Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:24 16 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Un mare campion și recordurile sale Ilie Floroiu a alergat, în aplauzele tuturor, în cursa de 1.000 de metri (galerie foto)

ro

20 Jul, 2013 00:00 5112 Marime text
Fostul mare atlet Ilie Floroiu, în prezent directorul Clubului Sportiv Farul Constanța, a participat, ieri, pe stadionul „Farul”, la o cursă demonstrativă de 1.000 de metri, care a marcat împlinirea a 35 de ani de când recordurile sale naționale la 5.000 de metri și 10.000 de metri rezistă în România.
Alături de Floroiu au participat la cursă numeroase nume mari ale atletismului românesc, prieteni și simpatizanți ai lui Floroiu, atât bărbați, cât și femei. Nu au lipsit Stelian Marcu, Virgil Buiculescu (fost atlet la 3.000 m obstacole), Petrică Lupan (care a alergat în picioarele goale; multiplu campion național de seniori și recordman la 5.000 m, coleg de grupă și de Națională cu Floroiu; el este cel căruia directorul actual al Farului i-a doborât recordul național la 5.000 m), Paul Copu (multiplu campion național de seniori la 3.000 m obstacole, coleg de grupă și de Națională cu Floroiu), Gheorghiță Ghipu (campion european de juniori, multiplu medaliat la Naționale), Fița Lovin (medaliată la Jocurile Olimpice, la Mondiale și la Europene), Natalia Andrei (medaliată la Mondiale și Europene), Costel Costache, Vasile Ungureanu, Cătălin Andreica (deținătorul celei mai bune performanțe interne la maraton), Paula Ivan (fostă campioană și vicecampioană olimpică), Cornel Butnaru, Doina Melinte (fostă campioană și vicecampioană olimpică), Vasile Tilibașa (medaliat la masters), Marius Marga (arbitru de box AIBA), Narcis Găvan (prezentator, jurnalist sportiv, autorul cărții „Floroiu”), Andreea Mihăescu (simpatizantă a sportului, adeptă a mișcării în aer liber, director executiv la Club Nautic Român, secretar al Asociației Județene de Yachting), Dragoș Chilea (iubitor al mișcării), Alexandru Saiu (iubitor al mișcării), Ion Slabu (multiplu medaliat la Naționalele de juniori, fost coleg de grupă cu Floroiu), Alexandru Pop sau Marian Piron (multipli medaliați la Naționalele de juniori și masters, foști colegi de grupă cu Floroiu). Startul a fost dat de antrenorul Daniel Cojocaru, iar Ilie Floroiu a purtat echipamentul de acum 35 de ani (în care a obținut atâtea victorii memorabile), cu celebrul număr de concurs 1.601. Ilie Floroiu, ajuns la aproape 61 de ani, l-a avut alături și pe fostul său antrenor, Ion Veliciu, și, așa cum îi stă bine unui învingător, a încheiat cursa pe locul întâi, deși a alergat accidentat. Din această cauză, nici nu s-a putut pregăti prea bine, făcând doar 4-5 antrenamente. În tribune, au fost prezente și alte personalități, care l-au aplaudat necontenit pe fostul mare campion. Nu au lipsit Gabi Szabo, Elena Frîncu, Florin Matei, Monica Iagăr, Carmen Tocală, Claudiu Teliceanu, Szolt Gyongyosi, Petre Buduru, Paul Peniu, Andreea Răducan, Ion Nițulescu, Monica Marinescu, Radu Gheorghe, Emil Ionescu, Mariana Tudora, Mihai Echimenco, Dumitru Mihăilescu, Sorin Bașturea, Cristiana Spânu, Lenuța Dragomir, Marcela Fumea, Mihai Orzan și mulți mulți alții, antrenori, sportivi, oficiali ai sportului constănțean, prieteni, admiratori ai lui Floroiu ori părinți ai sportivilor.

Cadourile micilor gimnaste

Cursa a fost pregătită îndelung și de cei de la clubul Farul. Pista de atletism a fost împânzită, pe margine, de mici sportive și sportivi de la secția de gimnastică aerobică a CS Farul, care au avut steaguri tricolore, steaguri în culorile clubului, alb și albastru, ori accesorii ale majoretelor. Copii au purtat tricouri speciale, galbene, cu mesajul „1978 - 2013: 35 de ani, aceleași recorduri naționale”. La final, micii sportivi i-au dăruit lui Ilie Floroiu un buchet imens de flori, o cupă și o șampanie. „Șampania o voi bea acum și nu veți mai avea cu cine să dansați diseară”, a glumit sărbătoritul zilei. „A fost o cursă demonstrativă, simbolică. Un fel de a doua retragere a mea, după cea din aprilie 1988, cu prilejul unui meci de fotbal. Vă mulțumesc că mi-ați fost alături la acest eveniment deosebit și nu uitați: dați-vă copiii la sport și vor avea șansa să ajungă ca mine”, li s-a adresat Floroiu celor prezenți la tribuna 0  a stadionului „Farul”, care au scandat necontenit: „Flo-ro-iu, Flo-ro-iu!”.

„Alerg în fiecare zi, dar cu mașina!”

„Am încercat să impun un anumit tempo și să încerc să termin cursa. Am reușit. Am avut alături de mine nume mari ale atletismului românesc. Am avut emoții. Nu știu când vor fi doborâte celor două recorduri, întrebați-i pe alții. Însă soarte recordurilor e să fie doborâte”, a mai spus Floroiu. „Și eu am fost dominată de emoții, pentru că alerg în fiecare zi, dar cu mașina! A fost o cursă foarte frumoasă, care a reunit vedete de ieri și de azi ale atletismului și ale sportului românesc. Îi doresc mult succes lui Ilie Floroiu. Este un om deosebit, adevărat, dăruit total sportului”, a arătat și fosta mare campioană Doina Melinte. La final, s-au desfășurat ședințele foto, Ilie Floroiu nerefuzând pe nimeni. Partea a doua a festivităților de ieri s-a scris la restaurantul „Zorile” din Constanța.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii