Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa. Pe podium şi la 52 de ani! Chira Lepădatu, manichiurista ajunsă vicecampioană naţională la culturism (galerie foto)

ro

11 Oct, 2018 00:00 6419 Marime text

În urmă cu şase ani, o manichiuristă din Brăila, Chira Lepădatu, a descoperit culturismul şi s-a îndrăgostit de el, îndreptându-şi viaţa în această direcţie.
 
La jumătate de an de când a început antrenamentele, a devenit vicecampioană naţională. De atunci, a mai cucerit două medalii de argint, făcând multe sacrificii pentru a se pregăti ca la carte şi a concura. De aproape doi ani, este la Constanţa şi reprezintă clubul Power Gym Constanţa, ieşind vicecampioană şi cu puţin timp în urmă, la 52 de ani! La această vârstă, arată impecabil, iar povestea sa de viaţă a adus-o şi la emisiunea TV „Românii au talent“.
 
Chira Lepădatu s-a născut în satul Valea Cânepii, din judeţul Brăila. A aflat de culturism în urmă cu aproape şase ani, dintr-un motiv medical. „Fiind manichiuristă, la Brăila, lucram foarte multe ore stând la masă. Mi-a înţepenit coloana. Piciorul drept îl mutam cu mâna, îşi dădea drumul şi aşa puteam merge. Când însă mi-a înţepenit mâna dreaptă şi nu am mai putut lucra, atunci chiar a trebuit să fac ceva. Am urmat tratament, fizioterapie, injectabil, dar nu mi-a trecut. Atunci, una dintre clientele mele, o doctoriţă, neurolog în Brăila, mi-a zis că trebuie să faci mişcare. Iar unele fete cărora le făceam manichiura mi-au spus că ele fac sală şi să vin şi eu. Am început zicând că fac gimnastică medicală. Am început pe 18 octombrie 2012, într-o glumă, să văd ce şi cum, că, dacă tot mi se spunea că trebuie să mă operez la coloană, am zis să încep cu mişcarea, că poate evit intervenţia chirurgicală“, povesteşte Chira Lepădatu, căreia cei apropiaţi îi spuneau, de mică, şi „Rica“.

„Să ştii că eu am făcut muşchi!“ 

Viitoarea medaliată naţională a mers prima dată la clubul Atlas Brăila, cu antrenorul Vasile Crăciun, care, din start, i-a spus: „Dacă lucrezi corect, nu vei păţi nimic şi nu vei mai avea nevoie de operaţie“. „M-am lăsat pe mâna lui şi am stat pe lângă el câteva luni. După patru luni, mă pieptănam şi am constatat: «Ia uite ce biceps am!». I-am spus «Să ştii că eu am făcut muşchi!», iar el râdea. Apoi, după şase luni, mi-a spus că mă bagă la concurs. Eu am crezut că râde de mine. Am concurat la Campionatul Naţional de la Slobozia şi am luat locul doi pe ţară. Faza de zonă o văzusem ca spectator, la Ianca. Am participat alături de Mihaela Pasăre, culturistă de ani întregi, şi Judith David, de la Galaţi. Am evoluat la Woman Physique, categoria peste 35 de ani. La final, până să ne premieze, le spuneam fetelor că pentru mine câştigul cel mai mare e că am ajuns până aici, pe scenă, şi că am avut onoarea să le cunosc. Pentru mine, aceasta a fost cea mai mare realizare şi cel mai preţios premiu. Am plâns de bucurie că am devenit vicecampioană a României. Nu am crezut că îmi dau locul doi, am zis că e o greşeală“, arată Chira Lepădatu.

„Vai, ce bine arăţi!“ 

Ulterior, aceasta a mai obţinut argintul la Naţionale de două ori, în 2016 (la Şimleul Silvaniei) şi în acest an, cu puţin zile în urmă, la Sibiu. În plus, în 2016 a participat şi la faza de zonă de la Ianca, în care a obţinut locul întâi. „După prima medalie, mi-a plăcut forma corpului. Părerile au fost împărţite. Ba că «ai slăbit prea mult», ba că „te îmbolnăveşti», altele spuneau însă „Vai, ce bine arăţi!». Eu am mers înainte cum am considerat eu că e bine. Dacă nu m-am mai operat şi mă simt foarte sănătoasă, înseamnă că e bine. Fac ceea ce îmi place ca să îi fie bine corpului. Nu puteam accepta să îmbătrânesc într-o formă fizică necorespunzătoare“, arată Chira Lepădatu.

Când a început culturismul, a fost armată curată 

Culturismul este însă un sport greu şi costisitor, care presupune multe sacrificii personale, iar vicecampioana naţională a avut puterea să le facă şi să treacă prin ele. A făcut sacrificii atât în ce priveşte serviciul, cât şi căsnicia. „Am pierdut mult pentru acest sport. Am trecut printr-un divorţ, care m-a afectat foarte tare. Fostul meu soţ nu a fost de acord cu faptul că m-am apucat de culturism şi cu tot ce a decurs din aceasta. Am pierdut şi multe cliente, pe care nu le mai puteam servi când doreau ele. Eu voiam să merg în paralel şi ca manichiuristă, şi cu sportul, care mă ajutase să obţin victoria cea mai mare, scăpând de operaţia la coloană. Am lucrat doar cu persoanele la care am găsit înţelegere în ce priveşte programul meu sportiv. Am zis că mai bine aşa decât cu bani şi bolnavă. Când am început culturismul, a fost armată curată. La opt dimineaţă, oră bătută în cuie, făceam forţă. Aveam programul scris pe caiet, ce trebuie să lucrez, cum trebuie, foarte ordonat. Am învăţat că mănânc cum trebuie, trei mese pe zi. Eu mâncam seara, când ajungeam acasă, iar dimineaţa, când mă trezeam, mă simţeam de parcă tocmai mă ridicasem de la masă şi nu mai mâncam toată ziua, ci doar un covrig, un ceai, o cafea. Şi lucram, lucram, lucram….“, dezvăluie culturista de 52 de ani.

Aurul ar fi vrut să i-l dedice fiului ei 

În ianuarie 2017, Chira Lepădatu s-a mutat la Constanţa, dar aceasta nu a împiedicat-o să continue sportul. O perioadă, s-a antrenat singură, apoi s-a transferat la clubul Power Gym Constanţa, căruia i-a adus o medalie de argint în acest an. La sală, se pregăteşte cu celebrul Vasile Şerban (68 de ani), de 14 ori campion naţional, campion balcanic şi medaliat european. În ziua când s-a disputat Campionatul Naţional de la Sibiu, fiul Chirei, Marius, a împlinit 30 de ani! „Băiatul meu m-a susţinut şi mă susţine în continuare în tot ce fac. Îmi pare rău că nu am cucerit aurul să i-l dedic de ziua lui“, a spus Chira.

Cinci zile de antrenamente pe săptămână 

Vicecampioana naţională se pregăteşte aproape în toate zilele săptămânii. „Mutându-mă la Constanţa, m-am antrenat o perioadă singură, de capul meu. A fost greu, e o adevărată artă să-ţi lucrezi corpul de unul singur. Ulterior, am început să mă pregătesc cu Vasile Şerban. Am lucrat ca la carte. Cei de la Power Gym sunt nişte oameni deosebiţi. Sunt foarte mulţumită. Mă antrenez zilnic, cinci zile pe săptămână, sâmbăta şi duminica liber. Dar dintre aceste două zile, una nu o stau, fie alerg, fie fac cardio, abdomen, ce n-am putut efectua în restul săptămânii. Fac în continuare sacrificii, îmi ia o oră să ajung la sală de acasă, o oră întors, schimb două autobuze“, arată Chira Lepădatu.

„Dacă Dumnezeu le aşază, o să mi le dea când trebuie“ 

După două medalii de argint cucerite la Naţionale, culturista se aştepta ca în acest an să ia, în sfârşit, şi aurul. N-a fost să fie însă, a obţinut tot argint. „Am fost dezamăgită. Când am văzut celelalte concurente, mă aşteptam să ies campioană, însă dacă arbitrii au decis aşa, asta e. Pe de altă parte, cu două săptămâni înainte de concurs, am fost bolnavă. M-a cam tras în jos, nu am putut face antrenamentele cum ar fi trebuit până pe ultima sută de metri. Îmi mai trebuia o săptămână de pregătire. Şi aşa am zis că nu voi mai putea concura, credeam că nici nu mă voi prezenta. Ar fi trebuit să fiu poate mai definită. În continuare, nu ştiu dacă voi merge înainte ca până acum. Nu voi mai ţine neapărat să particip la concurs şi să iau medalie, deşi îmi doresc să ies campioană şi să merg şi mai departe de Naţionale. Am zis că nu mai stau cu inima la gât că vreau medalie de aur. Dacă Dumnezeu le aşază, o să mi le dea când trebuie. Poate ar trebui să iau un serviciu şi să fac sală doar de întreţinere, de sănătate. Sunt în dubiu. Am zis să combin sportul şi serviciul, să şi lucrez. Să-mi găsesc un salon unde să mă înţeleagă şi patronul cu antrenamentele şi cu dusul la Brăila, la clientele mele, măcar o dată pe lună“, se confesează vicecampioana.

Vis trăit la Constanţa 

Chira Lepădatu spune că perioada de când a venit la Constanţa a fost cea mai frumoasă din viaţa ei. „Fiecare are câte o dambla. Unul merge la peşte, unul cu barca, unul cu schiurile. Îşi fac concedii. Eu nu-mi fac concediu. Stau toată vara pe malul mării, că-mi place marea. N-am visat niciodată că voi face plajă zilnic, ore întregi, fără să mă deranjeze cineva. De când am venit la Constanţa, a fost cea mai frumoasă perioadă din viaţa mea, în 50 de ani. Am trăit un vis. Doar antrenamente, odihnă şi mâncare. Am reuşit“, se bucură Chira.

 „Voiam să fiu Nadia Comăneci“ 

Reuşitele sale din culturism şi povestea sa aparte au făcut ca cei de la emisiunea „Românii au talent“, de la Pro TV, să o invite la show-ul televizat, în 2016. Iniţial, Chira nu a dorit să apară la televizor, dar, în cele din urmă, a acceptat. „La început, am zis nu, că a merge la sală nu e un talent. Sală poate face şi bunica, şi un copil de cinci ani - gimnastică. Nu e un talent, ci o muncă. Până la urmă, m-au convins şi mi-a plăcut cum a ieşit. Mi-ar fi plăcut să merg şi la «Ultimul Trib», de la Antena 1, dar nu mi-a permis programul. Eu sunt dornică de asemenea senzaţii. La Park Aventura am făcut traseul negru. Iniţial, cei de acolo nu voiau să mă lase, mi-au spus că sunt singură. «Dar mama n-a putut să vină, n-am cu cine să vin», am glumit eu, continuând: «Sunt pregătită şi mi-am dorit de trei ani să parcurg traseul negru». Şi m-au lăsat. L-am făcut singură. Tot timpul, de mică, am fost o căţărată, prin copaci, pe garduri… Voiam să fiu Nadia Comăneci. Viaţa mea nu e un secret. Sunt foarte sinceră şi nu mi-e ruşine de ceea ce fac. Sunt o femeie simplă, vreau să îmbătrânesc frumos şi să mor sănătoasă“, a punctat Chira Lepădatu.

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii