Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:18 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Uups! Primaria nu are cui sa vanda locuintele ieftine

ro

21 Aug, 2010 14:40 2006 Marime text
Teapa loteriei electorale, la final!

Intr-un an in care tranzactiile au inghetat, in cazul in care nu au intrat de tot la apa, Primaria Constanta risca sa se transforme intr-o agentie imobiliara. Dupa ce, acum doi ani, primarul Radu Mazare imprumuta P.S.D.-ului locuintele ieftine, ca sa treaca cu bine de alegeri, criza economica le-a dat toate planurile peste cap. Chiar daca primele sase blocuri cu garsoniere si apartamente sunt aproape gata, tinerii care dispun de bonitate fiscala pot fi numarati pe degetele de la doua maini. La ultima intalnire cu reprezentantii bancherilor constanteni, reprezentantul B.R.D. declara ca, din 290 de cereri de finantare depuse, doar 31 de persoane vor beneficia, in final, de creditare.

Anuntat cu surle si trambite in campania localelor din 2008, programul locuinte ieftine nu mai este la fel de atractiv pentru tanarul constantean dornic a se aseza la casa sa. Multi s-au imbatat, in urma cu mai bine de un an, cu parfum de roze si si-au proiectat visul perfect in locuintele ieftine pe care urma sa le construiasca, in parteneriat cu diversi dezvoltatori imobiliari, Primaria Constanta. Dar, ca de obicei, socoteala de acasa nu s-a potrivit cu cea din targ. Din zecile de mii de tineri doritori de un acoperis deasupra capului, s-a ales doar praful orasului. Unii vor, dar nu mai au cu ce, iar altii au o bruma de bani, insa diferenta trebuie s-o obtina de la banci.

La pomul laudat... te duci cu avans 20%

Partenere ale programului autoritatii locale constantene au devenit saisprezece banci cu reprezentare teritoriala au devenit. Din pacate, cu toata bunavointa bancherilor, multi dintre cei extrasi la tombola organizata in urma cu un an si jumatate nu se mai incadreaza in conditiile de creditare. La inceputul acestui an, a existat chiar un aflux al celor care s-au prezentat la autoritatea contractanta pentru a semna antecontractul, cu care urma sa se prezinte la banci pentru a obtine imprumutul pentru casa mult-visata. Visul s-a terminat, insa, in momentul in care, dupa un calcul al veniturilor, a rezultat ca tanarul care castiga, in medie, intre 1.200 si 1.800 de lei, nu se incadreaza in conditiile bancii. Ca sa va faceti o idee, din cei 1.028 de solicitanti ai primului ansamblu de locuinte, ce se construieste pe strada Baba Novac, in zona Energia, doar sase pot suporta in acest moment plata integrala a locuintei, 20 persoane au posibilitatea sa ofere un avans de 70% si alte 43 de persoane, un avans cuprins intre 15% si 25%. Restul, pana la 1.000 si... merg pe avans zero si au nevoie de creditul pe care, probabil, nu-l vor putea obtine. Purtatorul de cuvant al Primariei Constanta, Liviu Tramudana, spune ca antecontractul a fost semnat de catre majoritatea beneficiarilor, dar nu exista garantia ca, in momentul in care va trebui sa plateasca efectiv, va avea si cu ce s-o faca. „Majoritatea se bazeaza fie pe creditul bancilor, fie pe sprijinul parintilor si al rudelor", afirma reprezentantul autoritatii locale.

Pe de alta parte, primarul Constantei, Radu Mazare, a declarat ca beneficiarii apartamentelor ieftine vor fi obligati sa achite 20% avans in termen de doua luni, inainte de finalizarea locuintei, iar diferenta, in momentul predarii imobilului. In cazul in care acestia nu dispun de avans, isi pierd automat dreptul de a contracta imobilul. Reprezentatul Argos S.A., unul dintre constructori, a decis sa ramana optimist, desi pana acum au fost contractate doar 10% din locuintele construite de societate, toate cu avans. „Daca din 1.000 au luat 10%, este imposibil ca din 20.000 de cereri, cate mai avem, sa nu gasim cumparatori si pentru restul", a spus Dorin Lazia. In total, cartierul din Baba Novac va avea 1.028 de unitati locative: 324 de garsoniere si 704 apartamente. O garsoniera are o suprafata de aproximativ 32mp, iar un apartament, 65mp.

Rate cuprinse intre 100 si 200 de euro...

Toate bancile contactate de catre administratia locala ca parteneri in programul locuinte ieftine, si-au manifestat disponibilitatea de a finanta beneficiarii pentru a putea cumpara garsonierele si apartamentele construite de catre Primaria Constanta. Afirmatia apartine primarului Mazare, care mai spune ca s-au facut cateva simulari ale ratei lunare pe care tinerii vor trebui sa o plateasca bancilor ce ii vor imprumuta, ea urmand sa varieze intre 100 si 200 de euro lunar. Precizam ca punctul de vedere al edilului nu a fost confirmat, deocamdata, si de catre bancheri.

Din coada la apartamente, a mai ramas doar umbra sa...

Multi dintre cei care credeau ca vor putea contracta cu siguranta un credit ipotecar, sunt acum direct afectati de criza economica si se tem sa se inhame la plata unor imprumuturi pe care, apoi, sa nu le mai poata returna. Se multumesc, asadar, fie sa locuiasca mai departe cu parintii, fie sa stea cu chirie. Avantajul, evident, al ansamblurilor pe care le promitea Mazare era pretul locuintelor, la jumatate sau chiar mai ieftine fata de ceea ce exista pe piata. Dar datele problemei s-au modificat intre timp! Initial, s-a vorbit despre preturi intre 450 si 500 de euro/mp, insa, din cauza scumpirii materialelor de constructie, constructorii au luat decizia sa mai ajusteze preturile, ajungand acum la 475 -550 de euro/mp, fara T.V.A. La o garsoniera de 32mp, asa cum prevede proiectul, asta inseamna maximum 20.000 de euro, iar apartamentele cu doua camere, cu o suprafata de 65mp, vor costa cel mult 40.000 de euro. Pe masura ce se reduce procentul avansului la predarea locuintei, creste si tariful pe metru patrat. Reamintim ca firmele implicate in construirea locuintelor ieftine pentru tineri din zona Baba Novac sunt: ARGOS S.A., COMCM, ABC VAL, Eucass, B.A.C. S.R.L., Imvest si S.C. Shapir Structures S.R.L.

www.uups.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • constantinidis georgiana monica 25 Aug, 2010 20:17 as vrea sa va intreb daca pot sa achizitionez apartament din prima serie randul meu este in 2012 ci pot sa ma adresez