Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:20 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Aduce cu Tom Cruise din „Top Gun” Portarul Farului s-a făcut pilot de vânătoare (galerie foto)

ro

18 Jun, 2013 00:00 6784 Marime text
Vlad Neagu, cel care a închis poarta „marinarilor” pe finalul sezonului trecut, a avut trăiri de neuitat la mitingul aviatic de la Boboc

Aflat în vacanţă, portarul FC Farul a efectuat o mică excursie în judeţul Buzău, unde, cu prilejul sărbătoririi Centenarului Aeronauticii Militare Române, Statul Major al Forţelor Aeriene, în colaborare cu Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” de la Boboc, a organizat un miting aviatic. Vlad Neagu a însoţit o prietenă, mare pasionată de aviaţie, şi a rămas impresionat de cele văzute.

Cei prezenţi la Boboc au vizitat Şcoala de Aplicaţie pentru Forţele Aeriene „Aurel Vlaicu” (acolo unde se antrenează viitorii piloţi de vânătoare ai Forţelor Aeriene Române), apoi au participat la o expoziţie statică de avioane şi elicoptere aflate în dotarea Forţelor Aeriene Române. După ce s-a făcut o demonstraţie de zbor cu aeromodele, aşii aerului de la Boboc au efectuat zboruri demonstrative cu avioane civile şi militare. Vlad Neagu şi ceilalţi privitori nu şi-au putut lua ochii de la formaţiile de avioane de atac la sol şi antrenament IAR 99 Şoim, de la avioanele de vânătoare MIG 21 Lancer, de la avioanele de transport C 130 Hercules, de la elicopterele IAR 316 B, ori de la avioanele de acrobaţie IAK 52. În program a figurat şi evoluţia piloţilor şi a paraşutiştilor sportivi de la Aeroclubul României şi de la Aeroclubul Clinceni. Până la acest eveniment, portarul Farului nu se dădea în vânt după avioane şi tehnică de luptă. Însă ceea ce a văzut la Buzău l-a trecut din tagma neiniţiaţilor, a profanilor, în cea a pasionaţilor. „Am însoţit la Boboc o prietenă, Marina Cozma, alături de care au venit şi alte câteva fete de la Măcin, de unde este ea. Pentru mine spectacolul cerului şi al avioanelor nu reprezenta cine ştie ce până acum, iar Boboc mi s-a părut la început doar o destinaţie bună de vacanţă. Însă ce am văzut şi senzaţiile care m-au încercat pe aerodrom mi-au plăcut în mod deosebit. Astfel că am devenit şi eu suporter. Marina este o fană adevărată, iar acum m-a convertit şi pe mine la religia aviaţiei”, a declarat Vlad Neagu.

I-a luat la ţintă pe atacanţii adverşi

Fără a avea această intenţie, fotbalistul Farului a purtat la Boboc o ţinută asemănătoare cu cea a lui Tom Cruise din filmul „Top Gun”. Tricou, geacă neagră, ochelari de soare. O înfăţişare desăvârşită de pilot de vânătoare. Portarul de 23 de ani s-a pozat lângă avioane, elicoptere şi maşini de luptă, iar în multe dintre păsările de pradă motorizate a şi urcat. De asemenea, Vlad nu a ratat nici multitudinea de arme prezente la expoziţie, pe fiecare cântărindu-le, încercându-le şi imaginându-şi cum i-ar fi stat cu ele în realitate. „Cel mai mult mi-au plăcut avioanele MIG 21 Lancer. Au fost piesa de rezistenţă a show-ului aviatic. Nu au coborât la sol, însă a fost suficient să le vedem pe cer pentru a rămâne cu gura căscată. Am înţeles că depăşesc viteza sunetului. Ne-au spart urechile când au trecut pe deasupra noastră”, a mai spus fotbalistul constănţean. Acum, că a intrat în cercul fanilor aviaţiei, Vlad Neagu nu va lipsi nici de la mitingul de la Tuzla, care se va desfăşura între 13 şi 14 iulie. „Evenimentul va fi unul mult mai mare de cât cel de la Boboc. Abia aştept să particip”, a arătat îngerul păzitor al Farului.

As la carte, as pe cer

Pentru Marina Cozma, aviaţia este una dintre marile pasiuni ale vieţii sale. „Iau aviaţia mai în serios decât orice materie la şcoală”, obişnuieşte să spună  tânără de 15 ani, care a trecut în clasa a zecea la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân”. Iar dacă în urmă cu câteva luni a ieşit prima la etapa pe şcoală a Olimpiadei de Tehnologia Informaţiei de la „Mircea”, cu 84 de puncte (deci e as şi la carte), vă daţi seama la ce nivel e cu aviaţia. Din 2012, urmează cursurile şcolii de pilotaj de la Tuzla şi a exersat şi pe simulator de zbor. „Va fi cea mai tânără femeie pilot din România”, se mândreşte Vlad Neagu. În acest an, Marina a participat la San Diego, în California, la conferinţa „International Space Development Conference 2013”. Cunoaşte trei limbi străine, engleză, franceză şi rusă. La evenimentul aviatic de la Boboc a venit echipată până în dinţi, cu trei aparate foto profesionale, surprinzând cu mână de profesionist spectacolul aerian şi de la sol.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii