Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:56 30 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Tragedie la un pas de cimitir

ro

01 Apr, 2011 12:43 1120 Marime text

O portiune de aproximativ 80 de metri din gardul Cimitirului Central s-a prabusit ieri peste doi oameni

Un trecator a murit, celalalt a fost transportat la spital

Autoritatile au deschis o ancheta pentru a stabili cine se face vinovat de producerea acestui incident

O persoana a decedat si o alta a ajuns la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Constanta dupa ce o portiune din gardul imprejmuitor al Cimitirului Central din Constanta s-a prabusit peste ei. Victimele erau simpli cetateni care s-au aflat la momentul nepotrivit in locul nepotrivit. Mai exact, treceau pe strada I.L.Caragiale, cand o portiune de gard de aproximativ 80 de metri a cazut peste ei. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta „Dobrogea" al Judetului Constanta, Paula Anghel, la accident s-a intervenit cu un echipaj de descarcerare, doua autospeciale cu apa si spuma si trei autospeciale SMURD. Din primele informatii s-a stabilit ca ieri, la ora 12.40, gardul fabricat din beton, cu inaltime de 2,5 metri, s-a prabusit pe o lungime de 80 de metri, in cadere retezand un stalp de beton folosit la iluminatul public. Doi barbati care treceau prin zona au fost prinsi sub mormanul de beton. Pentru unul dintre ei, identificat a fi Ioan Ciubotaru, de 63 de ani, medicii de la Ambulanta nu au mai putut face nimic, fiind deja decedat la sosirea salvatorilor. In schimb, Emilian Vuta, de 57 de ani, a fost scos de sub gard si transportat la Spitalul Judetean Constanta pentru ingrijiri medicale. Directorul medical al SCJU, dr. Catalin Grasa, a declarat ca pacientul este stabil hemodinamic, fiind in afara oricarui pericol.

Chiar in momentul in care gardul se prabusea, pe strada I.L. Caragiale trecea o masina in care pasager era o femeie gravida. Doar soarta a facut ca gradul sa nu cada si peste autoturism.

Gardul criminal

Ajuns in zona pentru a analiza situatia, prefectul judetului Constanta, Claudiu Iorga Palaz, a declarat ca s-a demarat o ancheta pentru a se stabili cine se face vinovat de producerea acestui nefericit accident. „Verificam cine avea obligatia de a intretine si consolida gardul imprejmuitor, pentru tragerea la raspundere a vinovatilor", a precizat Palaz. In legatura cu lucrarile efectuate la respectivul gard, Dumitru Draghici, administratorul SC Clares SRL Constanta, societatea care a concesionat Cimitirul Central, a precizat ca ultimele lucrari au fost realizate in urma cu un an. „Anul trecut au fost consolidate toate placile. Nu stim cum s-a putut intampla asa o tragedie. Am consolidat tot ce a fost deasupra, nu putem sti ce se afla sub pamant. Noi avem contractul de concesiune al cimitirului pe o perioada de 25 de ani, din anul 1997, si pana acum ne-am ocupat de tot ce s-a putut", a declarat Draghici.

Eroziune masiva

Pe de alta parte, reprezentantul Inspectoratului Teritorial de Stat in Constructii Constanta, Istvan Molnar, sustine ca stalpii metalici care sustin placile din beton prezinta o stare avansata de coroziune. „La prima vedere nu au fost facute lucrari de consolidare in ultima perioada", a mai declarat Molnar. Prezent la fata locului, primarul orasului Constanta, Radu Mazare, a declarat ca tot cimitirul se afla in grija unei societati care a obtinut licitatia. „Dupa ce se va face expertiza tehnica pentru a se afla de ce a cazut gardul, vom stabili si masurile ce se vor lua. In plus, vom face si demersurile necesare pentru a ajuta familia victimei", a mai precizat Mazare.

Cercetarile in acest caz sunt continuate de pompieri, politisti, dar si de inspectori din cadrul ITSC Constanta, pentru a stabili cine va fi tras la raspundere pentru producerea nefericitului accident. Pana la luarea unor masuri pentru ca astfel de incidente sa nu se mai petreaca, autoritatile au dispus ca circulatia in zona sa fie interzisa atat pietonilor cat si autoturismelor.

http://observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii