Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:25 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

wall-street.ro Ministrul dialogului civic „Societatea s-a schimbat. Avem nevoie de transparenţă şi integritate“

ro

09 Nov, 2016 17:01 3479 Marime text
Ministerul pentru consultare publica si dialog civic a lansat recent RUTI (registrul unic al transparentei intereselor), o platforma care isi propune sa puna la aceeasi masa de discutii factorii de decizie din mediul public si reprezentantii mediului privat care isi doresc sa isi asume participarea si influentarea anumitor hotarari. RUTI are la baza, momentan, inscrierea voluntara si se vrea a fi o initiativa care sa uneasca eforturile de creare a unei societati care sa aiba la baza transparenta si integritatea, a explicat ministrul de resort, Violeta Alexandru, intr-un interviu acordat wall-street.ro.
 

“RUTI este o provocare pentru societate si pentru sistemul public. Este o platforma coordonata de ministerul pentru dialog civic unde vor fi afisate informatii minimale despre reprezentantii mediului privat care vor sa se implice. In aceasta prima etapa sunt rugate, nu se pune problema de constrangere, sa preia aceasta provocare a guvernului si sa isi asume transparenta, daca isi propun sa influenteze decizia publica. Multe entitati nu au o problema sa faca asta si este legitim sa vrea sa intre in contact cu decidentii. Acestor oameni le-am cerut, prin acest proiect, sa ne intalnim la mijloc, sa faca un efort in a isi divulga interesele legitime”, a declarat Ministrul dialogului civic.

 
Aceasta remarca faptul ca in romania inca exista stigmatul referitor la traficul de influenta asupra persoanelor care au ca misiune convingerea decidentilor, cu argumente clare, ca anumite initiative de politici publice nu sunt tocmai in concordanta cu nevoile si asteptarile societatii.
 
La nivel guvernamental, acest proiect a fost adus sub forma unui memorandum, o masura legislativa mai putin constrangatoare decat legea, atunci cand ministrul a simtit ca s-a atins o minima maturitate in discutie.
 

“Eu simt ca daca societatea nu isi doreste, va ocoli si nu vom avea rezultate, asa ca prefer sa pornim la acest drum prin apel deschis catre cei care isi doresc sa se implice, nu pe duritatea unor legi. Este un test si pentru administratie, la nivel de decidenti. In acest proiect, ministrii, secretarii, consilierii si presedintii de agentii trebuie sa explice cu ce grupuri de influenta au avut intalniri si sa detalieze teme, locatii, componenta delegatii. Asadar, contez pe determinarea colegilor mei, pentru ca succesul ruti depinde de resoectarea angajamentului luat”, a mai declarat Violeta Alexandru.

 
La o saptamana de la lansarea RUTI, erau inscrise 30 de companii mari, care au dat curs solicitarilor. Ministrul spune ca este nevoie de o crestere a increderii, de o explicare a avantajelor inscrierii in RUTI, inclusiv a conditionarii posibilitatii de a te intalni cu un demnitar (chiar daca nu este blocat accesul direct). Primii inscrisi nu sunt integral dintre cei cu care echipa ministerului a avut discutii in prealabil.
 
Ministrul mai spune ca, in aceste discutii, nu au fost intotdeauna primiti cu bratele deschise si ca exista in continuare sindromul celor care asteapta sa fie altcineva primul dar si preconceptia ca daca se asociaza cu acest proiect, ar putea fi asociati drept parte din echipa cuiva din Guvern.
 

“Ducem o munca intensa in aparatul public, va fi o provocare sa vedem ca, pe langa inscriere, realmente vor introduce informatii. Le-am spus ca ii voi evalua la fiecare doua saptamani si daca va fi nevoie, ne vom asuma public ca nimeni din administratie nu s-a intalnit cu mediul privat”.

 
Citeşte mai departe pe wall-street.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii