Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:01 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Arena din Constanţa, năpădită iar de bălării „Pe stadionul Farul se organizează Cupa 1 iunie la şobolani şi căpuşe“ (galerie foto + video)

ro

25 May, 2017 00:00 8027 Marime text
Antrenorii şi sportivii pe care-i pregătesc aceştia pe stadionul „Farul“ din Constanţa se plâng din nou de condiţiile în care sunt nevoiţi să lucreze pe arena din strada Primăverii. Iarba a crescut iar prin tribune, ajungând la dimensiuni apreciabile, suprafaţa de joc a terenului nu a mai fost tunsă de mult (devenind raiul căpuşelor), iar şobolanii se plimbă în voie prin incinta sportivă.
 
Baza sportivă „Farul“ a fost transmisă, prin Hotărârea Guvernului nr. 666/12 iulie 2001, în folosinţa gratuită a CS FC Farul Constanţa, pe o perioadă de 49 de ani. Clubul constănţean a intrat în faliment în 2016, iar complexul sportiv s-a degradat constant în ultimii ani, având nevoie stringentă de reabilitare. De curând, prin hotărâre de Guvern, dreptul de folosinţă gratuită al FC Farul asupra bazei a fost revocat, iar în ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa, s-a adoptat proiectul de hotărâre „privind exprimarea acordului pentru preluarea unor bunuri imobile, proprietate publică a statului (n.r. baza sportivă „Farul“, situată în municipiul Constanţa, strada Primăverii nr. 2, în suprafaţă totală de 78.143,29 de metri pătraţi), din administrarea Ministerului Turismului şi Sportului - Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa în administrarea Consiliului Judeţean Constanţa“. Acum urmează ca şi MTS să-şi dea acceptul pentru această trecere a complexului sportiv la CJC. De asemenea, şi Consiliul Local Municipal Constanţa vrea să preia stadionul, iar un proiect de hotărâre în acest sens se va afla în dezbaterea consilierilor în proxima şedinţă a CLM.

Semnale de alarmă 

Antrenorii şi sportivii care-şi desfăşoară activitatea pe stadion (în special cei de la atletism) au tras de multe ori semnale de alarmă în privinţa situaţiei din arenă. Anul trecut, la finele verii, Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Constanţa a desfăşurat, prin intermediul unei firme specializate, o acţiune de stârpire a şobolanilor. Au urmat intervenţiile celor de la Suporter Spirit Club Farul şi ale fanilor, care, în mai multe reprize, au făcut curat pe stadion, au tăiat iarba din tribune şi de la nivelul terenului (pe margine) şi au făcut reparaţii la sediul administrativ. Pe stadion însă, în prezent, iarba şi buruienile au revenit la dimensiuni de grădină botanică, iar şobolanii îşi fac din nou de cap, spre disperarea antrenorilor şi a sportivilor. Iarba de pe terenul de fotbal e numai bună pentru păşunat.

Tabloul „Livada din stadion“

Eveline Lisenco, antrenoare de atletism la CS Farul Constanţa, a postat pe Facebook o imagine sugestivă cu stadionul, cu mesajul „Livada din stadion“. „Joi, 25.05.2017, pe stadionul Farul din Constanţa se organizează Cupa 1 Iunie la şobolani şi căpuşe, generaţia 2017. Ca noutate, pentru anul acesta este introducerea ştafetei «mixtă combinată». Este minunat să antrenezi în asemenea condiţii!“, a detaliat fosta campioană pe reţeaua de socializare, făcând haz de necaz. „Dezamăgire totală!“, „Wow… c'est magnifique“ sau „Natura îşi revendică teritoriul!“, au fost câteva comentarii la postarea Evelinei Lisenco. 

„Facem schimb de ştafetă cu vietăţile“ 

„E horror! E jale! Aşa ceva nu se poate! Gazonul are jumătate de metru. Nu a mai fost tuns de nu ştiu când. Pe margine, nu mai putem să bem apă. E exact ca în toamna trecută. Cum poţi face performanţă în astfel de condiţii? E focar de infecţie! Ne-am săturat, suntem revoltaţi, dezamăgiţi şi supăraţi! Organizăm concurs, Cupa 1 Iunie, şi facem schimb de ştafetă cu vietăţile. Purici au fost, acum ne confruntăm, în iarbă, cu căpuşe. Mulţi dintre noi am văzut şobolani în tribună. Cum să te duci să lucrezi acolo teste cu copiii? Testele sunt de bază în atletism. Unde să lucrăm? Îi iau la bloc în parcare şi fac pante şi trepte în scara blocului. Ca să fim mai în siguranţă“, a declarat Eveline Lisenco.

„În tribune, putem pune pomi fructiferi sau nişte răsaduri“ 

Antrenoarea se întreabă cu îngrijorare ce se va întâmpla pe stadion peste puţin timp, când temperaturile vor atinge valori foarte mari. „Dacă acum sunt şobolani şi încă nu e foarte cald, dar peste o lună, când temperatura va urca la 30 - 40 de grade Celsius, ce vom face? Îi ocolim pe pistă? Din păcate, acestea sunt vremurile în care trăim şi asta trebuie să suportăm. În tribune, putem pune pomi fructiferi, de aceea am şi scris livadă. Sau nişte răsaduri, de salată, de roşii…“, e supărată Eveline Lisenco.

