Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:15 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Au dat în mine ca într-un animal“ Arbitrul Marian Carson, operat după bătaia primită la un meci jucat la Ovidiu

ro

05 May, 2014 00:00 5433 Marime text
Scene de coşmar, sâmbătă, la partida de fotbal CSO Ovidiu - CS Eforie, contând pentru etapa a patra a play-off-ului Ligii a IV-a a judeţului Constanţa. În repriza a doua, arbitrul a fost luat la bătaie, fiind dus cu salvarea la spital, unde a fost operat
 
În minutul 73, la scorul de 2-1 pentru oaspeţi, o decizie a centralului i-a determinat pe mai mulţi spectatori să pătrundă pe teren şi să-l lovească pe „cavaler“, meciul fiind oprit, fără a continua ulterior. Marian Carson acuză că au dat în el şi trei fotbalişti de la Ovidiu şi că, în momentul incidentelor, forţele de ordine lipseau de la stadion. Plin de sânge, arbitrul a primit îngrijiri medicale întins pe jos, iar apoi a fost dus la spital. Tânărul de 26 de ani s-a ales, printre altele, cu fractură de piramidă nazală. Sâmbătă seară, a fost operat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, fiindu-i aplicate şi trei copci pentru o tăietură.
 
„În jur de zece spectatori au sărit gardul. Am fost lovit cu pumnii în cap de mai multe ori, dar şi în spate. Au dat în mine şi trei fotbalişti de la echipa gazdă. După golul de 2-1 al oaspeţilor, s-a mai jucat vreo cinci minute, după care i-am arătat cartonaşul galben unui fotbalist de la Ovidiu, pentru fault. Acesta mi-a adresat apoi injurii şi l-a primit şi pe cel roşu. De aici a pornit totul. Înainte, mai eliminasem un fotbalist de la CSO Ovidiu. Gazdele au acuzat şi golul doi, însă asistentul Florian Gavriluc a revenit asupra deciziei de a arăta ofsaid, spunându-mi că nu a fost. Dar chiar şi dacă erau greşeli de arbitraj, nu trebuiau să sară 20 de inşi şi să mă bată ca pe un animal. În momentul de faţă (n.r. - ieri), mă simt rău, mă doare capul, am căile respiratorii blocate. Voi sta în spital cel puţin trei - patru zile. Am fost operat pentru fractură de piramidă nazală şi mi-au fost aplicate şi trei copci pentru o tăietură între nas şi ochi“, a povestit arbitrul Marian Carson.

Celălalt asistent al centralului, Marius Dumitru, istoriseşte şi el evenimentele reprobabile: „Marian a fost umplut de sânge. A avut ameţeli şi l-am întins pe jos. Am urmărit să nu se înece, din cauza hemoragiei masive. E inadmisibil ce s-a întâmplat. Cum ar spune Cristi Borcea, «masacru, masacru...». Un băiat din tribună, care era la meci alături de prietena sa, a filmat incidentele cu telefonul mobil, însă a fost ameninţat să şteargă filmarea. Trebuia să reţinem trei carnete de legitimare ale jucătorilor de la Ovidiu, dar le-am returnat pe toate reprezentanţilor gazdelor, ca să putem pleca de la stadion. Foarte puţini de la echipa din Ovidiu au sărit să aplaneze violenţele. Atât eu, cât şi colegul Florian Gavriluc nu am fost agresaţi fizic, ci doar ameninţaţi. Nu am avut sprijinul forţelor de ordine, dar nici pe cel al observatorului Dănuţ Drăgulin, care a stat deoparte şi nu s-a implicat. În plus, antrenorul gazdelor, Marius Axinciuc, a incitat din tribună, acolo unde fusese trimis de Marian Carson“.
 
„Lipsa lor mi-a pus viaţa în pericol“
 
Brigada de arbitri mai acuză că, în momentul incidentelor, forţele de ordine lipseau de la stadion. „La începutul meciului, erau trei poliţişti, dar am înţeles că, în repriza a doua, au plecat. Unul a semnat de prezenţă în raportul de joc. Ulterior, când au revenit, solicitaţi cu ocazia violenţelor, unul mi-a spus că a fost solicitat prin 112 la un caz cu împuşcături. «OK, dar de ce nu au rămas ceilalţi doi?», l-am întrebat. Tăcea, nu zicea nimic. Voi face reclamaţie la poliţie împotriva celui care a semnat în raport. Lipsa lor de la stadion mi-a pus viaţa în pericol. De asemenea, îi voi da în judecată pe agresori. Voi solicita ca probă înregistrările video de la stadion“, a mai spus Marian Carson, care este arbitru de aproximativ 14 ani. Născut în Vaslui, Carson locuieşte acum în Constanţa, unde s-a logodit. În afara gazonului, activează ca maistru militar. Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al judeţului Constanţa spun că sunt efectuate cercetări în cazul de la Ovidiu. S-a format un cerc de suspecţi şi urmează să fie luate măsurile în consecinţă, în funcţie de numărul de zile de îngrijiri medicale de care va beneficia arbitrul şi în funcţie de opţiunea sa. De asemenea, cu privire la presupusa plecare a poliţiştilor de la faţa locului, la nivelul IPJ s-a declanşat o anchetă internă.
 
„Meciul a fost condus după două regulamente“
 
Antrenorul lui CSO Ovidiu, Marius Axinciuc, neagă faptul că ar fi incitat din tribună, exprimându-şi regretul, în numele echipei sale, pentru incidentele produse. Tehnicianul a criticat însă arbitrajul. „A fost dezastruos, într-o singură direcţie. Meciul a fost condus după două regulamente, unul pentru Eforie şi unul pentru Ovidiu. La golul doi, asistentul ridică steagul pentru ofsaid, apoi îl lasă jos, când se marchează. După meci, a recunoscut că a greşit iniţial. Jucătorii noştri au primit două cartonaşe roşii, fiind eliminat şi eu de pe bancă. Recunosc că am protestat, dar în limita regulamentului, nu am adresat injurii şi ameninţări. Înainte de meci, arbitrii s-au tot legat de diploma asistentei medicale şi au spus că vor protecţie la meciul de seniori. Nu am instigat din tribună. M-a acuzat de acest lucru asistentul Florian Gavriluc, care era pe cealaltă parte a terenului, la 70 de metri. Imaginea mea e pătată în urma acestor acuze. Nu-mi stă în caracter să instig la violenţă. Dacă eram rău intenţionat, nu-l lăsam pe un jucător de-al meu, Robert Dulan, să-i ofere îngrijiri medicale arbitrului, timp de 30 de minute, alături de asistenta medicală. Eu de la început am strigat la ai mei: «Aveţi grijă să nu ia bătaie arbitrii!». În numele echipei, regret ce s-a întâmplat. Nu trebuia să se ajungă aici“, a declarat Marius Axinciuc. Acesta spune că n-a văzut dacă şi jucători de la Ovidiu l-au lovit pe arbitru. „Nu pot zice nici da, nici nu“, a arătat antrenorul.
 
„Să fie pedepsiţi exemplar!“
 
Preşedintele Comisiei Judeţene de Arbitri, asistentul FIFA Aurel Oniţa, a spus, ieri, că nu cunoaşte în amănunt desfăşurarea evenimentelor (sâmbătă seară fiind în brigadă la Timişoara, la partida de Liga 1 ACS Poli - Petrolul Ploieşti), şi că urmează să se informeze. Oniţa a condamnat însă cele întâmplate, care „nu au nimic în comun cu educaţia şi cu civilizaţia“. „Vom merge până la capăt, pe toate căile posibile, iar cei vinovaţi pentru cele întâmplate vor plăti. Trebuie să fie pedepsiţi exemplar. Ne întrebăm dacă nu cumva are o culpă şi Asociaţia Judeţeană de Fotbal că s-a ajuns aici. Nu interesează chiar pe nimeni să fie oprită violenţa? În loc să fie eradicată, aceasta se amplifică. Anunţăm însă că, dacă cineva a încercat să ne sperie şi să ne facă să plecăm, a dat greş. Nu renunţăm. Dacă a existat o asemenea intenţie, a avut efectul invers decât cel scontat“, a arătat Aurel Oniţa. „Faptele sunt grave. Le vom judeca potrivit regulamentului şi vom lua cele mai drastice măsuri“, a spus şi Vasile Mihu, preşedintele AJF Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii