Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
03:01 24 01 2019 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Coleg de clasă şi de echipă cu un portar al Naţionalei Fraţii gemeni Romulus şi Remus şi-au botezat copiii Decebal şi Burebista. Unul a ajuns fotbalist la Farul (galerie foto)

ro

14 Sep, 2013 00:00 4815 Marime text
Povestea prenumelui fostului fundaş al FC Farul Decebal Gheară este una interesantă. Născut la Hunedoara, într-o zonă încărcată de istorie, acum fix 35 de ani, fotbalistul de mai târziu avea să fie numit după celebrul rege dac, în urma unei înţelegeri dintre tatăl şi unchiul său.

Familiile Gheară sunt renumite în Hunedoara pentru prenumele taţilor şi ale primilor lor copii, ambii băieţi. Fraţi gemeni, capii familiilor au primit prenumele Romulus şi Remus. Pentru a păstra tradiţia, cei doi s-au vorbit ca, atunci când vor avea şi ei copii, să îi boteze tot cu rezonanţă istorică. Primul copil i s-a născut lui Romulus, iar tatăl i-a zis Decebal. La doi ani distanţă, a venit pe lume şi odrasla lui Remus, care a fost numit tot după un viteaz strămoş, regele Burebista. Peste ani, Decebal Gheară avea să devină fotbalist, iar timp de trei ani a jucat şi la FC Farul, actualmente fiind stabilit la Constanţa, alături de soţie şi de fiica lor. Astăzi, Decebal împlineşte 35 de ani. Burebista Gheară în schimb nu a urmat cariera sportivă. În momentul de faţă, lucrează într-o firmă din Timişoara, acolo unde şi locuieşte.

Pe fratele lui Gheară trebuia să-l cheme Cotiso

„Tatălui meu, care nu mai trăieşte, stingându-se din viaţă când eu aveam 18 ani, îi plăcea mult istoria. Având în vedere şi că Hunedoara este o zonă plină de istorie, a căzut de acord cu fratele său geamăn să-şi numească primii născuţi, dacă vor fi băieţi, Decebal şi Burebista. După noi, în cele două familii au mai venit doi copii. Eu am un frate, iar Burebista o soră, însă ambii au prenume obişnuite. Pe fratele meu îl cheamă Bogdan, dar era cât pe ce să i se zică Cotiso (n.r. conform legendei, se presupune că cel numit astfel a fost fiul lui Decebal). Am insistat însă pentru a nu i se zice aşa, întrucât erau destule prenume celebre. Şi într-adevăr, istoria s-a oprit la mine şi la Burebista, sora acestuia primind prenumele Elena. În Hunedoara, multă lume ne ştie povestea, iar de multe ori, când eram mici, am fost subiect de glume, nu răutăcioase însă”, povesteşte Decebal. Fratele său Bogdan este şi el fotbalist, jucând la Ceahlăul Piatra Neamţ, iar vărul Burebista, deşi nu a făcut sport, este microbist, ţinând cu Rapid Bucureşti. Pe Facebook, verii Gheară au o poză împreună, la care un bun prieten al lui Decebal, fotbalistul Bogdan Apostu (fost şi el la Farul, actualmente la UTA), a comentat cu umor: „Din poza asta lipsesc Gheară Iancu de Hunedoara şi Gheară Traian”.

Golul de la Sofia

Decebal Gheară a început fotbalul la Corvinul Hunedoara, unde l-a avut coleg (de la juniori, de la 7 ani, până la echipa mare) şi pe Bogdan Lobonţ, actualul portar al lui AS Roma şi fost internaţional. Cei doi au fost colegi şi la liceu, unde au învăţat în aceeaşi clasă. După Corvinul Hunedoara, Decebal (fundaş central sau mijlocaş la închidere) a mai jucat la Oţelul Galaţi, Panachaiki Patras (Grecia), FC Farul (timp de trei ani, între anii 2005 şi 2008), Delta Tulcea şi Săgeata Stejaru (devenită ulterior Năvodari). În Liga 1, a susţinut 53 de meciuri pentru Farul, înscriind un gol. A participat şi la campania din Cupa UEFA-Intertoto a „marinarilor”. În dubla cu echipa bulgară Lokomotiv Plovdiv,  a ratat un penalty în turul de la Constanţa (meci câştigat cu 2-1 de Farul), iar la Sofia a marcat (din lovitură liberă de la 25 m) golul care le-a adus constănţenilor calificarea. Meciul din Bulgaria s-a încheiat la egalitate, 1-1, Gheară punctând în minutul 56, la 1-0 pentru Lokomotiv. Echipa Farului din Bulgaria a fost: Curcă - Farmache, I. Barbu, Gheară, L. Florea - Băcilă, Larie, Voiculet, I. Apostol (84 Fl. Neaga) - Todoran (90 Boghiţoi), A. Disney (81 D. Florea). Antrenor, Momcilo Vukotic.  

Confundat cu nepotul lui Nicu Gheară

Decebal este căsătorit cu Oana, iar cei doi au o fetiţă, Ines Nicolle, în vârstă de trei ani. Familia Gheară este stabilită de opt ani la Constanţa, iar când juca la Farul mulţi suporteri credeau că, după nume, fotbalistul este aromân. „Unii îmi vorbeau pe stradă armâneşte. Alţii ziceau că sunt rudă cu Nicu Gheară, nepot de-al său. Avem apartament la Constanţa, stăm aici de mulţi ani, însă nu se ştie unde ne va duce viaţa, cu atât mai mult cu cât eu sunt antrenor şi aş putea merge la o echipă care e departe de Constanţa”, spune Decebal. Posesor al licenţei B, care îi dă dreptul să profeseze ca antrenor principal la Liga a 3-a şi secund la Liga a 2-a şi la Liga 1, Gheară (care a fost secund şi la FC Farul) aşteaptă actualmente concretizarea unui angajament. Până când va fi implicat iar direct în fenomenul fotbalistic, se ocupă non-stop de fetiţa sa, care este argint viu. „Ines e cea mai sportivă fată dintre toţi copiii pe care îi cunosc. Cu siguranţă nu va sta departe de sport când va mai creşte. Vecinii de la bloc îi spun «Rambo», la câtă energie are în ea”, arată Decebal.

Ti-a placut articolul?

Comentarii