„De la 18.00 la 20.00 e ticsit stadionul“

Antrenoarea de atletism e nemulţumită şi de faptul că, pe stadion, vin multe persoane care nu au ce căuta acolo. „Vin mulţi cu cărucioare cu copii pe care-i plimbă pe stadion. Mai sunt biciclete, triciclete, motorete, mingi, mingiuţe, orice. Intră cine vrea şi cine nu vrea. Un coleg de-al meu a avut show cu cineva din acest punct de vedere. De la ora 18.00 la 20.00 e ticsit stadionul, cu ce vreţi“, a dezvăluit Eveline Lisenco.

Suporterii invită din nou constănţenii la acţiuni de ecologizare

În legătură cu situaţia arenei constănţene, SSC Farul Constanţa a trimis următorul comunicat:

„Cu privire la ştirile apărute în presa locală şi naţională privind situaţia Stadionului «Farul», dorim să facem următoarele precizări:

1. Colectivul S.S.C. Farul a realizat tot ce i-a stat în putinţă pentru cosmetizarea arenei din Strada Primăverii nr. 2. Începând cu luna august anul trecut am organizat mai multe acţiuni de ecologizare a tribunelor, înlăturare a buruienilor şi eliminare a deşeurilor. Cu sprijinul sponsorilor şi al suporterilor, am reuşit să renovăm intrarea principală şi zona vestiarelor şi s-au realizat lucrări la instalaţia de încălzire şi la nivelul spaţiilor de cazare de la mini-hotel. De asemenea, pentru că ne-am dorit (şi încă ne dorim) să jucăm meciul de baraj pe acest stadion, am reuşit să însămânţăm gazonul şi l-am îngrijit cum ne-am priceput mai bine, în limita resurselor pe care le-am avut la dispoziţie.

2. Împărtăşim îngrijorarea colectivului de antrenori şi sportivi cu care împărţim infrastructura existentă la stadion. Condiţiile de pregătire lipsesc aproape cu desăvârşire, iar peisajul este din nou dezolant. Tribunele au fost din nou năpădite de buruieni, iar prezenţa animalelor şi insectelor înţepătoare periclitează sănătatea tuturor celor care practică activităţi sportive. Deja stadiul de degradare a arenei se apropie de limita după care orice încercare de reabilitare va fi inutilă. Lipsesc sursele de apă potabilă, toaletele sunt inutilizabile şi adevărate focare de infecţie.

3. Sperăm ca autorităţile locale să se implice cât mai urgent în reabilitarea acestui simbol al Constanţei. Nu considerăm că avem vreun drept de exclusivitate asupra arenei doar pentru Farul a fost echipa care a jucat cele mai multe meciuri pe acest teren. Dimpotrivă, ne dorim ca toate echipele din Constanţa, indiferent de competiţia în care sunt angrenate să evolueze pe o arenă modernă, fie ea “Farul” sau un stadion nou. De o nouă arenă ar beneficia întreaga regiune de dezvoltare Sud-Est şi, implicit, oraşul Constanţa. O arenă multifuncţională care să nu fie dedicată exclusiv competiţiilor sportive ci şi evenimentelor cultural-artistice (concerte, proiecţii cinematografice, spectacole de teatru etc.) ar duce spre o mai bună valorificare a potenţialului turistic al Constanţei.

4. În acest an, am încercat să limităm accesul neautorizate în incinta arenei. Din păcate, nu am reuşit să ajungem la o înţelegere cu reprezentanţii DJST, cărora le-am propus un protocol de colaborare în vederea asigurării pazei bazei sportive şi a infrastructurii acesteia. Până la urmă, aceste tentative au eşuat. Şi aşa se explică numărul mare de persoane care vin la stadion după bunul plac şi nesocotesc munca sportivilor şi antrenorilor sau le îngreunează sau împiedică desfăşurarea antrenamentelor.

5. Incepand de zilele urmatoare, vom invita din nou toţi constănţenii care iubesc acest loc deosebit la noi acţiuni de ecologizare a arenei. Sperăm să ni se alăture în acest demers atât antrenorii şi sportivii de la atletism, juniorii Academiei “Farul”, părinţii acestora şi toţi cei care utilizează arena pentru recreere, menţinerea condiţiei fizice şi sport de performanţă. Acest stadion este al nostru, al tuturor constănţenilor şi tot nouă ne revine datoria de a-l întreţine, conserva şi înfrumuseţa.

Împreună ducem mai departe spiritul farist!“.

Sursa foto: ZIUA de Constanţa 
 
Citeşte şi:

La stadionul „Farul“, sportivii şi antrenorii sunt terorizaţi de şobolani: „Se caţără pe pereţi de zici că sunt Spidermani!”
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii