Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Colonelul” Adrian Bumbescu, prezent la Constanţa „Fane Petcu a fost un jucător de excepţie. Rar se nasc fotbalişti ca el”

ro

29 Mar, 2021 00:00 4915 Marime text
  • La Constanţa s-a disputat partida de fotbal FC Farul Old-Boys - All Stars, în cinstea lui Ştefan Petcu.
  • Fostul mare fotbalist al Farului şi al Stelei a fost sărbătorit cu ocazia împlinirii a 64 de ani.
  • Nume mari ale fotbalului românesc au făcut spectacol la Sala Sporturilor.
 
Meciul de gală dintre FC Farul Old-Boys şi selecţionata All Stars, disputat la Constanţa în onoarea lui Ştefan Petcu, a reunit în Sala Sporturilor glorii ale fotbalului românesc, din mai multe generaţii, evenimentul fiind organizat de Asociația Old-Boys FC Farul Constanţa (preşedinte, Stelian Carabaş) şi promotorul Adrian Troscenco.  
 
Toţi cei prezenţi au venit cu plăcere să-l onoreze pe fostul mare fotbalist al Farului şi al Stelei Fane Petcu, cel care şi-a serbat de curând ziua de naştere, împlinind 64 de ani. Coleg la Steaua cu „Prinţul litoralului”, fostul fundaş de fier Adrian Bumbescu (acum în vârstă de 61 de ani), s-a bucurat nespus de revederea cu Ştefan Petcu. Buni prieteni, cei doi au stat unul lângă altul la poza de grup cu cele două echipe. „A fost un meci foarte frumos, mai ales că suntem şi prieteni, am fost şi la Steaua împreună. Face a făcut parte din generaţia aceea care a câştigat Cupa Campionilor. Ar trebui făcute cât mai multe meciuri de acest gen, felicitări organizatorilor. Fane Petcu a fost un jucător de excepţie, rar se nasc fotbalişti ca el. El a avut o viaţă mai zbuciumată, dar pe linie sportivă a fost extraordinar. Dacă era în Italia, acum era Donadoni sau Ancelotti”, a spus cel poreclit „Colonelul”.  
 

„Nu putea să-i iei mingea, o ascundea”

 
În poarta All Stars a stat, alături de Eugen Nae, Florin Prunea (52 de ani), component al Generaţiei de Aur. „Este o plăcere când vii să te întâlneşti cu foşti colegi, mai ales când participi la un eveniment dedicat unuia dintre cei mai mari fotbalişti pe care i-a avut această ţară. Un jucător incredibil, unul dintre cei mai mari pe care i-am văzut eu. Era o plăcere să-l urmăreşti. Nu putea să-i iei mingea, o ascundea”, a spus Prunea. De la meciul de gală de la Constanţa nu a lipsit nici fostul apărător Gică Mihali (55 de ani), care a dus şi el multe bătălii în oastea Generaţiei de Aur. „Am acceptat să vin pentru că a fost vorba de un mare fotbalist al României. L-am admirat foarte mult pe Fane Petcu în perioada Steaua. Eu eram un copil, jucam la Scorniceşti. Merita să facem un efort pentru el. Voi, cei care sunteţi de aici, din Constanţa, nu ştiţi să-l apreciaţi la adevărata lui valoare”, a menţionat Mihali.
 

De la Marcel Puşcaş la Adrian Senin

 
Echipa FC Farul Old-Boys i-a cuprins pe veteranii „marinarilor” Ion Răuţă, Dumitru Sărăcin - Cosmin Paşcovici, Tibi Curt, Stelian Carabaş, Robert Manea, Adrian Pitu, Constantin Funda, Cristian Mustacă, Adrian Senin, Ştefan Petcu şi Gică Butoiu, cărora li s-a adăugat şi Viorel Farcaş. De asemenea, alături de aceştia a fost şi Petre Buduru. Din formaţia All Stars au făcut parte Florin Prunea, Eugen Nae - Adrian Bumbescu, Gică Mihali, Stelian Stancu, Cristian Pulhac, Ciprian Mozacu, Marian Aliuţă, Daniel Iftodi, Marcel Puşcaş, Dănuţ Lupu şi Ciprian Marica, alături de care a jucat şi un apropiat al acestora, Valentin Dragomir.  
 

Ciprian Marica, trei goluri

 
Foştii mari fotbalişti au făcut spectacol, iar partida s-a încheiat cu scorul de 10-8 (7-4) în favoarea All Stars. Pentru învingători au marcat Ciprian Marica (3 goluri), Gică Mihali (2), Daniel Iftodi (2), Stelian Stancu, Marcel Puşcaş şi Marian Aliuţă. Reuşitele FC Farul Old-Boys au purtat semnăturile lui Adrian Senin (2), Stelian Carabaş (2), Adrian Pitu (2), Cosmin Paşcovici şi Robert Manea. 
 
„Le mulţumesc invitaţilor că au răspuns prezent la această acţiune. Avem multe amintiri plăcute împreună. Rămâne părerea de rău că, având în vedere pandemia, nu am putut avea şi spectatori, dar e bine că măcar ne-am întâlnit. Pentru mine a fost cam greu la această vârstă, la meci, că n-am mai făcut de mult timp mişcare. În plus, am şi mai multe operaţii. Am fost mai reţinut pe teren, din acest motiv”, a precizat şi Fane Petcu.  
 

A jucat 12 ani la Farul

 
Născut în satul Mârleanu (actualmente Dunăreni - undeva pe lângă Cernavodă), Ştefan Petcu și-a făcut junioratul la Farul Constanța, iar la 17 ani și puțin, în 1974, a debutat la echipa mare. Milocaş de mare rafinament, pasator de geniu, Fane a jucat la Farul a jucat 12 ani (în mai multe etape), susţinând 214 meciuri (140 în prima ligă, 74 în a doua) şi înscriind 54 de goluri (24-30). Fostul mare fotbalist a evoluat şi la Steaua, timp de doi ani şi jumătate. Cu echipa bucureşteană a cucerit campionatul şi Cupa României şi a evoluat în Cupa Cupelor, începând în lotul „viteziştilor“ sezonul şi campania 1985/1986, care s-a încheiat prin câştigarea Cupei Campionilor Europeni.
 

Are prezenţe şi sub tricolor

 
După Steaua, în cariera sa au urmat: FC Bihor Oradea (returul 1985/1986, 5 meciuri, niciun gol), FC Constanţa (1987 - 1989, 74-30), Unirea Slobozia (1989/1990, 30-10), FC Constanţa (1990/1991, 19-3) şi Portul Constanţa (1991/1992, 25-6), la Slobozia şi la Portul fiind antrenor-jucător. Are şi selecţii la echipa naţională B şi la lotul României de până în 21 de ani.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
Citeşte şi:
 
Constanţa
În cinstea lui Ştefan Petcu! Spectacol la meciul dintre FC Farul Old-Boys şi All Stars


Ștefan Petcu, în tricoul Stelei. Imagini de colecție. Prietenia specială cu Marius Lăcătuș și meciurile cu AS Roma (galerie foto + video)
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii