Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:00 18 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Captură-record pentru un fost fotbalist şi antrenor la Farul Vânătorul de ştiuci a prins un „monstru” cu dinţi ca de câine (galerie foto)

ro

23 Jul, 2013 00:00 7827 Marime text
Decebal Gheară i-ar fi lăsat cu gura căscată pe Toma Caragiu şi Octavian Cotescu dacă ar fi concurat cu ei în „Operaţiunea Monstrul”. Pe o baltă din judeţul Tulcea, fundaşul a stabilit un record personal în materie de pescuit
 

Fostul fotbalist şi antrenor secund al Farului Decebal Gheară îşi aminteşte cu plăcere de una dintre nenumăratele partide de pescuit la care a participat pe balta Lunca din judeţul Tulcea. Acolo i-a venit de hac celui mai mare peşte pe care l-a prins până acum, o ştiucă de peste un metru.
 
Pescar împătimit, Decebal Gheară a colindat ţara în lung şi-n lat pentru a-şi ostoi această patimă a bălţii, a undiţei şi a momelii. De fel din Hunedoara, dar stabilit la Constanţa, „Gery” a dat la peşte pe multe râuri (Mureş, Timiş, Criş) sau lacuri din acea parte a ţării, iar după ce a venit la Constanţa a „călcat” toate bălţile din împrejurimile oraşului, iar paşii l-au purtat frecvent şi spre Tulcea. Într-una dintre aceste incursiuni, pe balta Lunca, a dat de dihanie. Ca într-o veritabilă ecranizare nouă a „Operaţiunii Monstrul”, pe apă s-au format două echipaje (într-o barcă a fost portarul George Curcă şi fundaşul Ion Barbu, iar în cealaltă Gheară şi fratele lui Curcă), cei patru pescari întrecându-se la prins peşte. Echipajul Curcă - Barbu a crezut că a dat lovitura şi că „adversarii” vor rămâne ca la cinematograf când vor vedea ştiuculiţa de vreo două kilograme care le căzuse în plasă. De unde aşa ceva! Decebal şi coechipierul său au zâmbit cu superioritate şi şi-au făcut complice cu ochiul, iar fundaşul Farului a ridicat din barcă un peşte pentru a li-l prezenta celorlaţi doi. Care peşte nu se mai sfârşea. Curcă şi Barbu au înlemnit. Gheară tot ridica braţul, iar ştiucii, căci tot ştiucă era, nu i se vedea coada şi pace. Era un exemplar superb, de opt kilograme şi un metru şi doi centimetri. Cel mai mare peşte din palmaresul lui Gheară. Un record pe care nu l-a doborât până acum.
 
Ce a păstrat ca trofeu
 
„Mi-a fost greu s-o dovedesc. N-aveam minciog şi m-am chinuit ceva până am urcat-o în barcă. Am folosit lansetă de răpitor şi momeală artificială. Până atunci, nu prinsesem peşti mai mari de trei - cinci kile, tot ştiuci. Acum, exemplare de dimensiunile celei de la Lunca sunt tot mai rare, aceasta şi din pricina braconajului. E şi greu să pescuieşti ştiuci. Trebuie să ştii unde stau şi să dai cu strună de oţel, altfel îţi taie firul. În general, au 700 de dinţi foarte ascuţiţi, chiar şi în cerul gurii. Capul acelei ştiuci de opt kilograme l-am păstrat ca trofeu. După cum am învăţat de la pescarii mai bătrâni, l-am ţinut două săptămâni în apă cu sare, apoi l-am scos afară, la uscat, să-l bată vântul. Ultima operaţiune a fost lăcuirea, după care gata trofeul. Are dinţi foarte mari, zici că sunt de câine”, a declarat Gheară.
 
Asistentul lui Ion Barbu la vânătoare
 
Decebal a acumulat experienţă în materie de pescuit alături de Ion Barbu, fostul căpitan şi antrenor al Farului, un alt pescar de calibru. „Am prins toate soiurile de peşte. Doar în largul mării nu am ieşit până acum. Am prins însă stavrid (la ţaparină) şi guvid la Agigea. Îmi place mult să dau la răpitori. Cu Barbu am fost împreună şi la vânătoare, însă în acest domeniu el e maestrul, eu doar adun trofeele”, a mai spus Gheară, care, actualmente, se află în căutarea unui angajament de antrenor. În vârstă de 35 de ani, Gheară a renunţat definitiv la cariera de jucător şi a început-o pe cea de tehnician, o perioadă lucrând ca secund la Farul. „Meseria de antrenor e total diferită de viaţa de jucător. Însă îmi place foarte mult. Am licenţa B, graţie căreia pot fi principal la Liga a III-a şi secund la Liga a II-a şi la Liga 1”, a punctat Gheară.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii