredere și sprijin! Sportivii Carol Popa, Raul Petre, Amalia Singuran, cluburile CSM Constanța și Trident Triathlon Team, antrenorii Cristian Doicescu și Gabriel Constantinescu și părinții au făcut o treabă extrordinară. Stați cu ochii pe noi, acesta este doar începutul!“, a menționat Vlad Stoica.  
 
De la înot la triatlon
  
Performerul Carol Popa a început sportul la vârsta de șase ani, cu înotul, ulterior dedicându-i-se triatlonului. „Când eram mic, făceam înot mai mult de distracție, ca să nu îmi petrec tot timpul în casă. Apoi, pe la 7-8 ani, am început să fac și performanță, cu antrenorul Răzvan Florea. Ulterior, într-o dimineață, eram la antrenament, iar un antrenor a venit și a selectat câțiva copii pe care să îi antreneze și pentru triatlon. Din fericire, printre ei am fost și eu“, vorbea, în vara anului trecut, Carol Popa despre începuturile sale sportive, la un interviu online la ZIUA de Constanța.
 
„Alergarea mi se pare cea mai grea“
 
Pe o scară de la 1 la 10, ca dificultate fizică, Carol ar clasa triatlonul pe 9. „Este un sport foarte greu, deoarece sunt trei probe (înot, ciclism și atletism), performate consecutiv (fără pauză între ele) și, desigur, trebuie să fii bun la toate. Părerea mea este că, dacă sunt făcute separat, dificultatea este aceeași, dar, într-o cursă de triatlon, alergarea mi se pare cea mai grea, deoarece este ultima probă și trebuie să-ți folosești chiar și ultimele resurse rămase. Rezistența în cursă este construită prin ore întregi de antrenament, alimentație corectă și refacere fizică. Concursul este ca un examen final, performanțele obținute, bune sau mai puțin bune, este doar rezultatul antrenamentelor zilnice. Poziția mea în clasament se bazează în mare parte pe dorința de a câștiga, pe tactica de cursă, dar contează chiar și norocul“, a mai spus Carol Popa, potrivit sursei citate.
 
Țintește podiumul olimpic
 
Declarat sportivul anului 2022 la masculin, Carol Popa spunea că acest titlu i-a adus imboldul necesar de a se antrena pe timp de iarnă, când, din cauza lipsei competițiilor, motivația este mai scăzută. „Pe termen mediu, sper să îmi continui progresul și să am succes și la următoarea categorie, Under-23, la care, chiar dacă voi fi cel mai mic an, sper să mă bat pentru podium la orice cursă aș merge. Pe termen lung, am ca obiectiv calificarea la Jocurile Olimpice din 2028, de la Los Angeles, și la competiția din 2032, de la Brisbane, unde țintesc pentru podium“, își expunea Carol Popa, în 2022, planurile de viitor.
 
Ronaldo, un exemplu chiar și în triatlon
 
Tânărul sportiv are și un idol, britanicul Alex Yee. „Îmi place mult să îl văd concurând și să îi analizez tactica din concurs, care mai mereu este una foarte bună, el reușind în 2023 să câștige aproape toate cursele la care a participat“, a precizat triatlonistul, care, în afară de acest sport, mai are unul preferat, fotbalul. „Joc de la 7-8 ani și am dezvoltat o plăcere față de acesta, rămânând apropiat de el chiar și în ziua de astăzi. Ronaldo este jucătorul meu preferat, pe care îl folosesc ca exemplu chiar și în triatlon, el fiind un om foarte serios la antrenamente și meciuri“, a menționat Carol Popa.
 
PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.
 
Sursa foto: Facebook (Federația Română de Triatlon, CSM Constanța Triatlon)
 
Citește și:

Interviu online cu performerul Carol Popa, de la CSM Constanța
„Pe o scară de la 1 la 10, ca dificultate fizică, aș clasa triatlonul pe 9“

 
Interviu online cu triatlonista Amalia Singuran, cea mai bună cadetă a României
„Toate victoriile sunt foarte importante, fiind realizate cu multă muncă și sudoare“

 
CSM Constanța Triatlon
Raul Petre a obținut cel mai bun rezultat pentru România la Cupa Europei
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii