Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:03 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Andrei Maer, de la Academia Hagi Copilul care a intrat pe teren cu Moţi, la meciul România - Lituania, e din Constanţa (galerie foto+video)

ro

25 Mar, 2016 00:00 7064 Marime text
Micul fotbalist constănţean Andrei Maer, de la Academia „Gheorghe Hagi“, a avut parte de o experienţă extraordinară la partida amicală de la Giurgiu România - Lituania 1-0, la care a fost football player escort
 
În vârstă de nouă ani, Andrei şi-a împlinit unul dintre visuri, acela de a se afla în preajma fotbaliştilor echipei naţionale a României, de a-i vedea în carne şi oase. Mai mult, în calitate de component al grupului copiilor care i-au însoţit pe teren pe jucătorii celor două formaţii, l-a ţinut de mână pe fundaşul lui Ludogoreţ Razgrad Cosmin Moţi, cu care a schimbat şi câteva cuvinte.
 
Andrei Maer a fost însoţit la meciul de la Giurgiu de mama sa, Cristina. Tatăl, Ciprian, şi celălalt copil al familiei Maer, mezinul Teodor, au rămas acasă şi s-au bucurat din faţa televizorului pentru Andrei, care joacă portar la Academia Hagi şi este un fotbalist care promite mult. „A fost super-încântat, a trăit experienţa vieţii lui. Era înnebunit, nu-i venea să creadă că-i adevărat. La un moment dat, ne-am despărţit, pe la ora 18.00 şi ceva pe copii i-au luat organizatorii pentru un scurt training şi să le dea echipamentul. L-am mai văzut apoi când a ieşit de la vestiare înainte de meci cu jucătorii celor două echipe. A fost o oportunitate extraordinară pentru copil de a se afla lângă fotbaliştii echipei naţionale. O experienţă de neuitat pe care a trăit-o. Un factor motivaţional puternic“, a declarat Cristina Maer.

Ce a vorbit cu Moţi


Jucând portar, Andrei ar fi vrut să fie „perechea“ goal-keeper-ului României care urma să evolueze, dar, în cele din urmă, i-a fost repartizat fundaşului Cosmin Moţi. Bun şi acesta însă, micul fotbalist rămânând fascinat de jucătorul care joacă în Bulgaria. „Andrei îşi dorea foarte mult să fie cu portarul Costel Pantilimon, însă copiii au fost distribuiţi la jucători după înălţime şi, cum au fost doi mai înalţi ca el, Andrei a ajuns la Cosmin Moţi. Dar i-am spus: «Mamă, din moment ce ai ajuns acolo, puteai să însoţeşti şi un lituanian. Important e că i-ai văzut în carne şi oase». Oricum, Andrei s-a bucurat mult. A şi vorbit cu Moţi. Întâi l-a întrebat cum a reuşit să apere penalty-urile din meciul cu Steaua. Moţi a răspuns: «Andrei, am reuşit cu noroc, cu foarte mult noroc». «Te-am întrebat aceasta pentru că eu sunt portar, la Academia Hagi», a explicat Andrei. «Bravo, bravo, ţine-o tot aşa!», l-a încurajat Cosmin, care l-a întrebat şi dacă îi e frig. De treabă băieţii. La nivelul la care sunt ei, din ce mi-a povestit Andrei, am simţit o grijă deosebită pentru copii. La intonarea Imnului României, Andrei mi-a spus: «Tremuram de emoţii. Nici nu mai simţeam frigul»“, a povestit mama micului fotbalist.

Şi-a adus şi mănuşile de portar pentru autografe


Andrei Maer era pregătit să ia şi autografe de la idolii săi, dar nu a reuşit. „Îi pusesem în rucsăcel un carneţel şi un pix pentru autografe, dar s-a luat cu joaca, cu copiii pe acolo, cu emoţiile, şi n-a reuşit. A fost şi o organizare strictă. Pe copii i-au băgat într-o cameră pentru a-i instrui, nu puteau merge de colo-colo. Andrei avea inclusiv mănuşile de portar la el. Dacă avea timp sau posibilitatea, voia să ajungă la cei trei portari ai României, Tătăruşanu, Pantilimon şi Silviu Lung junior, pentru ca aceştia dă-i dea cu markerul autografe pe mănuşi. N-a putut însă“, a mai spus Cristina Maer, care şi-a însoţit pozele postate pe Facebook de la meci cu două comentarii: „Emoţii, încântare, mândrie. O experienţă de nepreţuit, trăită la maximum de Andrei Maer“ şi „Andrei Maer, tare mândru lângă Cosmin Moţi, la meciul România - Lituania“.

A cântat Imnul, cu mâna la inimă


Şi tatăl fotbalistului l-a încurajat pe Andrei pe Facebook. Ciprian Maer a postat o poză cu băiatul său de la intonarea imnurilor, cu mesajul: „Următoarea fotografie vreau să fie invers, tu în Naţionala României cu un copil în faţă!!!!! No presure!”. În timpul intonării Imnului Naţional al României, Andrei a stat foarte frumos, a ţinut mâna la inimă şi a cântat. L-a văzut toată ţara! Apariţia sa la televizor, în prim-plan, la un aşa eveniment, i-a bucurat şi pe apropiaţii săi şi ai părinţilor săi. „Ce emoţii are, dragul de el! Şi foarte mândru, în acelaşi timp! Pup, băiat bun!”, „Well job done! Sper să ajung să te cunosc înainte să devii celebru. Te pup, Cristina Maer! O super mămică!”, „Bravo, Andrei, mama şi tata!”, „Se vede că este super emoţionat. Bravo, Andrei!”, „Sunt sigură că aşa o să fie! Baftă!” sau „Doamne ajută! Baftă multă!”, au fost câteva dintre mesaje, ultimele două referindu-se la îndemnul tatălui. „Mândru de năşicul meu!“, a postat şi Marian Radu.

Campion naţional de două ori în patru zile


Născut în anul 2007, Andrei Maer este component al grupei 2006 de la Academia Hagi, antrenată de Mihai Stere. Se antrenează la această grupă, dar în competiţii participă şi la 2006, şi la 2007 (antrenor, Ciprian Micu). Anul trecut, în luna decembrie, a ieşit campion naţional de două ori în patru zile, întâi cu grupa 2006, care a câştigat, la Focşani, Memorialul „Gheorghe Ola”, iar apoi cu 2007, care s-a impus, la Târgovişte, în finala mare a Memorialului „Gheorghe Ene“! Băiatul a început fotbalul însă la clubul Metalul din Constanţa, cu antrenorul Florin Bumb, iar, în anul 2014, Mihai Stere şi Florin Burcea, de la Academia Hagi, l-au văzut la o fază de zonă a Memorialului „Gheorghe Ene“ şi astfel portarul a ajuns la Academie.

Idolii săi: Casillas, Neuer şi Tătăruşanu


Andrei Maer îi are ca idoli, dintre portarii străini, pe spaniolul Iker Casillas şi pe germanul Manuel Neuer, iar dintre români îi place mult cum joacă Ciprian Tătăruşanu, de la Fiorentina. Pe când evolua la Metalul, lui Andrei i s-a spus o perioadă şi „Petr Cech“, întrucât, aidoma celebrului goal-keeper ceh, juca cu o cască, purtând acest accesoriu după ce, la un antrenament, s-a lovit cu capul de bară, fiindu-i puse două copci. La două competiţii de mini-fotbal de la Poarta Albă, fazele judeţene ale Memorialelor „Gheorghe Ola” şi „Gheorghe Ene”, Andrei a apărat la Metalul la categoria de vârstă 2005 şi a fost rezervă la 2004, el fiind născut în anul 2007! „Andrei face fotbal cam de un an. La început, voia să joace în câmp, dar l-am convins să intre în poartă, pentru că am văzut că are abilităţi deosebite. Eu am fost portar şi mi-am dat seama imediat de aptitudinile sale. Pot spune că nu am mai văzut până acum un portar aşa de bun la vârsta sa. Este şi curajos. În ciuda accidentării de la cap, nu are reţineri în intervenţii. Este un sportiv 100%, provenind dintr-o familie cu rădăcini înfipte adânc în fenomen. Tatăl său a jucat rugby la Şcoala Sportivă numărul 2 şi la ITC, iar bunicul său a fost fotbalist la Farul, în generaţia lui Paul Peniu”, declara, în 2013, antrenorul de atunci al lui Andrei, Florin Bumb. De curând, micul portar a fost copil de mingi la meciul de Liga a 3-a FC Viitorul II - Juventus Bucureşti.

Şi Teodor Maer face fotbal!


Şi celălalt băiat al familiei Maer, Teodor, în vârstă de şapte ani, este fotbalist la Academia Hagi! Născut în 2009, el joacă la grupa 2008/2009, pregătită de Ştefan Sandu şi evoluează fundaş, graţie înălţimii sale. De altfel, ambii fraţi Maer au şanse bune să crească înalţi, ţinând cont că tatăl lor are 1,93 metri înălţime. Teodor a început fotbalul la Academia Hagi. Şi el, şi Andrei învaţă la Şcoala Gimnazială numărul 7 „Remus Opreanu“ din Constanţa. Andrei e în clasa a 2-a, având-o învăţătoare pe Mirela Izabela Enuţă, în vreme ce Teodor e la clasa pregătitoare (învăţătoare, Marinela Mutuligă).
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii