Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:05 20 09 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bac-ul dimineata, cafeluta dupa-amiaza

ro

23 Jun, 2008 20:00 1540 Marime text
Atasamente: 1214253445.pdf
1214252955.jpg

Zi torida de vara. Toropeala se amesteca cu praful inecacios. Visul oricui zboara la o bautura racoritoare savurata lenevind pe un sezlong. "Ce n-as da sa pot face o baie in mare" isi impartaseste, un licean, pofta de a fi ars de briza marii. Visarea, insa, ii este spulberata de strigatul pitigaiat al unei profesoare ce-i pronunta numele. E timpul sa intre in sala de examen.

Dupa o pregatire asidua, pe timpul celor patru ani de studii sau doar in ultimele zile de dinaintea examenului, adolescentii s-au strans in curtile liceelor, grupulete-grupulete, de la primele ore ale diminetii. Fie sa le tina pumnii colegilor, fie sa mai afle de la ei ce, cum si cat, trebuie sa faca pentru a iesi cu fruntea sus din examen. Nu trebuie sa dea gres, bac-ul este de abia primul pas pe care isi vor cladi viitorul. Nu sunt emotionati sau cel putin nu par. Ochelarii de soare, eventual de firma, le ascund privirile, iar gandul le zboara departe. La Liceul Teoretic Decebal, zarva e in toi. Pe ici, pe colo, liceenii isi impart ultimele impresii. Un adolescent, de abia trecut de varsta majoratului, trage cu foc din tigara. Acum, ii este permis. Asculta cu atentie istorisirea unui coleg. A iesit din sala de examen, iar soarta i-a suras. A luat zece, dar se arata putin reticent sa-si mediatizeze succesul lui. "Mai am alte cinci examene de dat", spune superstitios. Articolul "Cred" al clasicului Liviu Rebreanu nu i-a creat probleme si spera ca nu va intampina nici la admitere. Visarea ii este intrerupta de strigatul de bucurie al unei colege. Fericita, isi imbratiseaza prietenii. A luat si ea tot zece.

Cale intoarsa pentru buletin

Daca liceenii nu par sa fie cuprinsi de emotii, parintii stau cu inima cat un purice. "E normal sa fie asa. Ce parinte nu-si doreste tot ce-i mai bun pentru copilul lui?", spune mama lui Dorin de la Liceul International de Informatica. Cand vine vorba despre odorul ei, are numai cuvinte de lauda. "S-a pregatit in toti cei patru ani de liceu. Ii place programarea, dar are mici probleme cu matematica. Nu-i place si gata", continua portretul adolescentului, si de abia reuseste sa-si stapaneasca lacrimile. Pentru parintii lui Dorin, prima proba a bacului a debutat in forta. Dimineata i-a prins cautand buletinul fiului lor. "I-a dat, ieri, niste documente sefului lui si probabil printre ele era si actul de identitate", spune aceasta, fericita ca au trecut cu bine acest hop.

Camasi apretate vs rochite de-o schioapa

Undeva, la intrarea in curtea Liceului Decebal, patru adolescenti de abia trecuti de varsta majoratului, rasufla usurati sprijiniti de o masina. Canicula nu i-a impiedicat sa se prezinte la examen in camasa. Nu se arata prea entuziasmati de rezultatul maxim. Probabil, sunt obisnuiti sa ia asemenea note. "Mi-a cazut biletul 44. Am avut Victor Visescu si am avut de vorbit despre presa romaneasca. A fost mai dificil pentru ca erau multi termeni dificili", spune una dintre liceene. "Mie mi-a picat comunismul. Mi s-a parut cam aiurea, pentru ca textul era confuz, iar profesorii nu au fost indulgenti. Ba chiar m-au batut la cap", spune un altul. Cand vine vorba despre vestimentatia sumara a celorlalte colege, fetele din grup isi bat obrazul. "Cei sapte ani de acasa". Lipsa lor am remarcat-o la Colegiul National Mircea cel Batran. Cum orice padure are si uscaturile ei, rochitele de vara de-o schioapa, bluzitele cu spatele gol, lenjeria care se intrezarea usor pe sub haine si frezele ciudate te intampinau de la intrarea in liceu.

"Bai, ma doare capu'"

La Colegiul Tehnic Tomis, prezenta baietilor era majoritara. Atmosfera dezinvolta, familiara, presarata cu fel de fel de barfe. Un tanar molesit de caldura sta sprijinit de panoul pe care este trecuta ordinea de intrare in sala de examen. Isi etaleaza tricoul cu scheleti. Probabil, in semn de solidaritate cu cei care au trecut deja prin furcile caudine si s-au simtit lipsiti de vlaga la sfarsitul probelor. Pe o banca, ocrotiti de umbra unui copac, o gasca de baieti si doua fete stau la taclale. "Bai, ma doare capu'. A cerut unu' trei coli sa scrie. Cand am vazut ca mai vrea una, am crezut ca cere un alt bilet. Eu am avut nevoie doar de una", spune un licean de la Colegiul Tomis, multumit ca a luat sapte. Deschide o cartulie cu subiecte si le da indicatii prietenilor care, stand pe vine in jurul lui, par sa reconstruiasca imaginea unui sfat al batranilor. "Daca luam bac-ul, mergem la o cafea", spune un altul care, oricum, va intra in sala de examen in ziua urmatoare.

Scris de: {autor}Stefania CHERMANEANU{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii