Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:52 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Telegraf Rectificare bugetară. Guvernul loveşte crunt în Educaţie - Dascălilor li se taie din nou din salarii!

ro

19 Nov, 2010 12:06 648 Marime text

În prag de sărbători, cadoul pe care Guvernul îl face românilor este... sărăcia! O sărăcie lucie, cruntă, o sărăcie fără speranţă, ce se aşterne precum un linţoliu peste inimile tuturor românilor. Slaba speranţă apărută în urma deciziilor tribunalelor (profesorii şi alte categorii de bugetari să-şi primească înapoi drepturile „tăiate" - n.r.) a dispărut şi ea odată cu apariţia, pe piaţa existenţei, a proiectului celei de-a doua rectificări bugetare din acest an! Proiectul relevă că sumele totale defalcate din taxa pe valoarea adăugată (TVA) pentru finanţarea cheltuielilor descentralizate la nivel local cu salariile, sporurile, indemnizaţiile şi alte drepturi salariale în bani, precum şi contribuţiile aferente acestora din instituţiile de învăţământ preuniversitar de stat vor fi reduse cu 247,1 milioane lei, la 8,2 miliarde lei. În acelaşi timp, sumele defalcate din TVA pentru finanţarea cheltuielilor cu ajutorul social şi ajutorul pentru încălzirea locuinţei vor fi diminuate cu 5,6 milioane lei, la 725,6 milioane lei. Proiectul de rectificare va fi aprobat luni de Guvern. Menţionăm că prima rectificare bugetară din acest an a fost efectuată în luna august.

EDUCAŢIA, ŢINTA UNUI GENOCID. Reacţiile sindicale nu s-au lăsat aşteptate. Federaţia Educaţiei Naţionale (FEN) respinge măsura de diminuare a bugetului Ministerului Educaţiei cu 40 de milioane de lei şi avertizează că sistemul de învăţământ este, în acest moment, pe marginea prăpastiei. "Noua rectificare a bugetului prin care educaţia pierde încă 40 de milioane de lei, din care 10 milioane de lei de la capitolul cheltuieli de personal, dovedeşte consecvenţa cu care actualul executiv încearcă să „reformeze" învăţământul. Această măsură, corelată cu preconizatele reduceri de personal anunţate de premier în anul viitor şi cu diminuările de salarii care se vor aplica şi în 2011, ne arată de fapt cât de important este pentru Executivul Boc şi partidele din coaliţia de guvernare sistemul educaţional. Ceea ce se întâmplă la ora actuală este un genocid pentru generaţiile viitoare care sunt condamnate să devină cetăţeni de mâna a doua ai UE. Atât timp cât angajaţii din învăţământ vor fi plătiţi la nivelul unui şomer, nu li se poate cere să presteze activităţi de calitate", a declarat preşedintele FEN, Constantin Ciosu.

Rectificarea bugetară ar putea pune în pericol plata salariilor angajaţilor din învăţământ în luna decembrie, bugetul de salarii fiind redus cu 1,3 miliarde de lei de la începutul anului, a precizat şi Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI). În acest context, FSLI consideră că diminuarea bugetului, alocat iniţial sistemului de învăţământ, demonstrează un dezinteres total din partea Guvernului faţă de angajaţii din învăţământ, elevi, şcoli. "Decizia Guvernului de a reduce fondurile destinate cheltuielilor de personal este revoltătoare. Există riscul major ca salariaţii din învăţământ să rămână fără bani, chiar de sărbători, pentru că sumele alocate salariilor pentru luna decembrie sunt mai mici cu 24% faţă de cât ar fi nevoie. Este dureros ceea ce se întâmplă în acest moment şi Guvernul dă, încă o dată, dovadă de dispreţ faţă de această categorie profesională", a declarat preşedintele FSLI, Simion Hancescu.

www.telegrafonline.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii