Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
18:46 31 10 2020 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A venit sfârşitul şi pentru CVM Tomis Serhan Cadâr - „Am preferat să fim bărbaţi şi să ne retragem cu fruntea sus“

ro

19 Jan, 2016 00:00 2475 Marime text
 

Sportul constănţean a primit, ieri, o nouă lovitură devastatoare, după ce campioana României la volei masculin, CVM Tomis, a înştiinţat oficial Federaţia Română că se retrage din competiţiile interne (Divizia A1 şi Cupa României). Anunţul vine la zece zile după ce echipa părăsise şi Liga Campionilor. Clubul nu s-a desfiinţat însă, rămânând cu echipele din sectorul juvenil, dar problemele financiare care împovărează CVM Tomis ar putea aduce falimentul.
 
De şase ori campioană naţională, de opt ori câştigătoare a Cupei României, iar în sezonul 2014/2015 al cupelor europene calificată în play-off-ul de 12 al Ligii Campionilor, CVM Tomis Constanţa a devenit şi ea amintire. Din pricina problemelor financiare, care şi-au arătat efectele negative încă din sezonul trecut, în ediţia 2015/2016, lucrurile au mers din rău în mai rău. Pregătirea a început târziu şi lotul a fost alcătuit pe măsura bugetului, iar în consecinţă, rezultatele au suferit. În Liga Campionilor, echipa era pe ultimul loc, iar în campionat ocupa doar locul şapte. Jucătorii au început să plece (întâi cei străini, apoi şi cei români cu experienţă), a spus pas şi antrenorul principal Martin Stoev, iar CVM Tomis s-a retras la începutul acestui an din Liga Campionilor, urmând a continua în campionat cu tineri din propria pepinieră.

„Nu făceam altceva decât să ne batem joc de aceşti copii“

Echipa a început pregătirile din 2016 sub comanda lui Radu Began, care a avut 13 jucători la primul antrenament. Cele mai sonore nume din lot erau cele ale lui Sergiu Stancu, Andrei Laza şi Dragoş Pavel. Perspectivele nu erau însă îmbucurătoare, astfel că, ieri, a venit şi anunţul retragerii din competiţiile interne.
 
„De foarte multă vreme, trăsesem un semnal de alarmă că s-ar putea să ajungem aici, ceea ce s-a întâmplat până la urmă. Ieri (n.r. duminică), am discutat, am analizat şi azi (n.r. ieri) am înştiinţat oficial Federaţia Română de Volei că ne retragem din întrecerile interne, Divizia A1 şi Cupa României. În lot nu ne mai rămăseseră, dintre «bătrâni», decât doi jucători de 20 de ani, Vologa şi Muscină, iar în spatele lor erau nişte copii, în adevăratul sens al cuvântului (doi născuţi în 1996, unul în 1997, unul în 1998, iar restul în 1999 şi 2000). Dacă mergeam mai departe, nu făceam altceva decât să ne batem efectiv joc de aceşti copii, aruncându-i într-o luptă atât de mare. Nici ei nu puteau să crească şi, în plus, urmau să fie afectaţi moral pentru înfrângerile care aveau să urmeze, rapid şi la scoruri dureroase. Am considerat că, în primul rând din punct de vedere economic, nu mai merită să investim, chiar dacă am fi avut bani. Pe de altă parte, din punct de vedere sportiv, nu aveam nicio şansă de izbândă. Era foarte greu să scăpăm de retrogradare, aproape imposibil. Sumele care ar putea să vină (dar încă nu avem certitudinea) n-ar acoperi toate costurile. Astfel că am preferat să fim bărbaţi şi să ne retragem cu fruntea sus. Am ajuns la inevitabilul «Da, domne, asta e situaţia, n-avem ce să mai facem!»“, a declarat Serhan Cadâr, directorul executiv al CVM Tomis.

Piatră de moară

Chiar dacă echipa de seniori a renunţat la competiţii, CVM Tomis nu se desfiinţează, rămânând mai departe cu secţia juvenilă, unde activează echipele de juniori, cadeţi, speranţe şi minivolei. „Chiar am avut turneu la Tulcea, suntem pe locul întâi în serie la minivolei şi pe doi la speranţe“, a arătat Serhan Cadâr. Viitorul clubului se anunţă însă sumbru, datoriile şi restanţele băneşti atârnând ca o piatră de moară la gâtul CVM Tomis.

Restanţe băneşti foarte mari 

„În momentul de faţă, avem deja două procese pe rol cu Consiliul Judeţean Constanţa, pentru sumele respective din 2012 şi 2013, 1.130.000 de lei în fiecare an, adică 2.260.000 de lei în total. Avem restanţe salariale din 2015 către jucători, în valoare de 276.000 de euro net. Suntem în proces pe rol cu doi foşti jucători, Petkov şi Simeonov, pentru restanţe. Ne aflăm în litigiu cu Confederaţia Europeană de Volei pentru neplata drepturilor salariale către Simeonov. Avem informaţii că şi alţi jucători se vor duce în instanţă pentru recuperarea sumelor. Am primit de la CEV o amendă 28.000 de euro pentru retragerea din Liga Campionilor şi o amendă de 2.100 de euro pentru meciul cu elveţienii de acasă, unde am avut 11 jucători în loc de 12. Sumele sunt atât de mari, încât, la modul cel mai sincer, nu ştim cum vom putea să continuăm cu CVM Tomis la anul. În situaţia în care vor apărea decizii în instanţă care vor impune plata, atunci consecinţa va fi falimentul. Vreau să subliniez însă că, în acest moment, nu avem restanţe la bugetul statului. Una dintre preocupările noastre a fost ca, în permanenţă, să avem grijă să nu avem datorii la stat“, a mai spus Serhan Cadâr.

Ti-a placut articolul?

Comentarii